Het periodiek systeem Ununpentium (Uup)

Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.

Vandaag nummer 115 van de 118 elementen, Ununpentium (Uup).

Klik hierop om naar de wikipedia versie te gaan waarbij je gemakkelijk naar de verschillende elementen kunt doorklikken

Ununpentium (Uup) is een superzwaar scheikundig element met atoomnummer 115. Totdat de ontdekking officieel bekend is gemaakt heeft het nog geen eigen naam. Dus wordt het kortweg aangeduid als Uup. Die afkorting staat voor ununpentium, ofwel ‘één-één-vijf’ volgens een classificatie die bedacht is door de International Union for Pure and Applied Chemistry.

In februari 2004 heeft een gecombineerde Russische/Amerikaanse onderzoeksgroep ununpentium gemaakt door americium-243 (element 95) te beschieten met calcium-48 (element 20). Als ununpentium vervalt komt er naast een Î±-deeltje ook het element ununtrium (element 113) vrij. Het maken van dit element is door Japanse wetenschappers bevestigd en, in mei 2006, door het Gezamenlijk Instituut voor Kernonderzoek.

Laat een reactie achter