Wie zou niet net als de Enterprise sneller dan het licht willen kunnen reizen om verre werelden en vreemde verschijnselen te ontdekken?

‘Alcubierre warp drive kan sneller dan het licht’

De speciale en algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein verbieden reizen sneller dan het licht. Dat is heel vervelend, want zo duurt een reisje naar hartje Melkweg 26 000 jaar en naar onze buur, het Andromedastelsel, zelfs twee miljoen jaar. Minimaal. Zo wordt het natuurlijk nooit wat met ruimtecruises naar Sirius B of de Pleiaden. Maar misschien heeft de Mexicaan Miguel Alcubierre de oplossing.

Het probleem
Niets ter wereld kan voor zover we weten sneller bewegen dan het licht. In een vernuftig experiment is zelfs aangetoond dat ook door kwantumeffecten individuele lichtdeeltjes nooit sneller kunnen bewegen dan c, de lichtsnelheid. Kortom: het is natuurkundig gezien onmogelijk om te ontsnappen aan de greep van de relativiteitstheorie. Zodra een ruimtereiziger de lichtsnelheid nadert, kost het steeds meer energie om de snelheid ook maar iets te verhogen. Op een gegeven moment zit er zelfs vele malen meer bewegingsenergie in de reiziger dan in zijn massa, als deze in energie wordt omgezet. Kortom: zo snel willen reizen als het licht vereist bovenmenselijke hoeveelheden energie. Ook veranderen zelfs onschuldige atomaire deeltjes als waterstofatomen bij die snelheid in verwoestende projectielen.

Wie zou niet net als de Enterprise sneller dan het licht willen kunnen reizen om verre werelden en vreemde verschijnselen te ontdekken?
Wie zou niet net als de Enterprise sneller dan het licht willen kunnen reizen om verre werelden en vreemde verschijnselen te ontdekken?

Ruimtetijd als rubber
Miguel Alcubierre bedacht een oplossing, een bijzondere ruimtetijdmetriek die consistent is met Einsteins theorie. Wat als we niet alleen het ruimteschip zelf, maar ook de omringende ruimte versnellen? De ruimte voor het schip wordt ingekort, terwijl de ruimte achter het schip wordt uitgerekt. Alsof je vooruitkomt, door het tapijt voor je samen te laten trekken en achter je uit te laten zetten (het werkelijke plaatje is iets ingewikkelder dan dit). Voor de inzittenden van het schip verandert er niets. Hun eilandje ruimtetijd blijft intact. Om het schip heen zijn echter titanenkrachten aan het werk. Terwijl ze stil lijken te staan, bevinden ze zich plotseling bij Alfa Centauri.

Hoe werkt de Alcubierre drive?
Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het dan ook. Miguel Alcubierre deed een aantal gewaagde veronderstellingen. Zo veronderstelde hij dat er zoiets als negatieve energie bestaat. Energie dus die als deze in aanraking komt met ‘normale’ energie, oplost in het niets. De natuurkundige bewijzen voor deze gewaagde stelling zijn, voorzichtig uitgedrukt, flinterdun. Ook is er exotische materie nodig: materie met negatieve massa.
Dan zijn er nog een aantal probleempjes. Zo is er volgens sommige berekeningen meer energie nodig dan er zich in het hele heelal bevindt voor een klein tripje naar de andere kant van de Melkweg. Toch jammer als je aankomt en het heelal bestaat niet meer. De meeste natuurkundigen achten daarom de kans klein dat de Alcubierre drive ooit in de praktijk zal worden gebracht.

Maar wie weet vergissen ze zich. Dat deden ze namelijk al vaker…

Bronnen
Alcubierre space drive (Wikipedia)

5 gedachten over “‘Alcubierre warp drive kan sneller dan het licht’”

  1. Misschien kost een tripje naar andere kant van de melkweg wel veel energie. Maar 1 ding vergeten we dat dit alleen geld voor de huidige technologie van vandaag. Technologie zal steeds meer kunnen met steeds minder energie. Kijk maar naar de vergelijking tussen een oude gloeilamp en een moderne power LED. Een andere vergelijking meer op het gebied van ruimtevaart is de chemische voortstuwing die voor een reisje naar Mars vele malen meer energie nodig heeft waarbij de reistijd min 6 maanden is, en de ionenvoortstuwing die met 1000ml brandstof een miljoen km ver komt en binnen 1 maand en 2 weken op Mars aankomt.
    Bovendien worden er technieken bedacht om veel meer energie te kunnen winnen. De vergijking tussen energie uit aardolie is netto veel minder dan de netto energie uit bijv. kernfusie van waterstofkernen tot heliumkernen al staat deze laatste nog wel in de kinderschoenen.

    Star trek is dichterbij dan ooit.

  2. @ Julie,

    Ja tijd kan langzamer gaan. Tijd verplaatst zich met een snelheid van iets meer dan een miljard kilometer per uur omdat het de zelfde snelheid heeft als het licht. Als licht afgebogen kan worden door een zwaartekrachtlens dan krijgt afhankelijk van waar het licht naartoe afgebogen wordt een versnelling of verlangzaming van de snelheid, in theorie zou tijd in de buurt van een zwaartekrachtlens dus ook vervormd moeten raken.

  3. Erg interessant, maar tijd wordt toch veroorzaakt door beweging en materie? satelieten die in een baan om de aarde draaien, daarvan zijn de klokken anders ingesteld, een seconde duurt op 300 km hoogte niet even lang als hier beneden.
    Dus stel het zou de mens lukken om zo snel te reizen naar andere plekken zo ver weg, dan kom je in de kluts met tijd zelf, en dat is wat einstein volgens mij bedoelde met dat het niet mogelijk is.
    Ook over de snelheid van het licht halen, licht beweegt zich voort op een ander level, het is niet zo als een auto die 50 rijdt en een auto die 80 rijdt dat wanneer die auto die 50 rijdt 100 gaat rijden de auto die 80 rijdt in haalt met 20km per uut verschil, licht beweegt zich altijd met dezelfde snelheid ten opzichte van de materie, dus stel jij gaat 300005 km per seconde, dus 5 km per seconde sneller als het licht, dan nog haal je licht niet in, vanuit jou punt gezien beweegt het licht dan nog steeds met lichtsnelheid. Dus mocht de mens zelf ooit naar een ander sterrenstelsel willen reizen, vergeet het maar.
    Dat gaat nooit gebeuren. Stel dat het mogelijk zou zijn fysiek, dan kom je in de knoop met tijd. terugkomen hier op deze planeet in dezelfde tijd zal nog een grotere opgave worden dan er iets heen sturen.
    Als men op jupiters maan europa gegevens wil ontvangen van het huidige apparatuur, dan duurt dat een aantal uren voor dat het hier is.

    1. Snelheden optellen werkt niet alleen niet voor licht, maar is anders voor alles. Licht heeft geen uitzonderingspositie wat dat betreft, de effecten zijn enkel duidelijker vanwege de snelheid. Maar voor elektronen, vliegtuigen, kippen, voor alles gelden dezelfde wetten:

      Stel je hebt twee objecten, A en B. A gaat met snelheid u en B met snelheid w. Dan is de relatieve snelheid van A naar B gelijk aan:

      v = (w-u)/(1-w*u/c^2)

      Het is absoluut niet het geval dat “licht beweegt op een ander level”.

Laat een reactie achter