De oorspring van de eerste bouwstenen van het leven ligt vermoeleijk in de ruimte. Bron: ALMA telescope team

Video: hoe is het leven ontstaan?

Niemand keek toe, hoe het allereerste leven ontstond, miljarden jaren geleden. Toch – aangenomen dat het leven op aarde zelf ontstaan is en niet ergens anders – weten we het een en ander van hoe de omstandigheden op aarde zo lang geleden waren, en welke theorieën het kansrijkst zijn om het ontstaan van het leven op aarde te verklaren.

Er zijn meer aanwijzingen, bijvoorbeeld de manier waarop het leven is geëvolueerd. Celonderdelen zoals ribosomen dragen sporen met zich mee van een ver verleden, waarin het leven anders en eenvoudiger was dan nu. Hoe hetr leven precies is ontstaan zullen we vermoedelijk nooit weten, maar we zullen wel plausibele mechanismen vinden die afdoende verklaren hoe het leven uit dode materie kon zijn ontstaan.

De oorspring van de eerste bouwstenen van het leven ligt vermoeleijk in de ruimte. Bron: ALMA telescope team
De oorspring van de eerste bouwstenen van het leven ligt vermoeleijk in de ruimte. Bron: ALMA telescope team

7 gedachten over “Video: hoe is het leven ontstaan?”

 1. Als ik naar de natuur en dieren en alles kijk en hoe alles uit bouwstenen bestaat, hoeveel leven er zich verderop in het heelal bevindt, wij pas een paar duizend jaar bestaan, de bijbel (deels) klopt, de mens alien DNA heeft, dan lijkt me het leven op aarde een schoolproject van een andere levensvorm die veel verder zijn dan de mens (ouder). Over een hele tijd kunnen wij planeten terravormen en planten en dieren naar smaak creëren. Mij rest altijd de vraag wie was er als eerste, is dat dan God geweest en heeft die dan altijd bestaan? Dat alles uit de oerknal en evolutie komt daar kan ik mij in ieder geval niet in vinden. Dan is het grappig of vreemd dat de aarde min of meer ver verstopt ligt en het kan ook zijn dat de aarde een soort van resort is waar levensvormen (wellicht uit verschillende planeten) zijn veiliggesteld.

  1. Zoveel verwarring ben ik niet van jou gewend.
   Eind jaren tachtig was er de VPRO docu “Een Schitterend Ongeluk”.
   “Na 13 miljard jaar zitten wij ons hier te verwonderen.”
   Wie een beetje wakker is weet dat wij “een mogelijkheid” zijn vandaar ook de radio stilte aan de andere kant…
   Miljarden andere mogelijkheden en nu dus na 13 miljard jaar zitten wij hier te typen.
   Religie is offtopic aangezien dit ruis is net als emotie en dualistische werkelijkheden.
   Alleen de rede kan ons helpen eea. te ontrafelen.
   Meer ontopic, de huidige inzichten zeggen idd dat wij meer dan 5 miljard jaar nodig hadden.
   Wie de lijn van toenenemde complexiteit ook wel misplaatst evolutie genoemd doortrekt komt ongeveer 13 miljard jaar geleden uit. Het ligt voor de hand dat de bouwstenen van het leven de aarde hebben ingezaaid.

   1. “Zoveel verwarring ben ik van jou niet gewent” :P

    Met kwantum computing heb je geen straling nodig, kan zijn dat verder weg al zo gecommuniceerd wordt of op een andere manier die wij niet kennen/kunnen opvangen. Wie zegt dat die bouwstenen uit natuurlijke complexiteit ontstaan zijn, men heeft ook in de atmosfeer een ijzeren of titanium of wat ever balletje/ei gevonden (grootte van menshaar) waar sporen uitgroeien. Men kan dan alleen niet bewijzen dat het van aliens komt, kan zijn dat er veel meer waren die dan de aarde bevrucht hebben. maar goed als het niet alien is dan wat. Als evolutie klopt waarom is de krokodil dan al miljoenen jaren niet veranderd?

    1. Complexiteit neemt toe maar dat neemt niet weg dat een perfect “ontwerp” blijft bestaan. Elke verandering aan de krokodil leidt tot een minder aangepast beestje. Zulke perfecte ontwerpen zie je wel meer. Ik denk dat van de meeste soorten het basisontwerp al honderd miljoen jaar geleden bestond. Zelfs het zoogdier bestond al ten tijden van de dino’s. Soorten zoeken niches op en blijven daar. Er is nog geen andere soort die met de krokodil kan wedijveren. Het staat aan de absolute top van de voedselpiramide. Ook kan de krokodil vrijwel alles overleven, het eet alles en heeft alleen water nodig, zelfs modder volstaat. Het is gewoon het perfecte beestje net als bijv. de haai of de vlieg, enz…

     Miljarden terug was de complexiteit er nog niet. Dat wij hier zitten te typen had tijd nodig. Wellicht hebben een aantal rampen onze verschijning vertraagd maar andersom geldt dat op andere locaties wellicht het verschijnen van beschavingen als de onze meer tijd nodig heeft.
     Wellicht zijn wij gewoon vroeg en inderdaad redelijk uniek. Grote kans dat als wij leven vinden dat het wel complexiteit kent maar nog niet intelligent genoeg is of nog niet het wiel heeft uitgevonden of door andere oorzaken de ruimte niet in is gegaan. Wie weet duurt het wel honderden miljoenen jaren om een sterrenstelsel te koloniseren als dat het doel tenminste is.

     Mensen redeneren vanuit hun conditionering. Er zijn maar weinig zielen welke autonoom weten te redeneren en dan nog worden ze anno 2015 als autistisch weggezet zo ook ondergetekende.

Laat een reactie achter