De evolutie van het heelal, volgens de tegenwoordige theorieën.

Het Gemini mysterie

Recente waarnemingen aan moeilijke zichtbare verre melkwegstelsels van meer dan tien miljard jaar oud, tonen aan dat deze opmerkelijk rijp zijn voor hun leeftijd. Hoe kunnen zo snel na de Big Bang al doorontwikkelde melkwegstelsels zijn ontstaan? Kloppen onze theorieën wel?

Van dwergstelsel tot megastelsel
Melkwegstelsels komen voor in allerlei soorten en maten. Zo zijn er melkwegstelsels (denk aan de Magellaanse Wolken) die veel kleiner zijn dan het onze. Deze bestaan uit enkele honderden miljoenen sterren. Volgens de op dit moment populaire kosmologische theorieën waren dit (vanaf een miljard jaar na de Big Bang) de eerste melkwegstelsels die ooit gevormd werden. Door vele botsingen van de dwergstelsels vormden ze grotere stelsels. Pas na enkele miljarden jaren vormden deze stelsels zo groot als onze eigen Melkweg.

Redshift desert
Nieuwe waarnemingen van het Gemini Observatory van stelsels in de zogeheten “Redshift desert”, een periode drie tot zes miljard jaar na de Big Bang, zetten dit overzichtelijke plaatje echter totaal op zijn kop. De onderzoekers namen namelijk melkwegstelsels waar die veel ouder waren dan volgens dit populaire model kan. De ouderdom van een melkwegstelsel is onder meer te zien aan de helderheid. In een jong melkwegstelsel vindt heel veel stervorming plaats.

De evolutie van het heelal, volgens de tegenwoordige theorieën.
De evolutie van het heelal, volgens de tegenwoordige theorieën.

Hoe stel je de leeftijd van een melkwegstelsel vast?
De belangrijkste methode is de roodverschuiving meten. Omdat het heelal overal ongeveer even snel uitzet, lijken melkwegstelsels op vele miljarden lichtjaar afstand snel van ons af te bewegen. Als gevolg hiervan wordt hun licht uitgerekt. De mate van uitrekking is te meten. In licht komen namelijk spectraallijnen voor: een soort vingerafdruk van de atomen waar het licht door wordt uitgezonden of wordt geabsorbeerd. Elk los atoom of molecuul heeft een unieke vingerafdruk: het absorptie (of emissie-) spectrum. Zo hebben natriumionen twee karakteristieke heldergele spectraallijnen. De reden dat je een geel licht ziet als je keukenzout (natriumchloride) in een gasvlam laat vallen.  Als deze vingerafdruk plotseling in veel roder licht voorkomt dan normaal, weet de astronoom dat dit object van hem af beweegt.

Dit zegt echter niet veel over de conditie van het melkwegstelsel. Daarvoor kan je beter letten op de lichtverdeling. Als er veel stervorming plaatsvindt, worden er ook veel reuzensterren gevormd. Reuzensterren leven zeer kort, enkele tientallen miljoenen jaren, en zenden veel blauw licht uit. Als gevolg daarvan licht een jong stelsel op als een kerstboom. Als de stervorming stopt, is het ook snel met deze reuzensterren gedaan en treedt het melkwegstelsel een stabielere, ‘rijpere’ fase in. Zo is de stervormingssnelheid in onze eigen Melkweg nog maar een kwart van wat deze miljarden jaren geleden was. In rijpere melkwegstelsels wordt het licht van langlevende zonachtige sterren en rode dwergsterren overheersend. Daarvoor werd dat overstraald door de heldere reuzensterren.

Een tweede techniek is letten op het voorkomen van metalen. Metalen zijn volgens astronomen alle elementen behalve waterstof en helium. In de praktijk dus: alle atomen die niet bij de oerknal gevormd zijn. Sterren vormen tijdens hun bestaan door kernfusie zwaardere elementen. Zo wordt waterstof gefuseerd tot helium, helium tot koolstof enzovoort.   Als het licht van een melkwegstelsel veel sporen van bijvoorbeeld koolstof, zuurstof of ijzer bevat, is dat dus een bewijs dat het al van een gevorderde leeftijd is.

Je kan ook letten op de grootte en vorm. Grote melkwegstelsels (zoals ons eigen stelsel) zijn het resultaat van vele samensmeltingen van dwergstelsels en daarmee vermoedelijk veel ouder dan dwergstelsels. Als een dwergstelsel nooit samensmelt, kan ook dit uiteraard een hoge ouderdom bereiken. Hier zijn meerdere voorbeelden van bekend.

Gemini Deep Deep Survey
Waarnemingen tot nu toe concentreerden zich alleen op de helderste, dus “jongste” melkwegstelsels. Die zijn namelijk het makkelijkst waar te nemen (de lichtzwakke stelsels zijn driehonderd keer zwakker dan het licht van de atmosfeer). Uiteraard levert dat een erg vertekend beeld op. De Gemini telescopen zijn een tweetal volkomen identieke acht-meter spiegeltelescopen, waarvan er één op de vulkaankegel Mauna Kea op Hawaii staat en de andere in Chili. GDDS is een internationaal samenwerkingsverband dat het spectrum onderzocht van driehonderd melkwegstelsels uit de “redshift desert”, waaronder evenredig veel lichtzwakke exemplaren, die astronomen daarvoor maar “even” hebben laten liggen. Daardoor ontstond een realistischer beeld. Naar blijkt, zijn de lichtzwakke stelsels veel rijper dan kan volgens de theorieën. Het gas tussen de sterren in de stelsels bevat veel meer metalen dan verwacht.

Eerste buitenaardse leven veel eerder dan gedacht?
In de buurt van de allereerste sterren konden zich geen planeten vormen, omdat er alleen waterstof en helium bestonden. Metaalrijke stelsels bevatten veel grondstoffen voor planeten: ijzer, silicium, zuurstof. Nu we hebben ontdekt dat ook zeer jonge melkwegstelsels dus planeten konden vormen, zou het leven al snel voet aan de grond moeten hebben gekregen in het universum, al ver voordat de aarde zelfs maar werd gevormd. Zouden onze verre nakomelingen ruïnes van buitenaardse beschavingen kunnen vinden in de buurt van uitgebrande sterren?

Bronnen
Gemini

9 gedachten over “Het Gemini mysterie”

  1. Dit artikel geeft een zeer goede verklaring hoe het kan dat ondanks dat de mensheid al meerdere keren volledig uitgestorven is geweest weer heel snel geevolueerd is tot “nieuwe“ mensen. Het is niet zonder reden dat er minimaal 7, waarschijnlijk 9 verschillende volkeren op onze aarde leven. Elke keer als we uitstierven als mens bleef ons DNA wel bewaard en als meteorieten uit jongere stelsels ons raakten ontstond de mens elke keer weer opnieuw maar dan net iets anders als de vorige mens (achtige).

  2. Jasper,

    Dit zijn de menselijke rassen en subrassen,

    Caucasian (blanke ras) : Europa – NoordAfrika – WestAzie

    Mongoolide (gele ras) Azie – Eskimo’s

    Negroide ( zwarte ras) Afrika

    Je hebt ook subrassen

    Blanke ras:
    – Mediteraanse ras -> ZUID-EUROPA + NOORD-AFRIKA ( Egypte niet )
    – ORIENTAL -> Midden-Oosten (Arabieren)
    – Dinaric -> Oost-europa ( + Turkije – Syrie – Iran )
    – Nordic -> Scandinavie – Noord-europa ( Ook sommige berbers (riffians) in noordafrika zijn nordics met blond haar en lichte ogen )
    – Alpine -> Midden-Europa

    Dat zijn de blanke subrassen

    Vermoedelijk is er nog een 9e ras of subras maar daar ben ik nog niet helemaal over uit omdat er een mensenvolk, mensenras in Rusland is gevonden die zo totaal afwijkt van alle andere volkeren dat er een hoop bakerpraatjes over rondgaan.

    Als het zich gaat om het meerdere keren uitsterven van het menselijk ras heb ik een artikel voor je waarin gesteld wordt dat het menselijk ras voor zeer lange tijd chronisch laag was.

    http://romeinen.web-log.nl/romeinen/2010/01/menselijk-ras-w.html?commenter=

    In de volgende link word het en en ander uitgelegd over massaextincties in periodes waarin mensen nog niet bestonden, beide artikelen samen laten mij conclusies trekken waaruit zou moeten blijken dat de mens ook al meerdere keren is uitgestorven wat dan ook verklaard waarom er missing links zijn tussen de mensaap en de mens van nu en waarom ik denk dat panspermia uit jonge stelsels een verklaring is waarom er zoveel mensenrassen en subrassen zijn. Als je meer feiten wil dan kan ik je die niet geven omdat wetenschappers er nog niet over uit zijn en ik er dus ook nog geen info over kan verzamelen. Als meteorieten inslaan en het DNA van de mensachtigen worden meegevoerd in het heelal om dan vervolgens een miljoen jaar later weer op aarde terecht te komen dan is dat een 2e verklaring. Als DNA overleefd kan de evolutie versneld terugkeren en dat zou een verklaring kunnen zijn voor meerdere versnellingen in onze evolutie. Ik hoop dat je inziet dat ik mezelf hier op visionair neerzet als een visionair, niet als een wetenschapper. Ikheb dus een visie over hoe bepaalde zaken gebeurd kunnen zijn waarbij ik de “missing links“ probeer in te vullen.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Perm-Trias-massa-extinctie

    Ik hoop dat dit enigszins naar tevredenheid was. :)

    1. De genetische verschillen tussen mensen zijn veel kleiner dan die tussen bijvoorbeeld katten of honden. Je kan dus niet zonder meer over rassen spreken, hooguit over variëteiten.
      Ook bestaat de menselijke soort misschien enkele honderdduizenden jaren. Dit gaat over dingen die tien miljard jaar of meer geleden gebeurd zijn, dat is tienduizenden malen langer geleden.

      1. Germen,

        Ik had het stukje tussen Jasper en dat zijn de menselijke subrassen ook van een site afgehaald maar ik weet helaas niet meer waarvan, ik was vergeten de link te plaatsen en kon het niet meer terugvinden, in mijn eigen commentaar schreef ik in de eerste instantie over volkeren, als het zich gaat om de 2e link draait het zich om dingen die 251 miljoen jaar geleden gebeurd zijn, toen bestonden er evengoed nog geen mensen. Ik sluit in elk geval niet uit dat in de afgelopen honderduizenden jaren massaextinctie heeft plaatsgevonden onder de mensachtigen, het is een feit dat er missing links zijn en dat onze evolutie verschillende keren een onverklaarbare versnelling heeft gehad.Het klopt ook wel wat je zegt over de genetische verschillen…het neemt niet weg dat die verschillen er zijn.

    2. Hallo Barry,

      Bedankt voor je uitgebreide antwoord.

      In je antwoord haal je echter wel verschillende dingen door elkaar :
      1) het verschil tussen rassen, subrassen en varieteiten (zoals Germen al opmerkte
      Alle levende mensen behoren tot 1 ras, namelijk de homo sapiens sapiens. Wat jij soorten noemt zijn slecht variëteiten binnen deze ondersoort. En de onderverdeling die jij hanteert (Caucasian, Mongoolide, etc) is een onjuiste. Het blijkt dat binnen deze onderverdeling de genetische verschillen groter zijn dan tussen de variëteiten zelf. Deze onderverdeling is dus verouderd en vereist een vernieuwing.

      2) Je noemt een volk in Rusland.
      Wat er is gevonden in Siberië moet je niet classificeren als een vol. Er zijn onlangs sporen gevonden van een onbekend mensenras in Rusland. Maar let op; dit is een ander ras, een andere ondersoort van de Homo Sapiens soort. Net als de ondersoort Homo Sapiens neanderthalensis. Waarschijnlijk verschilde dit mensenras net zoveel van de Homo Sapiens Sapiens als Homo Sapiens neanderthalensis. Ergens in het verleden zullen deze soorten een gemeenschappelijke voorouder hebben gehad.
      De oudste moderne mens Homo Sapiens Sapiens bestaat leefde waarschijnlijk al 250.000 jaar geleden
      De Homo Sapiens neanderthalensis leefden van zo’n 350.000 jaar tot 30.0000 jaar geleden
      De nieuwe soort ontdekt in Siberie (Homo denisova ) is waarschijnlijk 35.000 jaar geleden uitgestorven.

      Het uitsterven is echter nog een twistpunt. Als aparte soort zijn ze opgehouden te bestaan. Echter, er zijn aanwijzingen dat moderne mensen een deel Neandertalis-DNA hebben als gevolg van vermenging tussen de rassen. Dus wellicht is er een kruising geweest tussen de ondersoorten. Ook andere kruisingen worden niet onmogelijk gehouden.
      (WIKIPEDIA: In Nature van 23 december 2010 zijn de resultaten van de DNA analyse van het Denisova meisje gepubliceerd.[5] De onderzoekers menen hieruit af te kunnen leiden, dat Homo denisova zich circa 200.000 jaar geleden heeft afgesplitst van de menselijke en Neanderthaler lijn en zich verspreidde over Zuidoost Azië.[7][8] Maar ook hier is er sprake geweest van vermenging met anatomisch moderne mensen. De onderzoekers melden, dat zij haar genoom-sequentie vergeleken hebben met die van de moderne mens en de Neanderthaler. Enkele DNA-kenmerken van Homo denisova komen voor bij de inwoners van Papua-Nieuw-Guinea, maar niet bij Europeanen, Afrikanen of Chinezen. De bijdrage van Homo denisova aan het DNA-materiaal van de inwoners van Melanesië bedraagt circa 4% tot 6%. Waarschijnlijk kwam het enige tienduizenden jaren geleden in Zuidoost Azië tot een vermenging van beide soorten. In deze regio leefden al verschillende groepen van Homo denisova, die ca. 30.000 jaar geleden in contact kwamen met de moderne mens. Zij hebben mogelijk regelmatig gepaard waardoor sporen van Homo denisova nog terug te vinden zijn bij de Melanesiërs.)

      3) Volledig uitsterven
      Nee, er is nog nooit een volledig uitsterven geweest. Zie mijn verhaal hierboven.
      Wel is zijn er aanwijzingen in de diversiteit van het DNA die er op zouden kunnen wijzen dat in het verleden er slechts een kleine groep (Homo Sapiens Sapiens) heeft overleeft. Dit zou na een natuurramp geweest kunnen zijn. De Sumatraanse supervulkaan Toba is 74.000 jaar geleden uitgebarsten en heeft wellicht een grote impact gehad. Echter, vele andere soorten hebben dit ook overleeft. Ook de Homo Sapiens neanderthalensis want ze er zijn vondsten van slecht 28.000 jaar oud

      Het verhaal over volledig uitsterven is dus onjuist

      4) Tijdschaal
      In je verhaal en uitleg haal je de tijdschalen door elkaar. Je noemt ons jonge zonnestelsel. Dit is echter 4,5 miljard jaar oud. De moderne mens slechts enkele honderduizenden jaren (zie boven)
      De Perm-Trias-massa-extinctie vond 251 miljoen jaar geleden plaats. Toen bestonden er nog geen mensen. Zelfs nauwelijks zoogdieren.

      5) Versnelling
      Er heeft dus geen versnelling in de evolutie plaatsgevonden. Soms lijkt evolutie snel te gaan. Dat is meestal wanneer de condities sterk veranderen. Bijvoorbeeld wanneer er een leefgebied wordt gescheiden. Dan kan een soort zich splitsen. Of wanneer het klimaat veranderd. Er zal dan een zeer strenge selectie plaatsvinden. De evolutie lijkt zo nu en dan sprongsgewijs te verlopen, echter, er is niets bijzonders aan.

      6) Missing link
      Er is geen missing link. Er zijn heel veel opeenvolgende fossielen en de evolutie is duidelijk zichtbaar. Er zitten wel gaten in die sommige details openlaten. Dit geldt echter voor alle dieren; bijvoorbeeld paardenrassen, de katachtigen en haaien. Dus er is in de evolutie van de mens helemaal niet bijzonders aan de hand. We zien steeds beter ons verleden en dat zal nog wel even blijven voortduren. Het blijft spannend hoe deze details eruit zullen zien. Bepaalde nieuwe soorten die worden gevonden. Soorten die toch geen aparte soorten blijken te zijn. En wie weet wordt er ooit nog wel eens een groepje overlevende Neandertaler gevonden in de bossen van siberie… Dat zou fantastisch zijn…!

      7) panspermia
      Panspermia is een hypothese over dat het leven op aarde ontstaan is van bacteriën die op aarde zijn neergekomen vanuit andere zonnestelsels. Er zijn nauwelijks aanwijzingen die deze hypothese kunnen tegenspreken of bevestigen. Echter, jou stelling dat dit menselijk DNA zou meevoeren is natuurlijk volledig onjuist

      groeten Jasper

  3. Jasper,

    haha..lolll je hebt geen spaan van mijn stelling heel gelaten, eindelijk weer eens iemand waar ik serieus iets van kan leren. Ik ga jouw verhaal even lekker laten bezinken en kijk of ik er nog iets meer mee kan. Ik denk het niet, je verhaal is overcompleet. Wat mij wel een klein beetje verbaasd is de laatste zin, waarom zou mijn stelling dat bacterien menselijk dna zou kunnen meevoeren onjuist moeten zijn? Wij zijn toch ontstaan uit samenwerkende bacterien? Als er andere stelsels zijn waar dezelfde condities heersen of kunnen heersen als op de aarde die jonger zijn dan ons stelsel…waarom zou het dan niet mogelijk zijn dat in die stelsels ook mensachtigen zich ontwikkelen? En waarom zou het dan niet mogelijk kunnen zijn dat er meteorieten op onze aarde ingeslagen zijn, dat er DNA via stofwolken (of stenen via vulkaanuitbarstingen) in het heelal zijn terechtgekomen en weer terug op aarde is gekomen waardoor er een apart volk is ontstaan? Begrijp me niet verkeerd, aardse evolutie is voor mij net zo aannemelijk als panspermia. Goed, ik laat het hier even bij, mischien kom ik er later nog een keer op terug en bedankt. :)

    1. Zelfs als ik een lichaamscel van je neem en deze het bos ingooi krijg ik geen Barry de tweede terug… Laat staan DNA.
      Enige wat nog zou kunnen is dat DNA weer evolueert naar een primitieve levensvorm.
      Of een maatschappij die net als wij de DNA in een levende stamcel kunnen plaatsen en deze laten uitgroeien tot een volwassen exemplaar. Maar dan nog is de vraag of het DNA de reis en inslag wel heeft overleeft in ongeschonden vorm.

  4. Jasper,

    Ik heb er eens een nachtje over geslapen en heb een bijzondere link voor je. Je zei dat er geen missing links zijn. Er is een tijd geleden een mens gevonden die 4.4 miljoen jaar geleden geleefd heeft. Deze mens wordt officieel als en missing link beschouwd, ik ben dus erg benieuwd waar jouw overtuiging vandaan komt dat er verder geen missing links meer zijn.

    http://wetenschap.infonu.nl/diversen/43561-ardi-missing-link-gevonden.html

    De bovenstaande link draait zich om de oermens met de benaming: Ardipithecus ramidus

    Als er een oermens is gevonden die zo lang geleden heeft geleefd..wat is er dan gebeurd met de mens tussen de periode 4.4 miljoen jaar en 350.000 jaar geleden, de eerste mens bestond volgens jou pas rond de 350.000 geleden. Er moeten dus nog veel meer missing links zijn of de mens is volledig uitgestorven geweest.

Laat een reactie achter