Op dit moment gebruikt de productie van stikstofkunstmest 1 procent van alle energie. Nu olie schaarser wordt en we echt iets moeten doen aan de CO2-uitstoot, moeten we op zoek naar een alternatief. Kan het nietige watervarentje Azolla onze problemen oplossen?
Verantwoordelijk is nu de Haber-Boschreactie, is de omzetting van stikstof en waterstof in ammoniak, NH3. Stikstofmoleculen kennen een driedubbele binding tussen de twee stikstofatomen in het molecuul. Deze verbreken is een hels karwei. Vandaar dat er ook zoveel activeringsenergie nodig is. Ook in de natuur slagen maar enkele organismen hierin. Azolla werkt samen met de blauwalg Anabaena azollae, die deze taaie klus voor zijn rekening neemt. A. azollae leeft in de bladeren van Azolla.
Je ziet steeds slechts de linkerhelft van het filmpje, kunt het daarom ook niet uitvergroten. Dan wordt een derde van het scherm gevuld met reclame, die je vervolgens niet weg kan klikken omdat het kruisje buiten beeld valt. Met de taal kan ik al helemaal niets, ben geen Belg.
Helemaal mee eens. De video-player deugt niet of is niet goed afgesteld.
Is al tijden zo; bel de ICT-nerd!
Die grijze linkerkant is veuls te breed.