Kapitalisme, maar dan beter

Kan het kapitalisme verbeterd worden, zodat het wel rekening houdt met mens, natuur en de aarde?

Volgens managers, financiële deskundigen en andere algemeen gerespecteerde steunpilaren van de maatschappij maakt het niet uit hoe je je euro’s verdient. Een bedrijf dat winst maakt door landmijnen te verkopen, is even nobel als een bedrijf dat dezelfde winst maakt met het opkalefateren van door erosie verwoeste landbouwgrond. Vooral VVD politici hebben hier een handje van, maar ook economen, zoals de voormalige minister-president Balkenende, zijn aanhanger van deze enge ideeën.

Toch zijn er nu steeds meer mensen die vraagtekens stellen bij dit soort kapitalistisch fundamentalisme. Kapitaal, en geld, is geen doel op zich. Het is een middel om het leven van mensen te verbeteren. Mogelijk, of liever gezegd: zeer waarschijnlijk, zijn er betere middelen dan het produceren van veel geld om onze levenskwaliteit en de aarde te verbeteren. Niet geld, maar de mens moet centraal staan, staat niet voor niets in het beginselprogramma van de SP.

Dit Egyptische bos, waar ooit woestijn was, is minder winstgevend dan een hedge fund, maar produceert veel waarde. Bron: DW

In deze documentaire van de Duitse publieke omroep DW komen enkele kritische stemmen aan het woord. Een goed product maken, waar de wereld wat aan heeft, is veel belangrijker dan een torenhoge winst. Winst is weliswaar nodig, maar dan om te overleven. Winst is niet het ultieme bestaansrecht van een bedrijf, volgens deze denkers. Niet zozeer winst, maar het produceren van waarde, helpt de aarde en de mensheid vooruit.

Laat een reactie achter