Maar toch.... hier wel eens over nagedacht? (klik voor een vergroting)

“Ruimtevaart is economisch absoluut onverantwoord”

 

Maar toch.... hier wel eens over nagedacht? (klik voor een vergroting)
Maar toch.... hier wel eens over nagedacht? (klik voor een vergroting)

Met dank aan Douwe.

10 gedachten over ““Ruimtevaart is economisch absoluut onverantwoord””

  1. Oneens natuurlijk..sterker nog, willen we overleven en niet ten ondergaan in een reeks van economisch/territoriaal gemotiveerde conflicten, dan moeten we als de donder onze blikken naar de sterren richten.

    Begin met het exploiteren van de maan en niet wachten tot de wereld een gemeenschappelijk economisch en politiek beleid heeft. Wie zich niet naar de maan haast maar druk maakt om triviale onzin zoals nationalismen en religies, heeft pech gehad.

  2. Uiteraard hebben wij de ruimte nodig. Wij moeten gaan ontdekken en als wij dit uitbreiden verschaft dit meer werk dan er nu op de wereld is en dit zal de economie gigantisch boosten.

  3. Zonder ruimtevaart geen satellieten, zonder satellieten geen moderne communicatie, GPS, weersvoorspelling, remote sensing, etc…

    De kosten vallen in het niet vergeleken met wat bijvoorbeeld de banken allemaal opslorpen… de baten zijn nauwelijks te overzien.

  4. Hoe we het ook wenden of keren, óf we gaan als een waanzinnige inzetten op het verkleinen van de wereldbevolking tot één miljard, óf we gaan deze eeuw een begin maken met het kolloniseren van het zonnestelsel en daarna de nabije sterrenstelsels.
    Er zijn geen andere (realistische) opties.
    Ik hoop op de 2e optie omdat er voor mij een belangrijke filosofische en spirituele kant zit aan die optie:
    Als wij als soort de omliggende planeten en sterrenstelsels gaan kolloniseren zijn we als soort onze eigen beperkingen ontstegen.
    We zijn dan van denkende dieren, die maar hebben te ondergaan wat de eigen planeet en meteoren, zonnestormen en gammaflitsen voor ons in petto hebben, getransformeerd in een interplanetair, interstellair volk dat zijn eigen toekomst, zijn eigen lot schept.
    Voor deze toekomst is een innige, internationale samenwerking benodigd, een duurzame vrede en een doorzettersmentaliteit.

  5. Ik ben wel voor ruimtevaart, maar verder dan ons zonnestelsel heeft niet veel zin. Na 33 jaar vliegen is de Voyager nog in de buurt van Pluto. Daarna moet ie 100 -200 jaar vliegen voordat ie in een ander zonnestelsel komt. In de tussentijd is het voor ons 200 jaar nacht. En dan moet ie geen rotsblok tegenkomen.
    Dat is wel heel veel geld voor heel weinig meer informatie. Dat geld kunnen we beter gebruiken op aarde. Als niet iedereen perse zo snel mogelijk verschrikkelijk rijk wil worden. Tegelijkertijd bestelen en vermoorden we elkaar. 
    De economie maken we zelf kapot. Tegenwoordig wil iedereen een bonus, dus met de economie komt het niet meer goed. Bereid je maar daarop.

    1. In de buurt van Pluto? Beide Voyagers zijn al >100AU van de zon af. Pluto is maximaal ‘slechts’ 40AU van de zon af. Ze zijn dus dubbel zo ver van de zon. Dat noem ik niet ‘in de buurt van’!

      Daarnaast hebben de Voyagers gigantische bijdrages geleverd aan de kennis van ons zonnestelsel. Voyager 2 heeft in z’n eentje alle verre planeten bereikt en bestudeerd.
      “Dat is wel heel veel geld voor heel weinig meer informatie” is dus bullshit en toont enkel aan hoe weinig je van het onderwerp begrepen hebt. Lees dit eens, en je zal je vast schamen voor die opmerking: http://www.nasaspaceflight.com/2011/08/thirty-four-years-voyager-2-continues-explore/

      De Voyagers zijn juist een toonbeeld van efficiënt gebruik van resources. Zulke sondes mogen ze wat mij betreft iedere 5 jaar wel lanceren.

Laat een reactie achter