Corot-7b

COROT-7b, regens van gloeiend gesteente

Vond je het de afgelopen dagen warm? Probeer dan eens een weekje op Corot 7B…

Het vermoedelijke landschap op de verschroeiende exoplaneet Corot 7B. – Straggler op Wikimedia Commons

COROT-7b is groter dan de aarde, met een massa van bijna vijf keer zoveel als onze planeet en meer dan de helft groter. De exoplaneet staat op slechts drie miljoen kilometer van zijn zon (vijftig keer zo dicht als de aarde) en kent letterlijk een verschroeiend klimaat. De planeet is door de korte afstand tot de ster bijna zeker door getijdeeffecten vergrendeld, met de ene kant eeuwige dag, de andere een eindeloze nacht. De enorme hitte en getijdeneffecten maken Corot 7B waarschijnlijk een soort Io op anabole steroïden met heftig vulkanisme.

Kortom: helser dan Corot 7B zijn er maar weinig plaatsen in het heelal. De vermoedelijke weersverwachting: de oppervlaktetemperatuur van de dagzijde loopt op tot rond de 2500 graden Celsius of meer, terwijl de nachtzijde afkoelt tot  zo’n zestig kelvin (graden boven het absolute nulpunt). Bij die temperatuur zou onze lucht in zuurstof- en stikstofijs veranderen. Onderzoekers denken dat heftige regens van verdampte steen rond de grens van de dag- en nachtzijde vallen.

COROT-7b: oceaan van gesmolten lava

Vermoedelijk is het oppervlak van COROT-7b een hels landschap van kale rots bezaaid met meren of zeeën van gesmolten lava, de ene kant bakkend onder een gigantische meedogenloze zon, koud en donker aan de andere kant. De atmosfeer bestaat uit verdampt natrium, silicium verbindingen en metalen zoals magnesium, aluminium en ijzer.

Volgens planeetvormingstheorieën is COROT-7b een voorbeeld van een chthonische planeet. Deze term beschrijft werelden waarvan de atmosfeer en de buitenste lagen zijn weggekookt door de extreme omstandigheden dicht bij een ster. COROT-7b is vermoedelijk zijn leven begonnen als een Neptunus-achtige ijsreus of grotere gasreus in de buitenste regionen van haar zonnestelsel, voordat de planeet naar binnen migreerde. Uiteindelijk kookte de moederster alle gas weg waardoor de rotsige, metaalhoudende binnenkern overbleef.

Over enkele miljarden jaren zal ook de aarde een dergelijk lot ondergaan als de zon een rode reus wordt. Eerst zal het water en de atmosfeer worden weggekookt. Uiteindelijk zal de hele planeet worden opgeslokt door de zon (volgens sommige modellen) en verdampen in de zonne-atmosfeer.

COROT-7b werd ontdekt door onderzoekers met behulp van de COROT-satelliet (vandaar de naam), een succesvolle door Fransen geleide missie om stellaire structuren en exoplaneten te onderzoeken en te lokaliseren.

1 gedachte over “COROT-7b, regens van gloeiend gesteente”

Laat een reactie achter