Kunnen we buitenaardse beschavingen opsporen door hun lasers waar te nemen?

Aliens opsporen door buitenaardse lasersignalen

Geoff Marcy is de succesvolste planetenjager ter werld. Wat bezielt hem om zich fulltime met misschien wel het meest controversiële onderzoek ter wereld, SETI, de zoektocht naar buitenaardse intelligenties, bezig te houden? New Scientist interviewde hem.

Buitenaardse lasersignalen ontdekken
Marcy verkeert naar eigen zeggen door zijn succesvolle carrière bij het ontdekken van exoplaneten in de gelukkige omstandigheid dat hij kan kiezen te doen wat hij wil. Zoals het risico nemen zich met speculatieve onderwerpen als SETI bezig te houden. Jongere wetenschappers die zich nog moeten bewijzen, kunnen zich deze luxe niet veroorloven.

Kunnen we buitenaardse beschavingen opsporen door hun lasers waar te nemen?
Kunnen we buitenaardse beschavingen opsporen door hun lasers waar te nemen?

Zijn plan: naar lasersignalen zoeken. Als er behalve ons, technisch geavanceerde beschavingen bestaan – en gezien de enorme ouderdom van de Melkweg, gekoppeld aan de tientallen miljarden planeten in de bewoonbare zone is dat bepaald niet uitgesloten – , zullen ze vermoedelijk constant met elkaar communiceren. Volgens hem zijn lasersignalen de enige effectieve manier om boodschappen lichtjaren ver over te brengen. In tegenstrelling tot een radiozender, die de signalen naar alle richtingen stuurt, concentreert een laserbundel de energie in een smalle bundel, waardoor met veel minder energie een bundel verstuurd kan worden. Kortom: miljoenen laserbundels moeten de Melkweg doorkruisen. Als er lasersignalen op ons gericht worden, al dan niet bij toeval, kunnen we die in principe waarnemen.

Continenten waarnemen op exoplaneten
De afstanden in het heelal zijn onvoorstelbaar groot. De afstand tot de maan, 384 400 km, is bijvoorbeeld 1,3 lichtseconde. De dichtstbijzijnde ster, Alfa Centauri, ligt bijvoorbeeld op 4,2 lichtjaar afstand. Dat is 4 * 1016 meter. Waar een lijnvliegtuig de afstand tot de maan in iets meer dan twee weken zou kunnen afleggen, zou het vliegtuig dat bij het ontstaan van Homo habilis, de eerste mensachtige die gereedschappen maakte, rond de 2,3 miljoen jaar geleden, hier vertrok, nu pas halverwege de reis naar Alfa Centauri zijn. Toch zouden we met een telescoop die groot genoeg is, details op exoplaneten waar kunnen nemen. Met groot bedoelen we hier echt groot, denk bijvoorbeeld aan een lens van honderd meter doorsnede. In principe is de lensdiameter evenredig aan het oplossend vermogen van een telescoop. Ook kan een grotere lens meer schaarse fotonen vangen, waardoor ook zeer lichtzwakke objecten zoals details op een verre exoplaneet zichtbaar worden.

Kortom: over een eeuw zal de mensheid in principe in staat zijn om continenten op buitenaardse werelden waar te nemen. Seizoensveranderingen kunnen zo uitwijzen of een planeet al hogere levensvormen kent; zoals we van het aardse ecosysteem weten, waar de hersenmassa bij alle dierordes stelselmatig is toegenomen, is het dan een kwestie van tijd voor er een voldoende intelligente soort ontstaat. Een soort die laserbundels zal gebruiken.

Toch heerst er tot nu toe een oorverdovende stilte. We hebben geen sporen waargenomen van sterren die gekoloniseerd zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een Dyson schil. Welicht is er een bepaalde reden waarom een intelligente soort zichzelf vernietigt. Of wordt vernietigd door een andere soort…

Bron: 
New Scientist

18 gedachten over “Aliens opsporen door buitenaardse lasersignalen”

 1. Communicatie per laser lijkt me een logische stap in de evolutie. Echter de kans dat we een lasersignaal opvangen is totaal verwaarloosbaar. De reden is puur omdat het een gericht signaal is. Aliens zouden dus gericht op ons signalen moeten afsturen en die kans is gewoon heel erg klein tenzij ze van ons bestaan weten.

 2. Een lijnvliegtuig zal er 4,5 miljoen jaar over doen.
  Even heel grofweg 300 m/s versus 300.000.000 m/s.
  Licht gaat 1 miljoen keer zo sneller dan een lijnvliegtuig.
  Verder denk ik dat ze continenten al binnen enkele decennia kunnen “zien”.
  De ontwikkelingen gaan hard maar echt scherpe plaatjes kon inderdaad weleens wat langer gaan duren.

  1. Gelukkig, de lezers hier slikken niet alles voor zoete koek, maar denken zelf kritisch na. Zo heeft mijn blunder toch nog een positief effect en wordt het doel van deze site zelfs nog beter bereikt. :)
   Inderdaad, je hebt gelijk. Ik zat er factor duizend naast, Vermoedelijk omdat ik bij de deling vergat de 300 000 km/s te converteren in 300 miljoen m/s. Is aangepast in het artikel.

 3. Ik denk zelf dat het verzenden van informatie het beste tijdloos kan plaatsvinden, dus aan kwantumtechniek verwante methoden. De afstanden maken dan niets meer uit, zelfs al bevindt een beschaving zich aan de andere kant van het universum.

 4. @stephan224. Laserlicht waaiert ook uit. De ons bekende laserbundels wordt dus per afstandseenheid steeds iets breder. De kans dat je meer raakt dan alleen maar een exoplaneet is dus wat groter. Maar, inderdaad, veel meer gebundeld dan radiosignalen. 
  Toch lijkt communicatie me nog steeds best lastig met al die vertragingen a.g.v. Lichtsnelheid. Wie gaat nu duizenden jaren wachten op antwoord? 

 5. Even corrigeren voor Germen:
  Alfa Centauri staat op 4,2 lichtjaar van de aarde, onze zon op 500 lichtseconden
  Een vliegtuig met 800 km/u zou, als dit kon, 22 jaar doen over een reis naar de zon. Alfa centauri staat ong 270.000 maal zo ver (4,2 lichtjaar gedeeld door 500 lichtsec) Het vliegtuig zou dus 270.000 maal 22 jaar = ong 60 miljoen jaar nodig hebben om A Centauri te bereiken en geen 4,5 miljard jaar! 

  1. Je rekensom komt uit op plm. 6 miljoen jaar, geen 60 miljoen jaar, wat weer “redelijk” overeenkomt met de (gereviseerde) gehanteerde schatting van 4,5 miljoen jaar bij een vliegtuig dat reist met 1000 km/h :)

 6. Ik vind het iedere keer weer een vreemde gedachte van die SETI’ers:
  – Waarom zouden aliens een communicatiemiddel gebruiken met vertragingen van gemiddeld een paar honderd jaar over interstellaire afstanden?
  – Waarom gaan we er vanuit dat wij hen eerder vinden dan zij ons?
  – Waarom zouden ze geïnteresseerd zijn in communicatie met een lichtgeraakt volkje wat zich pas een paar honderd jaar serieus met wetenschap bezighoudt?

  De beste manier om ET te vinden is te wachten tot hij óns gevonden heeft ..  En of we daar dan blij van worden …

 7. Communicatie zal nooit plaats vinden, door de extreem grote verschillen in technologische ontwikkeling. Maw waar een beschaving zich technologisch gezien bevindt.
  Probeer met je radio van nu over 50 jaar nog maar eens analoge zender te ontvangen.
  Een andere beschaving moet zich dus precies in dezelfde technologische fase bevinden.
  Het heeft ons miljarden jaren gekost om zo ver te komen. Dus als ze maar 50 tot 100 jaar vroeger of later zijn in hun technologische ontwikkeling dan kan je al niet meer met elkaar communiceren. En dan moeten ze ook nog dezelfde technologie hebben!

  1. Een verdergevorderde beschaving communiceert waarschijnlijk niet meer met andere beschavingen, maar analyseert ze alleen nog. Ze zijn waarschijnlijk ook alleen maar ondernemend in plaats van nog afwachtend en afhankelijk. Omdat ze voor hun wezenlijke voortbestaan verder niet belemmerd willen worden in hun missies, komen ze onaangekondigd en in een andere substantie..via een of andere verbinding. De piepkleine aliëns (tegen overbevolking) willen de mens eigenlijk meenemen voor onderzoek, maar kunnen het gewicht van het menselijk lichaam onmogelijk liften. Daarom bedenken de wezentjes een quantumteleportatie of een upload van de geest, en daar ga je met je bewustzijn naar een nieuw land, van de aliëns, terwijl je lichaam in diepe slaap is verzonken. Daardoor kunnen ze zonder argwaan en veilig de menselijke geest onderzoeken, ze zijn zeer wetenschappelijk en hebben geen behoefte aan sociaal-emotionele problemen die ze op deze wijze omzeilen. Contact maken lukt misschien alleen als de mensheid ontdekt dat ze alleen maar geïnteresseerd zijn in hogere technische beschavingen, òf in een zo liefdevolle wereld, die ze zelf niet kennen.

 8. Inderdaad Robert.

  De periode waarin een buitenaardse beschaving radiosignalen uitzendt is de factor L in de ‘vergelijking van Drake’. Helaas wordt deze vaak verkeerd uitgelegd als de gemiddelde levensduur van een buitenaardse beschaving, maar Drake was als één van de grondleggers van SETI slechts geïnteresseerd in de periode waarin ze radiosignalen zouden uitzenden. Destijds is deze periode geschat op 10.000 jaar, maar dat lijkt me een enorme overschatting. Ik denk dat je er met een paar honderd tot een paar duizend jaar een stuk dichterbij zit. Ik hoop althans dat we over een paar duizend jaar een snellere methode hebben gevonden om over lange afstanden te communiceren, mogelijk met nieuwe inzichten die voortkomen uit de quantummechanica.

  De verkeerde interpretatie van L zit helaas zelfs in de Nederlandse wikipedia pagina over de Drake vergelijking! De Engelse is gelukkig wél correct.

  1. Ik dacht niet dat er in de Drake vergelijking iets stond over radiosignalen, maar meer over communicatie in het algemeen.
   Zoals Julie al aangeeft kan de communicatie wel eens zo totaal anders zijn dat dat zelfs met de meest geavanceerde technologie niet te verwezelijken is.
   En zoals Stephen Hawking ook al zei, kan contact met andere beschavingen wel eens heel anders uitpakken dan dat wij voor ogen hebben.

   Ter aanvulling van dit artikel:

   Jill Tarter, director of the Center for SETI (Search for Extraterrestrial Life) Research at the SETI Institute, said that her center uses radio telescopes and optical telescopes to listen for signals of technology from extraterrestrial life. So far, after more than 40 years, there has not been a peep.
   She said SETI’s technology is advanced enough that it can detect signals from up to 1,000 light-years away. There are about one million stars in that zone. A signal could have been sent 1,000 years ago, before that civilization had any knowledge of Earth.

Laat een reactie achter