HIV vaccin ontwikkeld, nu in testfase

Als eerste slaagde het bedrijf Moderna er in om een HIV vaccin te ontwikkelen, mRNA-1644 . Dit met de ondertussen bekende mRNA techniek. Volgens een nieuw bericht van het bedrijf op clinicaltrials.gov [1] zou Moderna al op 19 augustus kunnen beginnen met het testen van zijn experimentele mRNA HIV vaccin.

HIV vaccin op basis van mRNA

Clinicaltrials.gov is een Amerikaanse overheidswebsite, waarop aanvragen voor klinische proeven, dat wil zeggen: medische experimenten op proefpersonen worden ingediend.

Moderna wil 56 gezonde volwassenen zonder hiv als proefpersoon laten deelnemen om de veiligheid van het vaccin mRNA-1644 en de basale immuunrespons te testen. Dat wil zeggen, dat Moderna meet of het vaccin ook daadwerkelijk antistoffen tegen HIV in de proefpersonen opwekt.

Het vaccin is een samenwerking tussen Moderna, het International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) en de Bill and Melinda Gates Foundation.

hiv vaccin, aids vaccin
Wetenschappers zoeken al tientallen jaren naar een AIDS vaccin, maar een HIV vaccin is erg lastig te vinden door het zeer snel muterende virus.

Het kandidaatvaccin, mRNA-1644, werkt volgens dezelfde mRNA methode als de zeer effectieve Covid-19-prik van Moderna. Met het vaccin van Pfizer-BioNTech de enige mRNA-vaccins die overal ter wereld zijn goedgekeurd. De andere is het Covid-19-vaccin van Pfizer-BioNTech. Kritische noot is wel dat traditionele vaccins een wat bredere immuunreactie opwekken.

mRNA-vaccins maken HIV vaccin en nipah vaccin mogelijk

Voor Moderna kwam de covid-19 epidemie als een geschenk uit de hemel. Niet alleen verdient het bedrijf miljarden aan de covid prikken. De ooit omstreden mRNA vaccinatiemethode is dankzij de massale uitrol van het Moderna en Pfizer vaccin in westerse landen nu mainstream geworden en als zodanig zit het bedrijf op een goudmijn. Geen wonder dus Moderna nu inzet op drie andere ziekten, waaronder dus HIV. De andere twee zijn de seizoensgriep en het nipah-virus. De seizoensgriep is een enorme markt, zo ongeveer alle ouderen ontvangen een griepprik.

Nipah: dodelijk virus met 75% sterfte

Het nipah virus is gelukkig niet erg bekend, maar deze door vleermuizen verspreide ziekte kent met 75% een zeer hoog sterftepercentage[2]. Symptomen zijn onder meer ademhalingsproblemen en een dodelijke hersenvliesontsteking. Nuttig is een vaccin tegen deze zeer gevaarlijke killer dus zeker. Tot nu toe waren er geen effectieve vaccins tegen HIV en het nipah-virus. Moderna zal ook een andere versie van de kandidaat testen, mRNA-1644v2-Core genaamd. Beide zijn al getest op andere apensoorten.

De kans dat deze vaccins dus werken is dus vrij groot. Wat een erg prettig vooruitzicht zou zijn. Nipah is namelijk een zwaard van Damocles dat boven ons hoofd hangt. Er zijn gevallen van mens-op-mens overdracht bekend. Verzorgers van nipah-patiënten werden ook besmet. Ontwikkelt nipah zich tot een besmettelijker variant, dan hebben we een ziekte die even erg is als de Zwarte Dood uit de middeleeuwen. Ook AIDS, de ziekte die door HIV wordt veroorzaakt, veroorzaakt nog steeds rond de 1 miljoen doden per jaar. En maakt kinderen tot wees. Tijd om ook deze ziekten de richting van de pokken op te laten gaan.

Bronnen

  1. A Phase 1 Study to Evaluate the Safety and Immunogenicity of eOD-GT8 60mer mRNA Vaccine (mRNA-1644) and Core-g28v2 60mer mRNA Vaccine (mRNA-1644v2-Core), clinicaltrials.gov, 2021
  2. Nipah virus infection, WHO, 2021
  3. Global HIV and AIDS fact sheet, UNAIDS, 2021

Laat een reactie achter