Video: de drie typen buitenaardse beschavingen

Fysicus Michio Kaku, die zowel binnen als buiten de natuurkunde bewezen heeft een onconventioneel denker te zijn, geeft een overzicht van de eerste drie categorieën buitenaardse beschavingen zoals voorspeld door de Russische astronoom Kardashev.

Meer achtergrondinformatie over de vijf trappen van Kardashev (dus ook Kardashev-IV en Kardashev-V) is te vinden in ons artikel over dit onderwerp.

Eh... Delen?

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: Wageningen Universiteit, tropisch landgebruik met specialisaties plantenteelt en visteelt (master), natuurkunde (gedeeltelijke bachelor), informatica (praktijkervaring)

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Douwe schreef:

  Wauw, wat een geweldige kerel, helemaal enthousiast en blij na het kijken van zijn goede verhaal. En nog een extra reden om heel snel over te stappen naar 100% hernieuwbare energiebronnen. Hoe cool zou het zijn dat we dat idd nog gaan meemaken. De aarde als type 1 civilization!

 2. quark schreef:

  Ik vind het toch een nogal beperkte en puur materialistische manier van kijken, alsof het alleen maar draait om de hoeveelheid energie die gebruikt wordt. Een Kardashev Type 3 beschaving kan misschien een totalitair fascistisch regime zijn en dus volgens mij laagbeschaafd oftewel ‘quark Type 0’ ;)
   

 3. Oomt schreef:

  Dit is inderdaad een zeer goede video. En waarschijnlijk maken we deze transitie nu op dit moment mee.

Geef een reactie