Video: de vierdimensionale wereld

Hoe zou de wereld er uit zien als het heelal een dimensie meer zou hebben dan de drie ruimtedimensies en tijddimensie die het volgens de relativiteitstheorie heeft? Volgens sommige theorieën zijn er in totaal vijf dimensies: vier ruimtedimensies en een tijddimensie. Deze korte video van iets meer dan zes minuten doet de voornaamste geheimen van de vierdimensionale ruimte uit de doeken.

Sommigen denken dat we door in een vierde ruimtedimensie te reizen, in een heel ander heelal terecht komen dat parallel aan het onze ligt, maar waar de natuurwetten en de geschiedenis anders zijn dan hier. Een mogelijkheid is dat het om een parallel heelal gaat, zoals voorspeld door de Veel Werelden Interpretatie van de kwantummechanica. In een buurheelal zijn dan bijvoorbeeld de Neanderthalers niet uitgestorven, maar de mens (dat scheelde overigens maar weinig). Het is ook  mogelijk dat de natuurconstanten heel iets afwijken van de waardes in dit heelal. Sterren zouden dan bijvoorbeeld veel kleiner of veel groter zijn, afhankelijk van de verhouding tussen de elektromagnetische kracht en de sterke kernkracht.

Meer informatie:
‘Heelal gaat over naar vierde dimensie’
Video: Hypercube

1 gedachte over “Video: de vierdimensionale wereld”

  1. Wat Einstein bedoelde met de 4e dimensie is voor mij een raadsel, want tijd is geen dimensie, maar een waarneming. Als je een 3 dimensionaal voorwerp laat bewegen, dan ziet iedere waarnemer vanuit zijn eigen oogpunt een andere beweging, afhankelijk waar deze zich bevindt. Voorbeeld: 2 kinderen gooien een bal telkens naar elkaar. Dan zal het ene kind die de bal gooit, de bal steeds verder van hem/haar vandaan zien gaan, terwijl die andere de bal naar zich toe ziet komen. Daarin is tijd (van hoe lang is de bal onderweg) een waarnemingsfactor en geen dimensie. Net zo met snelheid is een waarnemingsfactor van af het punt waar de waarnemer zich bevindt. We leven in een 3 dimensionale wereld en er komen er niet meer dimensies bij, want ook de frequenties buiten ons gezichtsveld manifesteren in een 3 dimensies. 

Laat een reactie achter