‘Uitslapen zit in de genen’

Studenten en andere langslapers hebben er weer een excuus bij: uit onderzoek is gebleken dat mensen die het ABCC9-gen hebben, dagelijks een half uur extra slaap nodig hebben. Dit concluderen onderzoekers van de University of Edinburgh. Zij bestudeerden meer dan 10.000 Europeanen. De deelnemers rapporteerden hoe lang ze sliepen op dagen dat ze niet per se vroeg op hoefden te staan. Ook lieten ze bloed afnemen voor DNA-analyse.

Bron plaatje: Wikipedia

Meer slaap
Degenen met het ABCC9-gen bleken meer slaap nodig te hebben dan het gemiddelde van acht uur per nacht. Deze bevinding komt overeen met onderzoek bij fruitvliegen. Fruitvliegen zonder het ABCC9-gen kunnen met drie uur slaap minder toe.

Familie
“Mensen slapen ongeveer een derde van hun leven. De neiging om korter of juist langer te slapen komt vaak in een familie voor. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt heeft ook te maken met je leeftijd, het seizoen en je slaap-waak-ritme. Inzicht in de biologie van het slapen is belangrijk bij de ontrafeling van de gezondheidseffecten van slaap.”, zegt dr. Jim Wilson.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Ko

later meer

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Qvic schreef:

  De 1 is een ochtend mens en andere zijn weer middag mensen. Maar er zijn meer middag mensen dan ochtend mensen, waarom moet iedereen dan s’morgens vroeg met zijn werk beginnen?

 2. Stef schreef:

  @ Qvic, Omdat niemand tot laat in de avond wil doorwerken. Wij mensen zijn geen nachtdieren namelijk (alhoewel ik weer wel, maar ik ben apart). :)

 3. Roelof schreef:

  Ik ook
  slaap bijna iedere dag tot 11 uur uit.

 4. Milan schreef:

  Ha, dan ben ik de onverslagen uitslaper! Ik kom er pas net uit gekropen, om 13:15 =D

Geef een reactie