Tanden vullen zonder te boren

Onderzoekers aan de Universiteit van Leeds zijn erin geslaagd een vloeistof te ontwikkelen die binnen enkele jaren de gehate tandartsboor zou kunnen vervangen. Via deze weg kunnen gaatjes op een compleet pijn-vrije manier worden behandeld.

Tandbederf begint als zuur, geproduceerd door bacteriën in tandplak, die mineralen in de tanden oplost, waardoor microscopische gaatjes of ‘poriën’ te ontstaan. Als dit proces doorzet groeien deze micro-poriën in omvang en aantal. Uiteindelijk kan dit ertoe leiden dat de beschadigde tand moet worden geboord en gevuld of zelfs worden verwijderd om kiespijn te voorkomen.

De onderzoekers in Leeds hebben voor deze beangstigende manier van behandelen nu een alternatief ontwikkeld. Hun oplossing is om een peptide-gebaseerde vloeistof op het oppervlak van de tand te ‘schilderen’. De peptide-technologie is gebaseerd op de kennis van hoe de tand zich vormt en stimuleert de regeneratie defect.

Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar in wezen helpen we door zuur beschadigde tanden om zichzelf te regenereren. Het is een volledig natuurlijk niet-chirurgisch reparatieproces en is ook volledig pijnloos.” Aldus Professor Jennifer Kirkham, van de Universiteit van Leeds Dental Institute, die de ontwikkeling van de nieuwe techniek leidde.

Hoewel het nog wel even zal duren voor een dergelijke vloeistof op de markt komt, zullen velen onder ons nauwelijks kunnen wachten. Onze kleinkinderen zullen niet begrijpen dat wij ooit bang zijn geweest om naar de tandarts te gaan.

Bron: University of Leeds

9 gedachten over “Tanden vullen zonder te boren”

  1. DAT is pas innovatie! Nu nog ons DNA een beetje wijzigen waardoor je de tanden 100% beschermt voor tandbederf en dan behoort de peptide-gebaseerde vloeistof ook tot de archaïsche methodieken :-)

  2. Men heeft al methoden ontwikkeld om compleet nieuwe tanden en kiezen te laten groeien, maar onderhoudt blijft altijd nodig. Alles slijt, en dat kun je niet voorkomen met aangepast DNA. Ik heb 90% van mijn eigen tanden nog, maar ben uiterst bevreesd voor de tandarts. Dus ik ga één keer in de vijf jaar, en soms nog langer. Ik ben 54, en deze manier van mijn gebit onderhouden heeft me slechts één kies gekost. Het zal wel aan het DNA liggen misschien, dus ik geloof wel in een aanpassing daarvan, maar velen zijn daar bang voor.

  3. Elmex tandpasta helpt ook eventuele beginnende gaatjes te “remineraliseren”. Maar je hoeft echt niet bang voor de tandarts te zijn want hij helpt juist grotere schade te voorkomen en met een verdoving voel je helemaal niets. Je kunt ook kiezen of je een verdoving met of zonder adrenaline wil.

    1. Weet ik wel Julie, en ik laat mij dan ook volledig verdoven, maar dat neemt de onberedeneerbare angst niet weg. Overgehouden aan de schooltandarts, waar je gewoon werd vastgehouden in de tandartsstoel, hoe je ook spartelde van de pijn. Ik snoep niet eens, en gebruik ook geen suiker, dat scheelt, hihi.

  4. blijf goed poetsen en flossen :-) Het volledig kunnen manipuleren van de genetische bouwstenen zal éen vd komende decennia wel eens mogelijk kunnen worden, maar het zou langer kunnen duren om het moeilijke, etische debat te voeren -daarna een wetgeving te ontwikkelen, waarbij de strikte voorwaarden vastgelegd worden om als mens in aanmerking te komen om genetisch gemanipuleerd te worden. voorbeeld (misschien) etisch verantwoord: bij sommige erfelijke ziekten de kans uitsluiten dat de nakomelingen deze ziekte ook zullen krijgen. of (misschien) minder etisch verantwoord: estetische resultaten (borsten, lippen, … bedenk zelf maar iets leuk) bekomen door genetisch in te grijpen zodat ook nakomelingen dit erfelijk materiaal bezitten.
    Zo kan je een elite bevolking creëren, zij die het kunnen betalen en de nakomelingen lopen er mooi en gezond bij. Tot genetische manipulatie op een dag, nog ver weg in de tijd, iets ordinair en betaalbaar wordt.

  5. Ik vraag me af in hoeverre dit werkelijkheid wordt. Ergens 10 tot 15 jaar geleden had ik ook al iets gelezen over het aanpassen/vervangen van de bacterieën in de mond waardoor deze de tanden niet meer aanvallen. Er werd toen ook gezegd dat dit binnen een paar jaar geïntroduceerd kon worden en heb hier vervolgens nooit meer wat van vernomen.

    1. Ik heb ook wel eens jaren geleden gehoord dat ze in Zweden iets hadden ontwikkelt waardoor er ook niet meer geboord hoefde te worden, maar misschien is dit een betere poging.

Laat een reactie achter