Studeren in Nederland: ‘een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding’

21 januari j.l. gingen zo’n 1500 studenten de straat op om te demonstreren tegen de geplande bezuinigingen op het hoger onderwijs. De bezuinigingen, waaronder een ‘boete’ van 3000 euro voor langstudeerders, was sommige studenten een doorn in het oog. Nee, dan zullen ze het elders wel beter hebben. Hoogleraar Marian Joëls bracht een bezoek aan een conferentie in de VS en kwam tot de conclusie dat we het in Nederland zo slecht nog niet hebben.

Joëls was begin augustus in Maine om daar een Gordon Research Conference bij te wonen. Dat de nadruk bij dergelijke conferences echt op het wetenschappelijke ligt, en niet op de accomodaties en alle poespas er omheen, bleek wel uit het feit dat alle deelnemers in simpele studentenkamers werden gestopt voor overnachting. En met studentenkamers werden niet de kamers bedoelt die een student in Nederland op een campus tot zijn beschikking krijgt. “Het waren kale hokken, met een bed op klossen (…) en voorzien van plastic tegen de vlekken op het matras. Een open kast, een tafel, een stoel en één plafonnière waarvan de schakelaar op twee meter van het bed was, niet echt een gemakkelijk nachtlampje dus. Douches en wc op de gang, gedeeld door alle bewoners van de vleugel.

Naar Nederlandse begrippen zou je verwachten dat een universiteit als deze in Maine, die niet spectaculair hoog aangeschreven staat, moeite heeft om studenten te werven. Niets is minder waar; slechts een fractie van de aanmeldingen kunnen uiteindelijk worden toegelaten. En het mooiste komt nog; de studenten betalen voor deze belabberde accomodaties jaarlijks 50.000 dollar aan collegegeld, exclusief studieboeken.

“De collegegelden mogen hier [in Nederland] dan inmiddels zesmaal zoveel bedragen als in de tijd waarin ik studeerde, en als je nu wat langer over je studie doet betaal je nog iets meer … maar het is nog steeds een schijntje vergeleken met wat gevraagd wordt voor die gevangenis in Maine. En voor dat geld krijg je in Nederland ook nog een geweldige opleiding, die wat mij betreft in niets onderdoet voor een bachelordiploma behaald in de VS (…)”

Bron: Marian Joëls in DUB

3 gedachten over “Studeren in Nederland: ‘een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding’”

  1. Ik kan het ook vergeleken met Noorwegen waar studeren voor zowel jongeren als ouderen bijna gratis is. Dit omdat ze denken dat kennis juist vrij en gemakkelijk beschikbaar moet zijn voor de mensen. Dit betalen ze hier o.a. door alcohol enorm duur te maken omdat ze denken dat het veelvuldig drinken van alcohol niet per se goed is voor de samenleving. Kortom het hangt er met net vanaf wat je belangrijk vindt als land. De VS geeft liever belastingvoordeel aan de miljonairs waardoor studeren slechts voor een kleine elite is weggelegd. Of je moeder moet drie banen nemen om jou uberhaÅ­pt een kans op hoger onderwijs te geven. Uit de praktijk blijkt echter dat juist het egaliseren van kansen in een maatschappij ook voor sociale cohesie zorgt. Ik zie namelijk niet in waarom Nederland een voorbeeld aan Amerika zou moeten nemen aan het Amerikaanse model van onderwijs.

Laat een reactie achter