Op afstand bestuurbare pil succesvol

Een op afstand bestuurbare pil kan bij mensen een medicijn afleveren in de darmen, op de plek waar dat nodig is. Peter Siersema, medisch hoofd MDL-ziekten van het UMC Utrecht, maakte samen met collega Peter van der Schaar van het Antonius Ziekenhuis, dinsdag op een Europees congres in Amsterdam de eerste testresultaten bij mensen bekend. Ze verwachten dat de voorgeprogrammeerde pil in de toekomst behandelingen van maag- en darmziekten kan verbeteren.

Bron afbeelding: Dreamstime
De afgelopen tijd is onderzocht of de technologie, succesvol in het lab, ook in het menselijk lichaam werkt. Tien gezonde vrijwilligers slikten de pil en werden een dag gevolgd. In het reservoir zaten geen medicijnen maar medische radio-isotopen die op een scan te zien waren. Bij negen van de tien proefpersonen kon verbinding worden gemaakt met de capsule, aldus Siersema. De capsule slaagde erin zijn lading af te geven op de juiste plek in de dunne darm.

pH-sensor
Om de juiste plek te bepalen, heeft de capsule een pH-sensor, die onderweg in het spijsverteringskanaal de zuurgraad meet. In de maag is de zuurgraad heel hoog, maar in de darmen neemt die gaandeweg af. Die informatie wordt gecombineerd met de berekening van de tijd die de capsule nodig heeft om door het maag-darmkanaal te reizen.

De pil, een Nederlandse vinding, is met een afmeting van 2,5 bij 1 centimeter net zo groot als een stevige multivitaminepil. De capsule is voor een derde gevuld met een geneesmiddel en communiceert met de buitenwereld via een draadloze ontvanger. Zodra van een afstand de opdracht daartoe binnenkomt, worden de ingebouwde elektromotor en de zuiger ingeschakeld die het geneesmiddel naar buiten spuiten.

Bron: UMC Utrecht

7 gedachten over “Op afstand bestuurbare pil succesvol”

 1. Zou prima kunnen; wordt de pil niet groter van. Er ontstaat dan alleen een groter risico op (mechanisch/elektrisch) falen. Bovendien is de medische wereld over het algemeen niet bijzonder enthousiast om beslissingen over te laten aan apparatuur, welke overigens vaak in staat is om de afweging statistisch en rationeel beter uit te voeren. Echter zodra apparatuur faalt wordt dit onderzocht en verbetert waar menselijk falen simpelweg “kan gebeuren”…
  stukken goedkoper dus!

 2. Door de reactie van zuur en basis wordt het al een stuk warmer binnen, toch?
   
  Ik vind die pil niet zo’n goed idee, weer een hoop geknoei met vele vele onnodige slachtoffers…..
   
   

   1. Toch bizar, wat ze kunnen tegenwoordig. @Elrandy ik denk dat het juist een hoop schade aan het lichaam kan beperken. Een medicijn bedoeld voor een bepaalde regio in de darmen hoeft nu niet een hele weg te gaan door je lichaam terwijl het de stof afscheidt. Het kan eerst naar de plaats toe en dan pas gericht werken. Stel dat de normale pillen bijvoorbeeld slecht voor je maag zijn, deze uitvinding zal dan geen rotzooi maken totdat het nodig is. 
    Toch zit er in mijn ogen een `maar` aan deze pil. Het op afstand bestuurbare is twijfelachtig. Wellicht kan er iets ingebouwd worden dat zichzelf automatisch regelt. Wanneer men zich niet aan de vooral bepaalde voorschriften houdt, en er is geen regelmaat, in hoeverre beperkt dit de kwaliteit van de algehele behandeling dan? In veel gevallen is dan de vraag van, ga je de timing zelf bijhouden in je agenda, of kies je voor een pil die gewoon zijn werk doet na het inslikken en waarbij geen `remote control` nodig is. 

    1. Laat ik het zo zeggen, er zijn andere mogelijkheden, zelfs kosteloos. Want zodra men geen patiënten heeft maakt men ze wel, en dat zijn er momenteel al onnodig heel veel… Daarbij laat ik het vrij want de mensch zou vrij moeten zijn voor zijn eigen beslissingen. De een slikt het dan wel en de ander liever niet… Daarbij weet men niet hoeveel dosis een induvidueel mensch nodig heeft en wordt er te veel gegeneraliseerd rondom het gemiddelde… Dus omdat men het niet weet gaat men de dosis uitproberen vanuit een veel te hoge concentratie. Deze te hoge concentratie heeft veel bijwerkingen waardoor ik nu gehandicapt ben aan mijne ogen. Ik kan niet lachen om zulke vernieuwde test apparaatjes…. Zodra de geldwolven er brood in zien is iedereen de klos zelfs de mafia want zij nemen dan gewoon het zaakje over…..

Laat een reactie achter