Over twee jaar zijn de eerste proeven op mensen met een anti-kankervaccin gepland.

‘Vaccinatie geneest kanker’

Goed nieuws, voorlopig nog alleen voor muizen. Met een vaccinatie, ontwikkeld voor mensen, bleek het mogelijk om prostaatkanker bij muizen te genezen. Werkt dit ook voor andere soorten kanker en bij mensen, dan zou dit wel eens de doorbraak kunnen zijn waarop miljoenen kankerpatiënten hebben gewacht.

Kanker rukt op
Kanker is een ziekte die vooral oudere mensen treft. Waar vroeger mensen vroeger veelal stierven aan infectieziekten, heeft de betere voeding en antibiotica onze levensverwachting flink verhoogd. Ziekten als kanker krijgen daardoor nu de kans. Op dit moment is kanker in Nederland en de meeste andere westerse landen de grootste doodsoorzaak, nog voor hart- en vaatziekten. Kanker wordt traditioneel behandeld met drie technieken: wegsnijden (chirurgische ingreep), wegbranden met bijvoorbeeld radioactiviteit (radiotherapie) of de patiënt vergiftigen in de hoop dat het gezwel een nog hardere dreun krijgt dan de patiënt (chemotherapie). Als een gezwel is uitgezaaid, is chirurgie meestal niet meer mogelijk en wordt de patiënt bestraald of volgepompt met gif. Niet erg elegant uiteraard, al zijn een aantal successen geboekt: van veel kankersoorten zijn de sterftepercentages gehalveerd. Als de geneeskunde dezelfde vooruitgang had geboekt als bijvoorbeeld de computerindustrie, zou nu meer dan 99,9999% van alle kankergevallen genezen kunnen worden. Met de de pan uitrijzende kosten van de gezondheidszorg, is een gouden kogel om kanker mee uit te roeien nu meer welkom dan ooit.

Over twee jaar zijn de eerste proeven op mensen met een anti-kankervaccin gepland.
Over twee jaar zijn de eerste proeven op mensen met een anti-kankervaccin gepland.

Vaccinatie: het grootste medische succesverhaal ooit
Vaccinatie is het grootste geneeskundige succes tot nu toe. De pokken, een ziekte die ooit tientallen miljoenen mensen het leven kostte – per jaar – , is nu totaal uitgeroeid, een aantal andere infectieziekten zoals polio gaan nu ook die richting op. Een langgekoesterde droom van geneeskundig onderzoekers is, het immuunsysteem via een vaccinatie kankergezwellen laten opruimen. Zo rekent het lichaam ook af met ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Vaak geholpen door een vaccinatie, waarna het lichaam antistoffen leert aan te maken tegen virussen.

Hoe werkt anti-kankervaccinatie?
Zoals bij alle vaccinaties moet het immuunsysteem leren kankercellen te herkennen. Kankercellen lijken vrijwel helemaal op gezonde cellen, maar er zijn enkele eiwitten anders.De immuunreactie werd op gang gebracht door stukjes genetische code van gezond menselijk prostaatweefsel in een complementaire DNA bibliotheek (cDNA) in te brengen in een grote hoeveelheid virusdeeltjes. Het gebruikte virus was VSV: vesicular stomatitis virus. De muizen werden geïnjecteerd met dit virus. Vervolgens ruimte het immuunsysteem van de muizen de prostaatkankergezwellen op.

Breed signalement
Het ontwikkelen van een uitgebreide cRNA bibliotheek van gezond menselijk prostaatweefsel bleek de sleutel voor succesvolle immuuntherapie. Alle infecties, allergenen en weefsels, tumoren incluis, hebben een unieke “vingerafdruk” die antigen wordt genoemd – een moleculair eiwitlabel dat een reactie uitlokt van het immuunsysteem van het menselijk lichaam. Dr. Vile paste het menselijke anti-prostaatkanker vaccin toe via de gemuteerde VSV virusdeeltjes om een felle aanval van de T-cellen van de muizen op  het kankergezwel uit te lokken. Na blootstelling aan de gemuteerde virussen, herkenden de immuunsystemen van de dieren de antigenen in het virus en produceerden een krachtige immuunrespons. Het VSV-virus is erg geschikt voor dit doel. Dit virus lokt namelijk doorgaans een heftige reactie van het afweersysteem uit.

Mutaties baten kankercellen niet meer
Eerdere pogingen om kankercellen uit te laten roeien door het immuunsysteem mislukten, omdat kankercellen snel muteren. Het antigen-signalement werkt dan niet meer en het kankergezwel woekert voort. Door al deze eiwitten in virussen in te brengen die altijd een felle immuunrespons uitlokken, kunnen de tumorcellen niet meer ontkomen. Het immuunsysteem ‘denkt’ dat het aan wordt gevallen door virussen, die in feite kankercellen zijn. Hoe snel ze ook muteren, het immuunsysteem heeft voldoende aanknopingspunten om ze uit te roeien.

Met dit soort therapieën is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam wordt aangevallen door het eigen immuunsysteem, een groot risico. Bij deze proef trad er echter ook geen auto-immuunreactie op.

Binnen twee jaar hebben de onderzoekers de eerste proeven op kankerpatiënten gepland. Als deze proeven slagen (en het ziet er nu voor het eerst naar uit dat hier een reële kans op is), dan kan de frontale aanval op één van de meest verwoestende ziektes in worden gezet. Middeleeuwse slagersgeneeskunde kan dan plaats maken voor een chirurgische precisieaanval op kanker.

Bronnen
1. Timothy Kottke et al.,. Broad antigenic coverage induced by vaccination with virus-based cDNA libraries cures established tumors. Nature Medicine, 2011
2. Human Vaccine Used to Cure Prostate Cancer in Mice, Science Daily, 2011

3 reacties op “‘Vaccinatie geneest kanker’”

  1. De strijd tegen kanker is erg zwaar en langerdurig en niet in het minst voor de lijder er aan. Gelukkig accelereerd de medise wetenschap steeds sneller en zal er uiteindelijk wel een manier worden gevonden waarmee de meest ernstige vormen kunnen worden aangepakt.

  2. Het is bekend dat kankercellen enorme hoeveelheden suikers nodig hebben. Deze kankercellen kunnen niet omschakelen op vet of eiwit verbranding omdat kankercellen primitiever zijn dan gezonde cellen.
    Wat zou er gebeuren met kankercellen als iemand op een volkomen koolhydraatloos dieet gaat? De gezonde lichaamscellen schakelen na verloop van tijd allemaal over op vet en eiwit verbranding. Zouden de kankercellen afsterven?
    Ik heb veel over deze materie gelezen maar nooit iets over het effect van koolhydraatvrije dieeten op kanker. Iemand?

    1. Het beste antwoord wat ik je kan geven is om de woorden koolhydraten en kanker in te typen in het zoekvenster van Google: Je krijgt dan verschillende sites met informatie. Ook complete vragen kun je intypen, waarop Google gaat zoeken.

Laat een reactie achter