Video: religie en babies

Welke invloed heeft religie op het aantal babies? Hans Rosling toont in deze TED video hier de ontwikkelingen in kindertal bij verschillende landen van allerlei religies. De ontwikkelingen zijn verrassend. Er blijkt een eenvoudige verklaring te zijn voor het dalen van het kindertal, die in heel veel landen optreedt.

Zullen de drastische maatregelen die door Paul Ehrlich en andere misantropen werden voorgesteld om de mensheid uit te dunnen, toch niet nodig zijn? Als vrouwen meer rechten krijgen, blijkt dat de zaak behoorlijk te stabiliseren. Laten we het hopen…

50 gedachten over “Video: religie en babies”

 1. Goed een jood die saampjes met quatarmoslims zit en Ons even academisch wetenschappelijk uitlegt dat de religien en voornamelijk die moslimlemmingen niet de Oorzaak van de enorme groei van de Wereldbevolking zouden zijn.
   

  Dat door hem vertoonde moslimlanden zelf geen bevolkingsgroei tonen is omdat hun geboorteoverschotten even als de chinesen dat doen naar de buitenlanden geexporteerd worden en de eu daar een groot kaliber Mensenhandel Kinder pooier en eugenetische genocidenest in is en uiteraard ook alweer onder volledige controle van joden(Fake joden asiaten)

  Buitendien is de Wereldbevolking alle tijd al stabiel op 5 miljard terwijl wegens grootscheepse massamoorden door voornamelijk moslims en joden WEL de Samenstellingen van de Bevolkingen in kader van hun exterminatie kolonisatiewerken veranderen zo als Afrika geplaagd door joden en moslims ook steeds forser aantallen moslims en joden als bevolking krijgt en midden amerika al een aanvang heeft gekregen op zelfde behandeling.

  Ook in Nederland is de asiatische(Fake joodse) genocide en kolonisatiewerk al heel ver en houden ze Blijkbaar nog wat Autochtoon voor misbruik en variatie in hun bordelen. Er zijn in Nederland 10 miljoen Fake joden (asiaten) 4,4 miljoen allochtonen beiden grootstendeels weg geschreven onder Nativeafkomst en Zijn er Nog Maar 2,1 miljoen Natives cq Blanken cq Autochtone Nederlanders. De rest van Heel de Westerse Wereld zal Geen spat anders zijn.

  Het is Zelfs zo dat van de joden alhoewel zga dagelijks op tv en in de Kranten wegens misdrijven  en Schanddaden er in Ons Land geen Enkel Criminaliteitscijfer van ze Bekend is daar ze cbs en staat in hand hebben.

  Wel Degelijk werden en worden religien misbruikt ter Hersenspoeling en dwangvoortplantingen. Zelfs katholiscisme  ter dwangvoortplanting en slavenhandel naar de semiet en afrikaan en die islam Wel Degelijk ook.

  Dit heerschap Kan op de academische schroothoop bij de Andere Volksmenners en manipulators. Zelfs de bevolking van turkeye is de afgelopen 20 jaar verdubbeld. En diversen even als de chinese Plegen mega export ter bezetting en take over van allerlei Landen. Zelfs de VN kon moslimuitspraken optekenen 1974 al dat de islamiet de Wereld met de baarmoeder zou overweldigen.
   
   

 2. In 1974 sprak de Algerijnse president Houari Boumedienne tot de plenaire vergadering van de VN:”
  “One day , millions of men will leave the southern hemisphere of this planet to burst into the northern one. But not as friends. Because they will burst in, to conquer, and they will conquer by populating it with their children. Victory will come to us from the wombs of our women”.  “”
   
  Zo Als U Ziet heeft hun voortplantingsratio van 8,1 een degelijke reden tegen Onze Extinctieve 1,3 waarbij de dagelijkse overbevolkingsgillen een forse joodsrascistische duit in dat zakje doen terwijl ze zelf zichzelf buiten alle statistiek en cijfers houdende van allen als de ergste lemmingen voortplanten.
   
  Dat de semieten in de Westerse Wereld terug die islam in waren gedreven met oa mafiahulp van de jodendienende grijze wolfen om deze bevolkingsgroepen collectief te kunnen bevelen commanderen zal die voortplanting wel degelijk veroorzaken. En normaal is 8,1 kind voor een Ieder onbetaalbaar Dus HOE dát gefinancieerd wordt Zal die banksterclub wel weer mee van doen hebben.
   
  En uiteraard zullen dan ook de geboortecijfers met dit soort rascistische terreurplannen in de daderlanden zelf Dus Niet te bewonderen zijn.

 3. Tja c, dat vraag ik me ook af, hoe kan men zoveel kinderen onderhouden… wat dat katholicisme betreft, ik weet dat mijn pa vertelde dat er altijd iemand kwam praten met moeders dat het toch wel weer tijd werd voor een nieuwe telg …

   1. Realistische dokter ;) Hier al veelvuldig de vraag: en… wanneer komt de 2e?
    Ehhmmm… nou niet… en dan word je wat meewarig aangekeken…
    Ik vind het al een hele klus om 1 wijsneus op te voeden, samen spelen, samen delen terwijl de boel om ons heen ontzettend verprutst is en er van samen delen maar weinig terecht komt…

    1. Dat is heel goed…om hem te leren om te gaan met kinderen die nìet willen delen ;). Hierbij ontwikkelt hij sociale vaardigheden, maar fijn dat jij hem ook het goede voorbeeld leert.

 4. Kinderen maken is heel eenvoudig. 
  Kinderen opvoeden velen malen moeilijker.
  Helaas krijgen veel mensen kinderen die niet de capaciteiten hebben om kinderen op te voeden. Immers kinderen opvoeden vereist empathie, tact, inzicht in kinderpsychologie, bepaalde karaktereigenschappen van de ouders enz. enz. 
  Een test invoeren of mensen in staat zijn om kinderen op te voeden zou veel kinderleed kunnen voorkomen. Maar het invoeren daarvan zal zonder enige twijfel op enorme weerstanden stuiten.
  Wij vinden het een grondrecht van mensen om kinderen te krijgen zonder ons al te veel druk te maken over de rechten van het kind dat ongevraagd in een wereld en maatschappij komt die het niet zelf heeft gekozen.

  1. yvonne hoekema

   Wat een goede reaktie, heb zelf een kind in mijn eentje opgevoed na een jeugd van mishandeling en het is het moeilijkste wat er is! Heel veel zelfreflectie is nodig……
   En dan zeker in een wereld waarin het niet gewaardeerd word wanneer je je eigen weg wenst te gaan ver van al het uiterlijk vertoon en andere materialistische bijzaken die er werkelijk helemaal niets toe doen.

   1. Je hebt helemaal gelijk en mensen oordelen zo gauw. Je kind zal sterker opgroeien als het hier doorheen prikt, en achter jouw rebellie schuilt juist veel inzicht en liefde. Jouw kind zal je hier om waarderen, en ik denk dat er best mensen zijn die dezelfde gedachten hebben als jij.

    1. Een test vind ik wel een onhaalbaar en verkeerd idee; deze is niet gebaseerd op gelijkwaardigheid tussen mensen, bevat vrijwel zeker opgelegde normen en waarden en gaat helemaal tegen de grondwet in.

 5. Heeft iemand de film bekeken?
  Wat gezegd wordt is dat het gemiddeld aantal kinderen per vrouw in de wereld twee is.
  Dit betekend dat tenzij er weer een grote wereld oorlog komt de wereld bevolking niet groter gaat worden dan 10 miljard.
  Wat ik trouwens belangrijker vind dat je duidelijk kunt zien dat het echt beter gaat in de wereld ondanks alle zwart kijkers.

 6. Bedankt voor de samenvatting. Misschien is het een ideetje voor de redactie om als er een filmpje wordt geplaatst een samenvatting van die film te geven.
  Niet iedereen is in de gelegenheid om een film met geluid e.d. te bekijken. Tevens kunnen mensen dan beter nagaan of de film hun zal aanspreken.

  1. 1ste comment Geeft een Goede Samenvatting wat daar te Zien en wat Daar bedoeld wordt te insinueren en manaipuleren. En als Dat niet bevalt schrijf er zelf dan 1.
    
   Met de bankstermafia Moet Men in Acht Nemen dat als er Bepaald hen Betrekkende Onderwerpen worden Besproken Men gebruikelijk geen drie maanden behoeft te wachten op countermeasures en dat op schaal la grande op alle algemene nieuwsmedia en hier dus besturen en studentjes om de vingers wikkelende zoals ze de excuusmythe voor hun Mensenhandel “dé global warmingvluchteling” ook brachten via lezingen op academien bij besturen en pfff analfabete en Maatschappijlamme leiders.

 7. Interessante video. Peak Baby hebben we nu dus gehad en door met 4 factoren rekening te houden daalt dus het aantal kinderen ongeacht het geloof. Bovendien komen we dus op 10 miljard mensen uit als er verder niets raars gaat gebeuren. We zullen in ieder geval wel zien.
   

 8. Ik heb de video tweemaal gezien en gevolgd. Hans Rosling spreekt accentloos engels, maar je kunt er ook ondertiteling in het nederlands bij krijgen als je wilt. Mijn mening houdt ik voor mijzelf, moet dit eerst laten bezinken. Kan geen fouten in zijn redeneringen vinden, maar anderen schreeuwen om het hardst het tegendeel. Tezijnertijd zullen we ontdekken wie gelijk heeft gehad, maar nu zijn er teveel factoren.

  1. Nou antares als er net in een programma inzake een megadambouw in turkeye op TV gezegd wordt dat de turkse bevolking afgelopen 20 jaar verdubbeld is (boven op massaalste emigraties Dus!) en al de volkontinue massale chronische massaimmigraties volkomen buiten beschouwing gelaten worden Kun je er Donder op Zeggen Dat er iets Niet klopt. De afgelopen jaren nog wel eens uit je raam gekeken hoe zwart van de mensen het is geworden waarvan Ik er gister bij Boodschappen doen weer een tegen kwam die een babbeltje stond te maken terwijl er uit zijn westerse kameel annex mobiele bordeel rapemuziek gilde “ass up face down best fuck”…hoe ze Ons het liefst hebben… de volkjes van die bedoeinenburka´s zingen dat. Die algerijnse president boven sprak toen hij zei de Wereld met de baarmoeder te overweldigen Niet van de eigen homegrown baarmoeder specifiek en exclusief Maar de Wereldwijde rapestatistics Kunnen je Verder Helpen. Ook Wel Eens Opgelet hoeveel Blanke vrouwen er met kleurling kindertjes zeulen:3 op de vier > raperelaties rape huwelijken massrapes eugenetische genociden. Met dank aan en oorzaak zijnde uw multiculti genocidenpolitici en clobal corp uitbuitindustrie. Voordeel is wel dat je kleinkinderen niet op vacantie behoeven voor een kleurtje. En Zo Zijn er van de 6,5 miljoen naoorlogse Hollandse Natives Nog maar 2,1 miljoen over…Ja Waar zijn Die dan?…Zegt die hans reuzelink ook al niet… Zouden er Holocaustontkenners in de Buurt zijn?

    1. sja wikipedia. Turkey 1.26% zeggen ze terwijl het voor verdubbeling over 20 jaar minimaal 5% moet zijn.
      
     En dat je gaza aanhaalt. Van die bevolking zijn er 1 miljoen vermoordt een miljoen weg gejaagd en van de resterende 1,2 miljoen alweer 400.000 dood waarbij zelfs de radioactieve dimonariolen gazaland opleiden niet teveel demonie bleken. Dus met amper 800.000 resterende (al behoorlijk gedateerd al weer) moet dat een vette mingroei zijn. en dat staat er niet. Ik hou de groei van gaza op een vette min 30% over 20 jaren of min 1,5% per jaar wat wel strookt met de schaal van dagelijks geweld tegen ze.
      
     Zo vergaan alle regeringen ook die even eens met alleen maar valse cijfers gebombardeerd worden evenals ze bedonderd werden jarenlang met door de banken verstrekte cijfers van niet bestaande “bovenliggende waarden en de echte “onderliggende niet vermeldde waarden. En opeens hadden we reccesies en megainflaties. Sja komt er van met oplichters als regeringsadviseurs.

    2. Welke data zullen wel kloppen? Zelfs het cia worldfactbook geeft weer andere cijfers.
      
     ´K kan concluderen dat met een verdubbeling van de bevolking en daar boven op een zeer grootscheepse emigratiepolitiek sinds de zestiger jaren naar rusland scandinavie europa usa engeland en vele andere landen oa ukraine afrika    (volgens rosling boven tm nigeria al islamitisch en in gevecht met somalie op moment om dat ook islamitisch te maken)  alle cijfers veel te laag worden weergegeven waarbij hun emigranten grootstendeels in gastlanden onder dubbele nationaliteiten verscholen gaan. Dit komt mede door decennia van linkse bankster&mafia bedrogspolitiek om eigen belang tegen Natives met misbruik buitenlanders uit te buiten. Zelfs  de diverse cbs cijfers en criminaliteitsstatistieken zijn vervalst. Zelfs de handelsbalans is door dezen vervalst over jaren met oa import exportcijfers  bovenliggende en onderliggende waarden.

  2. Al je ook Kijkt bij zijn aangeving percentages moslimpopulaties is Europa en USA is bij hem helemaal afwezig. En Zelf Zul Je Wel Weten Hoeveel moskeeen er al staan. In Parijs oa worden al jaren de straten zelfs onbruikbaar geblokkeerd als ze 5x per dag bidden. Dat is al een grote moskee. In grote steden als Oslo kleuren de Meisjes hun haren al zwart om kans op verkracht worden te reduceren. Bij Ons Zijn Alle Kinderen door ze besmeurd en heb Ik ze Zelf Zelfs in Mijn Dorpje klopjachten op joodse jongetjes Zien doen in de Wijk. Vijf Kinderen Die Ik Zelf Ken ook door ze verkracht en gegangbanged gedrogeerd verprostitueerd in collaboraties met de plaatselijke joden met ook een moeder er zelfs bij getrapt aan de heroine. Toen Ik drie en vijf was en dan Hebben We het over 1962-64 werd Ik Zelf al  herhaald  door moslims van Straat getrokken misbruikt verkracht en opgelegd tegen “dat ongelovige Volk van Me” te moeten strijden wat de joden Me op de Peuterschooltjes al ook flikten.  De heroinenaald in een Peuter zetten naast hun besneden stormrammen doet ze geen flikker. Beide culturen > religien snijden hun kinderen om raciale moord en verkrachtingswapens van ze te maken.
    
     jihadwatch.org/2010/09/paris-muslims-block-streets-for-prayers-police-afraid-to-intervene.html      
   En hollande is een Hele Foute is ook even vijandig tegen Eigen Volk als ze Hier bij Ons ook zijn.
   finance.townhall.com/columnists/bobbeauprez/2012/05/24/the_news_from_occupied_france/page/full/
   prosecuted.blogspot.com/2011/06/moslim-cultuur.html
    
   1972 al werden rellen om wat die moslims deden en doen de doofpot ingewerkt door gemeenten justities overheden regeringen politiek en alle media Wat Heel Wat Zegt over mafiacollaboraties. Wij zijn Oslo al lang voorbij dat was bij Ons al in 1972 aan de gang en nu een tandje meer.
    
   Dus die frans rosling Mag het dak op.
    

 9. c,

  Ik had het over de hoofdletter(s), maar je hebt gelijk. De interpunctie is ook niet om over naar huis te schrijven.
  Zelfs dan blijft het een beetje wartaal, zelfs na 2x lezen. En dat is jammer.
  Als je een boodschap hebt, dan is het wel handig als iemand anders dat in 1x snapt. Nu haakt een lezer halverwege af omdat het nogal onsamenhangend overkomt.

  1. Hoe kunt u nou weten of iets onsamenhangend is als u met tweemaal lezen nog niets begrijpt en halverwege nog steeds afhaakt. Een tour de france zit er in uw blauwdruk Blijkbaar Niet in.
    
   Daar naast Heb Ik een broertje Dood aan prietsers die hun gebreken en tekortkomingen  als wijsheid tot kritiek aan Mij opdragen. Daar naast ben Ik van Allen die leesbaarder en Interessanter zijn dan Ik blijkbaar de enige waar u herhaald op wenst te kritiseren en af te geven ondanks niets Begrijpen en speciaal daarvoor ook registreert.
    
   Voor Mijzelf Heb Ik het Idee u heeft Mijn Bijdragen van Afgelopen Dagen UITSTEKEND Gelezen en BEGREPEN en en staat u in uw motivatie voor uw aantijgingen Simpel Naast dutroux jeugdzorg justitie hoge raad en eu. Heb Ik gelijk of heb Ik geen Gelijk?
    
   U bent Namelijk niet de eerste die zodanig aantijgde als Ik Getuigenis en Verhaal over grootscheepse Kinder misbruiken overheden en staatsmafia Plaatste. Vandaar. Zou Me Geenzins verbazen als uw ip Rechtstreeks Naar een Kindercreche in Amsterdam leidt en u de heer drent albert drent zelfe Bént!

   1. Rustig aan “c”, met dit mooie weer helemaal niet goed voor je!
    Ik vind dat “L” wel een beetje gelijk heeft, soms heb ik dat ook met je betogen, maar na meerdere keren lezen begrijp ik dan wel waar je heen wilt.
    Je puntgewijze betoog over “het hofnarretje”, hier ergens anders geplaatst was in het eerste deel heel duidelijk, maar later weer wat verwarrend.
    Overigens ben ik het heel vaak met je eens!     

   2. Beste vriend C, laat duidelijk zijn dat ik geen zinnig idee heb van wie je bent en wat je bent, waar je vandaan komt m.a.w. geen kennis van je achtergrond. Wat ik nu ga schrijven, is absoluut niet beledigend bedoeld enof iets van die strekking, maar wil proberen je te helpen-ongevraagd. Vele reakties van je gelezen, netzoals Leon het al aangaf, soms wat verwarrend en ook wel weer af en toe duidelijk. Doorgaans is het zo, als je duidelijkheid schept wie je bent etc dan is dat voor je mede mens doorgaans dan ook beter te begrijpen, waarom je zo schrijft enof reageert. Misschien handig om te beginnen met je gegevens in te vullen, als je op C klikt. Verder indien je dat wilt en ik het waar kan maken, wil ik je wel helpen, maar dat is aan jou om hierover te beslissen. Weet niets moet, alles mag. Hieronder mijn @mailadres. Mvg, Paul.
    prdekloe@lijbrandt.nl

 10. Beste mensen, het filmpje met zijn goede uitleg bekeken en het begrepen te hebben. De goede man vertelt eigenlijk 2 dingen nl het verleden en het heden betreffende het verkrijgen van kinderen. In het verleden was er veel armoede en trouwens nog in vele delen van de wereld. Door deze armoede hebben vele religies misbruik gemaakt van hun macht. Daarnaast was het een gegeven dat hoe meer kinderen je had, je oude dag als oudere verzekerd was (vooral jongens, die brachten geld in het laadje en hadden de taak om later ook voor hun ouders te zorgen, gezien vanuit de religie) Het heden hebben ook de vrouwen, via een zeer lange weg, hun rechten gekregen. Daarnaast konden ze langer leren en zelfstandig een baan hebben. Hierdoor is de geboorte van kinderen stabiel gebleven. Dat geeft hij op end ook duidelijk weer met zijn boxen. M.a.w. de religie begint steeds minder macht te verkrijgen enof te behouden. Vandaar dat in vele religies het extremisme is ontstaan, om indien nodig zg met geweld hun religie in stand te houden. Maar in mijn optiek zal dat nooit lang stand houden. Het positieve van dit verhaal is, dat de mens wakker wordt en langzaam maar zeker in een opwaartse spiraal omhoog gaat en het zich daardoor bewust wordt van de huidige omstandigheden. Dus is er nog steeds hoop in de toekomst. Mvg, Paul. 

 11. @Paul: Leuk om weer een reactie van je te zien.
  Wat me zorgen geeft is dat in landen waar het toekomstperspectief het minste is de bevolking het meeste groeit. Zo is de Gazastrook een armenhuis. Ook veel arme landen in Afrika groeien enorm.
  Maar we kunnen hopen dat als er daar een ontwikkeling plaatsvindt de bevolkingstoename minder zal worden. 
  Zo niet dan leidt dat tot hongersnoden en grootschalige emigratie.

  1. Roeland, op 1 dag na 8 weken weg te zijn geweest, verlang je ook weer naar huis om het al oude ritme weer op te pakken.
   Wat ik eigenlijk jammer vind van dit onderwerp is dat het te kort door de bocht is. Gewoonlijk is het zo en dat is een ongeschreven wet, dat het gegeven nooit een onderwerp is, maar altijd verbonden met meerdere onderwerpen, die bv te samen de armoede veroorzaken. Denk in genoemde onderwerp aan opwarming van de aarde enof de vele kleine oorlogjes, waarin stammen hun al oude vetes uitvechten, dan de machtspositie van de westerse wereld, die vele landen volledig verwoest en leeg geroofd hebben van hun bodemschatten enzv. Afrika is hier een mooi voorbeeld van. Door de vele kindsoldaten en hun oorlogjes en de honger, daar er geen eten is, omdat er door de opwarming weinig te verbouwen valt aan voedsel, ook hierin zijn nog vele voorbeelden te geven. Daar er vele kinderen sterven aan honger, ziekte en oorlog, zal het volk steeds meer kinderen baren, dat zit in onze genen vastgelegd, dat noemen we dan de overlevings drang van een stam enof volk. Als je kijk naar Z.Amerika idem dito, alleen wordt hier meer roofbouw gepleegd door de westerse wereld. in Colombia worden ook kindsoldaten oa ingezet om de drugs te vervoeren etc. Zo hebben ALLE gebieden in de wereld waar armoede, honger en ziekte heerst te lijden gehad van de westerse wereld. Wanneer nemen de grootte internationals nu eindelijk eens de verantwoording op zich, van dat gene wat ze aangericht hebben, mede door deze verantwoording, kunnen ze voor weinig geld ook weer veel teruggeven. Denk bv aan de hydrocultuur, hierin wordt de mens weer in staat gesteld om wat groente ed te verbouwen en zo zijn enof haar gezin weer een kleine toekomst perpectief te geven. Je hebt gelijk door te stellen dat als er weinig enof geen toekomst perpectief is de bevolkingspopulatie zal groeien, maar houd er dan ook rekening mee dat dit niet zonder oorlog enof moord zal gaan. De hongersnoden zijn al in zo ver stadium gekomen, dat er eigenlijk haast niets meer aan te doen is, of men moet dat vanuit de VN in een keer goed regelen, maar van de VN heb ik absoluut geen goed woord voor over. Dus zal het nooit geschieden. Die migratie vanuit oa Afrika is al jaren gaande, maar de westerse wereld weet daar niet op de goede enof juiste manier mee om te gaan. Veel heb ik hiervan in de jaren 70 veel van gezien en meegemaakt in de wereld. Als je het scherp op de snee wilt omschrijven, zijn we met zijn allen mede schuldig aan deze vorm van genocide, ook ik niet meer enof minder.
   Ook in de natuur gebeurd eigenlijk hetzelfde, door onze roofbouw van de natuur. Zeer veel zou ik hieromtrent nog kunnen schrijven, zoals de machtsfactor van rijke mensen, de politiek die in zijn algemeenheid niets voorstelt, de religie die mede vanuit macht wilt regeren. Al met al kan ik maar een woord bedenken, minachtiing voor de Mens. Mvg, Paul.

 12. Paul, is dat nou niet te veel in drift gezegd; ‘één woord, minachting voor de mens’?
  En dat als eindconclusie voor zo’n natuurlijk gegeven als kinderen krijgen?
   
  Op deze wereld probeert alles te overleven in een gigantische concurrentiestrijd.
  Hoe kwetsbaarder een organisme is, hoe meer nakomelingen die probeert voort te brengen. Van alles, planten en dieren accepteren we dat.
  Alleen door andere mensen voelen we ons bedreigd als die zich vermeerderen.
  (omdat we onszelf zo hebben laten opproppen!!)
   
  Ik laat net even een kip met 11 kuikentjes los. Volgend jaar zal ze er weer een emmer vol van hebben, als ze niet opgevreten wordt. (o daar heb ik een leuke foto van, van een emmer vol kuikentjes; die mailt m’n vrouw wel naar jou over. Die kwamen dus ín die emmer uit)
   
  Onze wat ik noem ‘kippenhokhavik’, vrat van de week op één dag twee kippen op.
  Zo is de natuur, zo is het leven. (ik had ze te lang los laten lopen)
  Zo zijn mensen van nature ook. Vreten of gevreten worden.
   
  Edoch, omdat mensen geacht zouden mogen worden zich als kroon op de schepping hoogwaardig te gedragen, maar velen dat niet doen, heb je het recht vind ik, om de haviken onder ons als minachtelijk te beschouwen.
  (zo zullen ze m.i. ook ooit slecht wegkomen hoor).
  Maar er zijn voor mij honderd maal zoveel slachtoffers als haviken, ook onder de mensen. Die nuance wil ik graag aan jouw schrijven toe mogen voegen.
   
  Dan wil ik jou graag ook nog even de zelfbeschuldiging ontnemen, van waar je zegt; ‘….. zijn we met zijn allen schuldig aan deze vorm van genocide, ook ik niet meer of minder.’ Paul, ik zelf weiger mij schuldig te achten aan dingen waar ik niks aan doen kan, waar ik zelf ook slachtoffer van ben.
   
  We weten zo hier op Visionair.nl samen hoe verderfelijk de invloed van de Grote Graaiers op ons gezamenlijke voortbestaan is.
  Ik erger mij ook mateloos aan hun schuld aan onze grote terugval van welvaart, en dat ten bate van hun reeds onevenredig oneindig veel te rijk zijn! Maar ik kan daar zelf niks aan doen, anders dan mijn politieke partij met ons hier lastig vallen.
  Mijn spaarrekeningetje bij de ASN voor als ik dood ga of door m’n auto zak of zo, zie ik niet als schuld.
   
  Laten we toch stoppen met heel de wéreld op ons nek te willen nemen en durven te leven met slechts volle verantwoording van onze persóónlijke daden!!
  (nut wel je 10% belastingaftrek over je giften uit, voor wat jij goede doelen vindt, is mijn vrijblijvend advies voor positief opstellen. Help anderen, waar je kunt.)
   
  Zo heb ik zelf met plezier 2×3 kinderen verwekt, zonder daar spijt van te hebben.
  (ben ooit ’terug naar af’ gestuurd; ‘u ontvangt geen 200 gulden’)
  Ten eerste hebben zij een heerlijke gouden toekomst na dit leven in het verschiet. Sorry voor allen hier op het topic welke daar niet de minste kijk op willen hebben, omdat ze het verd…… om zich daar nader in te verdiepen.
  En ten tweede gaat het hun allen hier ook al ruimschoots ‘naar den vleze’, zoals dat in Oudhollands (mijn tijd) heette. En opa zijn is ook zo leuk joh, toch?

  Dat de moslims veel méér kinderen krijgen, zie ik niet als mijn schuld.
  Daar worden mijn kleinkinderen echter wel ooit slachtoffer van, meen ik ook!
  Maar met minder kleinkinderen van ons, wordt dat alleen maar erger, niet waar?

  1. Beste Ben, Je leest minachting voor de mens in de verkeerde kontekst, je moet het zo lezen dat zoals jij het benoemd de graaier enof de machtshebbers en religie die zijn diegene die minachting voor de mens hebben.
   Wat de genocide aangaat, heb jij netzoals ik wel enig, zoniet mede schuld aan. We gebruiken hieromtrent ons vermogen niet om dit te willen stoppen. Laat duidelijk zijn dat ik mezelf als een echte hollander voel, maar ik ben ook wereldburger, oftewel ik maak, nietig dat wel, deel uit van de mensheid op deze aardkloot. Dat ik niet direkt mezelf verwijt dat ik mede schuldig ben is vanuit mijn persoonlijke reaktie, maar vanuit het begrip wereldburger draag ik mede verantwoordelijkheid, in mijn optiek althans. Dat wil niet zeggen dat ik de volledige verantwoording draag voor deze daden.  Ik heb zelf 7 kleinzoons, wat mij het dierbaarste is op deze aardkloot. Tot slot vandaag enof morgen zal ik je een foto met haar verhaal sturen van de Kleine plevier. Mvg, Paul.

    1. Ha fijn, ik maakte mij al ongerust, ontving geen mail meer van de drie mensen die ik schrijf. Hee en denk er even aan, echte hollanders komen wel degelijk ook als fries ter wereld. Geweldig volk, moet je gewoon kennen, gebruiksaanwijzingen hebben we allemaal. :)

 13. Paul, je wint het van me; ik heb dan ook maar 6 kleinzonen, waarvan één nog van de ‘kouwe kant’ ook; onze schoonkleinzoon. (telt wel vol mee!!)
  Wel heb ik ook 5 kleindochters! Allemaal onschuldige lieverds!
   
  Overigens kan jij voelen wat je wilt, maar ik vind jou niet een echte Hollander hoor; dat ben ik; een echte Zuid-Hollander. Jij bent voor mij een buitenlander, een Fries, dat is toch helemaal anders! :)
  Vorige week nog vast wezen stellen in het hoge noorden, bij de Abramziening van mijn oudste; je weet wel, die hele grote sterke, in Jobbegea,  net zoiets als rode Pier (of heette die zwarte Pier?)
   
  En ik ben uiteraard wel iemand van de schuldige mensheid ook, natuurlijk.
  Maar ik heb altijd zo heel veel medelijden gehad met die miljoenen Duitsers welke in de oorlog helemaal niet mee zouden hebben willen doen met het nationaal socialisme, maar later toch mee moesten boeten als schuldigen.
  Hoeveel Duitsers zouden er zelf kapot geschoten zijn, omdat ze niet mee wilden vechten tegen andere Europeanen? (ik zie die knulletjes van 16, huilend aan de keukentafel bij mijn moeder nog voor mij, in de Hongerwinter)
   
  Twee jaar later werd m’n schoonvader en zo nog 100.000 onnozele knulletjes naar Indië gestuurd met generaal Spoor mee, wat we nu eindelijk heel voorzichtig toe beginnen te geven als toch wel volkomen idioot.
   
  Op TV zag ik een film van 3 Amerikanen (geloof ik) welke gefusilleerd werden omdat ze in hun eentje als overgeblevenen, het niet tegen een grote overmacht hadden opgenomen en zich uit die situatie hadden terug getrokken.
  Hun commandant wist al bij voorbaat dat ze kansloos waren, maar veroordeelde hen toch wegens desertie. (Kirk Douglas, mijn filmheld van 60 jaar terug, (Spartacus) wilde ze nog redden, maar kreeg ook de kans niet).
   
  Hoewel ik niet zo erg benauwd sta tegenover kinderen krijgen, (wel tegen onze geoverseksualiseerde maatschappij!), heb ik ook altijd medelijden gehad met vrouwen welke 12 of 16 kinderen moesten baren. (18 ook een keer meegemaakt).
  Als man zou ik mij daarvoor diep schamen. (hoewel bij vier vrouwen ……. :-)
  Wel viel het mij altijd op dat die zogenaamde uitgewoonde vrouwen nog rustig vlot 90 jaar werden. De Schepper heeft hen blijkbaar toch meer toegerust, dan ‘onze tijd’ (wij dus) met haar domme gezeur over vergrijzing, (what else?) bij toenemend onvruchtbare ‘huwelijken’ toe wil geven.

  1. Beste Ben, ik heb een troost voor je dat ik ben een geboren rotterdammer. Maar mijn liefde vond ik in Friesland, dus ben ik daar blijven hangen, gelukkig.
   Tot slot: Al het geborene van het levendmechanisme, is eigenlijk het mooiste goed en de kroon van het Leven. De foto gaat zo de deur uit. Mvg, Paul.

 14. Ja, zo heette die; Grote Pier!
  Zeeroverij bedreef hij ten koste van ons Hollanders; vreselijke vent!
  Daar kunnen we nu ook wel gewoon voor uitkomen Paul, nu jij toch Rotterdammer van geboorte ben, net als Hansje de Abramziener in Friesland vorige week.
  (ik ben maar geboren in het dorp, naar mij genoemd. Nou in elk geval de weg waaraan ik ben geboren, hebben ze daarna naar mij (en nog een zwikkie zo) genoemd, toch?)
   
  Ja, nu snap ik ook waarom jij zo super over komt op mijn vrouw Paul; dat is ook een geboren Rotterdamse.
  Ja, je foto was natuurlijk ook onovertrefbaar weer!! Zij snapt dat helemaal hoor.
  Jammer eigenlijk dat we hier geen foto’s kunnen plaatsen op het forum. Dat zou de conversatie leuk opfleuren! Zou die techniek ook zo onderhand nog niet voorhanden geëvolueerd zijn?
   
  Laten we onze liefde voor de natuur zeker blijven delen hier op het forum!
  En uh, baby’s behoren daar zeker bij, in aantallen welke ons voortbestaan veilig stellen, vind ik.
  Overigens, c noemde dat cijfer ook al een keer, zag ik; 1,3 als geboortecijfer voor onze autochtonen, (geldt voor bijna heel Europa) houdt onze cultuur niet overeind hè?
  Bij 2 zakt die al weg. Die 8,1 van de moslims is dus vele malen beloftevoller voor hen.
  Moeten we niet toch maar eens weer met de pastoor gaan praten, voor we er niet meer zijn?

 15. Tsja, en zo blijkt Orpheus 500 jaar voor christus, het gekruisigde voorbeeld voor Jesus Christus te zijn geweest, compleet met boetedoening in het hiernamaals. Interessant vond ik vooral het kopiëren van mythen en legendes, om deze vervolgens te integreren naar de eigen voorgeschiedenis in religieuze betekenis. Zo waren pasen, pinksteren, en het kerstfeest, heidense feestdagen, die helemaal niets met het christendom te maken hadden, maar dan ook echt helemaal niets. 200 jaar na de veronderstelde kruisiging van christus begon men met het schrijven van de bijbel. Zou iedereen uit de tijd van voor of tijdens de kruisiging, zich zijn woorden en uitgesproken teksten nog herinneren, waarna men meerdere generaties daarna, zich deze woorden en teksten ook nog herinnerden? Moet je zelf eens proberen, om gesproken teksten uit een eenvoudige vergadering, een dag later letterlijk op te schrijven. De wens is de vader van de gedachte, niet de vader die in de hemelen de woorden van stervelingen bekrachtigt. Geloof wat u geloven wilt, maar dring dat nooit een ander op, want dan betwist u haar of hem, in het recht op de realiteit naar eigen oordeeld.

 16. @ mijnheer antares, nou meen ik niet dat wij samen elkaar veel te vertellen moeten willen hebben.
  U schijnt een ondraaglijke haat tegen het christendom te hebben en dat moet natuurlijk mogen. U staat daar getuigende reeds een lange geschiedenis, uiteraard niet alleen in.
  Ieder mens zal in het leven zijn houding moeten bepalen door de keuzen welke hij maakt, waar hij dan verantwoording voor draagt.
   
  Op uw uitdrukkelijke instigatie heb ik toch even gekeken naar het door u aanbevolen programma.
  In dat kwartiertje (ik ken de leringen van NGC al een poosje en ben redelijk snel weer verzadigd dienaangaande) vernam ik ook dat die godsdienst al zo’n 5-600 jaar voor Christus begonnen moet zijn. Ook ontging het mij niet dat ze volstrekt niet konden zeggen, zeiden ze, wanneer die tablet met een gekruisigd lichaam er op gemaakt is, weshalve ik het niet zo wetenschappelijk van u vind om die dan toch maar te dateren als van 500 voor Chr.
  Edoch, ook die vorm van ‘bewijzen verzamelen’ is voor mij allerminst nieuw.
   
  Waarom ik weer zo snel m’n portie binnen had, is vanwege het steeds in de afgodendienst en zo dus ook hier terugkerende thema van tempelprostitutie, kinderoffers en Bachuszuiperijen. Want echt creatief heb dat zwarte kreng (een uitdrukking van m’n zoon voor de tegenspeler van God. Wel treffend vind ik, vandaar) nog nooit kunnen vinden, noch zijn volgelingen.
   
  Inzake de datering der Bijbelboeken is dat keurig door de ‘wetenschap’ uitgevogeld hoor en kunt u deze in de aan de boeken voorafgaande Bijbelkritieken in bijv. de KBS genuanceerd terugvinden.
   
  Hoewel ik mij volkomen aansluit bij uw slotzin, vind ik het toch voor de meelezers nog wel even interessant om van deze gelegenheid gebruik te maken, met te refereren aan de persoon van wijlen Eta Linnemann, in leven o.a. professor Schriftkritiek aan de universiteit van naar ik meen Neurenberg.
  Deze gewaardeerde, wetenschappelijk hoog geklommen vrouw, kwam door Gods Geest en genade tot een levend Geloof in haar Schepper en kreeg toen kennis aan de waarheid welke in Jezus Christus gevonden wordt.  (Welke ooit de voor mij zo zeer  historische woorden sprak: Ik ben de Weg , de Waarheid en het Leven.)
  Ik heb mij altijd zo verwonderd over haar reactie, namelijk dat zij toen leerde lachen om haar eigen ‘wetenschap’. (wat kon je tóén veel van haar leren!)

  Nou had ik al eerder geleerd dat wetenschap stoot met de waarheid, waar zij mag voldoen aan de laatste drie woorden van meneer antares; ‘naar eigen oordeel’. M.a.w. jij mag zelf kiezen welke kleur bril je opzet en aldus jouw eigen waarheidje bepalen. Typisch post modern dus.
   
  Het groene gras bezien door een rode bril, geeft een bruin beeld, enz., weet u nog?
  De waarneming van een enorme degeneratie door de geslachten heen van bijvoorbeeld eendagsvliegen, (geeft zo lekker snel wetenschappelijk resultaat) door een vanuit het evolutiegeloof  gemotiveerde onderzoeker, zult u nooit als eerlijk  tegenbewijs in de wetenschappelijke analen tegen komen. enz.

  Een lekkende en daardoor grote substraatmoleculen doorlatende membraan van een e collie bacterie werd door een CU forumvriend ook als evolutionaire ontwikkeling uitgelegd. (de onderzoeker wilde na 21 jaar toch resultaat kunnen melden t.b.v. zijn subsidievoortgang.)

  ‘Geloof wat u wilt….’ zei antares. Het is de trieste ironie van deze verloederde tijd, welke mij doet zeggen: ‘doet dat dan maar als je zo graag bela….. wilt worden!’
  (of nog erger; dat zelf doen…)
   
  Hoe onnozel moet je overigens zijn om te veronderstellen dat Jezus Christus meneer Orpheus na gedaan zou hebben, (gekopieerd) door zich op te laten spijkeren aan een kruis?!

  1. Beste Ben.

   Ik had wel zo’n soort reactie als die u plaatste verwacht, hoe kan het ook anders. Ben totaal niet zelfs ook maar een beetje teleurgesteld daarin, maar ook niet boos, of geïrriteerd. Uw aanname dat ik de christenen zou haten, blijft uw aanname, zoals ook de rest een weerspiegeling van uw eigen wereldbeeld is, dat is uw goedrecht. Ook zal ik niet, zoals mensen die geloven, en ergens anders worden aangevallen op hun geloof, dit zelfde hier doen. Maar ik behoud het volste recht, om de absoluut integere wetenschappers die hier onderzoek naar doen en gedaan hebben, te volgen in hun gevonden feitenmateriaal, conclusies, en daarover mijn mening hier weer te geven. Dit betekent dus geen strijd tussen mij en gelovigen, maar elk een eigen mening hebben. Alle genoemde christelijke feestdagen, zijn feitelijk voorheen heidense feestdagen geweest, en zijn dat voor mij nu nog steeds. Ik vier dus kerst als het feest van het licht, u viert dat feest als kerstmis. Is uw goedrecht, ieder z’n meug. Overigens even dit terzijde; het zwarte kreng draagt rode mijters, harpijen, sandalen, een vroom pervers gezicht, en jaagt op kleine, weerloze, en aan zijn lusten en willekeur overgeleverde, onschuldige kinderen. Waarna tijdens de kerkdiensten, de eerlijke gelovigen mogen rekenen op een gloedvolle christelijke donderpreek, en vergeving van hun begane zonden door hem.
   Mvg Antares.

 17. uitstekend antares, zo mag ik u graag horen!
  Houdt het daarbij.
   
  Het christendom heeft haar wortels in het Jodendom en de christelijke feestdagen zijn dus afgeleid van de joodse feestdagen.
  Ons Paasfeest behoort gelijk te vallen met het joodse Pascha. Daags na dat feest stond Jezus Christus op uit de dood, omdat Hij de dood overwonnen heeft.
  Dat dit bij ons een dag of wat scheelt, dat klopt niet en heeft zijn oorsprong in het zich afzetten van de vroege kerk tegen de Joden, omdat zij de Christus omgebracht hebben of zo iets.
   
  Omdat Christus na Zijn opstanding nog gedurende 40 dagen is verschenen aan velen van zijn volgelingen en toen zichtbaar voor allen vanaf de olijfberg opgeheven werd naar de hemel, (Hij kan zich ook teletransporteren) zit er ook 40 dagen tussen ons Paasfeest en onze Hemelvaartdag en valt die Hemelvaartsdag dus altijd op een donderdag.
  Omdat Zijn volgelingen (toen allemaal nog Joden overigens) biddend 10 dagen op de uitstorting van de Heilige Geest hebben zitten wachten in Jeruzalem, zitten er dus ook 10 dagen tussen Hemelvaartsdag en Pinksteren.
  Wat dat met heidense feestdagen te maken zou hebben zou mij een raadsel zijn.
   
  Wel het kerstfeest heeft de kerk samen laten vallen met het heidense zonnewende feest, omdat ze dat wel een mooie gedachte vonden: het licht dat weer toeneemt. Wanneer Christus is geboren weten we niet exact, maar in elk geval niet in de winter. Ik geloof ergens in de herfst, wat allemaal wel zo ongeveer uit te rekenen is vanwege de priester Zacharias, de vader van Johannes de doper, welke van de afdeling van Abia was.
  In het Oude Testament kan je dan weer uitpluizen wanneer die dienst in de tempel had en wanneer Johannes verwekt zou moeten zijn. Tel daar een half jaar bij op en je komt ongeveer bij de geboorte van Jezus uit. Die moet wel weer mooi symbolisch samenvallen met een joodse feestdag, heb ik wel eens geleerd, (rond het loofhutten feest misschien?) maar dat draag ik niet meer als parate kennis bij mij.
   
  Ook de zondag is uit vijandschap een dag van de joodse sabbat opgeschoven, waar we een prachtig kletsverhaal bij verzonnen hebben. Jammer, maar het zij zo.
   
  Belangrijker antares, vind ik de tijd dat de Christus in ons hart geboren wordt.
  Waar de Bijbel leert dat het Geloof een gave Gods is, helpt preken daar niet voor, wel getuigen wordt ons geleerd.
  (wij kunnen wel getuigen, maar niet overtuigen, dat moet Gods Geest doen, heet dat bij ons. Maar daar mag je dan ook weer wel eerbiedig om vragen).
   
  Dan nog even aangaande de duivel, (het zwarte kreng): Christus noemt hem de overste dezer wereld. (overigens ook de leugenaar van het begin af)
  Dat is geen geringe erkenning van diens macht hier in dit ondermaanse!

  Alle andere boze machten staan onder zijn commando. Voor mij vallen alle afgoden daar onder, ook die Orpheus, Bachus, Mammon noem ik altijd graag even, voorts alle Grieks-Romeinse goden welke ons m.i. nu lekker te pakken hebben via de ‘financiële markten’ en de schulden van de zuidelijke landen, ook Allah, de uit 360 andere woestijngoden door Mohammed uitverkoren god van de moslims, oneindig veel bij elkaar, tot de misselijke plaaggeesten onder je bed toe; de lagere demonen.

  Alle door jou genoemde dragers van rode mijters, harpijen, sandalen en vrome gezichten zouden mogelijk wel slaven (gebondenen) van satan kunnen zijn, (hoeft beslist niet perse) net als zoveel anderen, maar hij zelf loopt hier niet over straat hoor.
   
  Alleen Israël en de Christenen hebben de zelfde God welke zich ooit reeds aan Abram openbaarde en aan Mozes op de vraag naar Zijn naam zei IK BEN.
  (Daarom ligt Jodenhaat en Christenhaat ook zo dicht bij elkaar.)
  Het siert de kerk allerminst dat die ook zoveel eeuwen zich zo vijandig heeft gedragen naar Gods uitverkoren volk toe. En nog schaam ik mij voor mijn eigen KPN (of zo).

  Laten we het christelijk geloof en onze God maar niet verantwoordelijk willen stellen voor wat de kerken in de loop der eeuwen allemaal mis gedaan hebben!
  Wel noemt ze kinderen een zegen!! (dat zou dus kunnen schelen in de aantallen)

  1. Als trouwe volger van wetenschappelijke verklaringen en de evolutietheoriën, kom ik vaker in discussie met mensen die voor het creationisme hebben gekozen. In het dorp waar ik woon, weet men dat ik soms ongezouten uitspraken doe, maar altijd eindigen de discussies die daarop volgen, op beschaafd niveau. Ik leef in goede verstandhouding met de christelijke gemeenschappen hier, en kom zelfs al meer dan drie jaar in de baptistenkerk. Eén keer in de veertien dagen houden vrijwilligers van de kerk daar een voedselbank, voor de onbemiddelden in onze gemeente. Omdat ik over een autootje beschik, haal ik voor mijn buurvrouwen de soms zware tassen daar op. Het is voor mij vrijwilligers werk, maar er zitten ook zeer aangename kanten aan. Altijd staat er koffie, of thee en koekjes klaar voor de bezoekers, en niemand heeft haast om daar weg te komen. In het begin, toen de voedselbank net geopend was, zag je wel géne onder de bezoekers, om begrijpelijke redenen. De schuchtere opmerkingen die gemaakt werden in de trand van “Dit is niet voor mijzelf hoor” sleten door gewenning en grapjes. “Dit is niet voor mijzelf hoor” zeiden we dan in koor, als er een nieuwe bezoeker kwam en dan was het ijs gebroken. Tsja, dat heb je als je in de echtscheidingstraat woont. De onderlinge verstandhouding schiep een flexibele band. De kerkgangers en de heidenen gingen discussies met elkaar aan, maar komen elkaar ook tegen in de omringende dorpen, en altijd op zoek naar koopjes natuurlijk… Je kunt daaraan precies zien wie wel of niet ongewenst gescheiden en zwanger is, want die kom je tegen in de plaatselijke kringloopwinkel. Vroeger zou iemand zich daar een ongeluk voor schamen, nu brengen we de zware boodschappen tassen voor haar naar de auto. Ik kom bij niemand over de vloer, en zij niet bij mij, maar toch is op deze manier ook niemand echt alleen in het dorp. Heidenen en christenen, dat wil wel hoor, geef mij maar het landleven in een dorp.

 18. mijnheer antares, andré begrijp ik, uw laatste bijdrage lezend en zelf ook dorpeling zijnde, maar zo’n 40 jaar grootstedelijk gearbeid hebbend, moeten wij samen best kunnen overleven op dit forum, zo lijkt mij.
  En waar ik ooit geconditioneerd ben om een stevige rol neer te zetten; als enige van directiezijde tegenover een geen bepaald softe aannemerij, (in wel een decadente tijd) moet u mij best kunnen overleven met uw instelling.
  (zo lang verwacht ik trouwens niet meer mee te gaan hoor).
   
  Als ooit trouwe volger van de argumenten tégen het evolutiegeloof en nogal wat gedesillusioneerd door de vele wetenschappelijke dwalingen door de jaren heen, als gevolg van zieke universiteiten, weet ik mijzelf echter niet altijd zo relatiegericht te debatteren. (u weet dat relatiegericht zijn vaak stoot tegen waarheidgericht zijn ?!)

  Ook in mijn kerkje kom ik zoveel mensen tegen welke alleen maar bezig zijn met het overeind houden van ons gezamenlijke uiteraard grootste gelijk van de wereld, omdat wij überhaupt precies bij het juiste clubje geboren zijn.
   
  Daar pas ik slecht tussen, weshalve mijn bijdragen aan het geheel vaak nogal tegendraads zijn.
  Toch hebben we zoveel christelijke liefde onder elkaar, dat men ook mij verdraagt en ik zelfs al vele jaren iedere maand een stukje voor in ons kerkkrantje in mag leveren, aangaande Bijbelse toekomst, onder het hoofdstuk ‘kerk en Israël’.(ik zit ook in die classicale commissie der PKN)
   
  Vergun mij op grond van het voorgaande u dan een paar vragen voor te mogen leggen:
  inzake evolutie schreef de journalist Peter Scheele ooit het wetenschappelijke boek Degeneratie, waar heel de evolutie terug gebracht werd tot mutatie, (zoals ook door Darwin reeds waargenomen) door uw leermeesters ondeugend micro-evolutie genoemd. (een o.i. foute term, waar er immers geen benodigde genetische winst is aan te tonen)
   
  Hij vroeg Midas Dekkers een voorwoord te schrijven, wat het halve boek mocht beslaan en helemaal niks van zijn stellingen heel liet, op kosten van Scheele.
  Wel wetenschappelijk te onderbouwen uiteraard.
  Dekkers paste daarvoor, voor ons dus omdat het van de waarheid niet te winnen is.
   
  Waarom wordt dat boek dus nu in jullie kringen alleen maar doodgezwegen??
  Las u het wel?
  In uw baptisten kerk (een kerk met meer gelijk als de mijne), zijn er vast wel lui die het hebben of kennen hoor.
   
  Andere zaak: in uw op mij zo rot overgekomen (nog steeds!) stuk, zegt u o.a. ‘de veronderstelde’ kruisiging van Christus. Alsof die ooit betwist zou zijn geweest (ja sommigen durven zelfs de Holocaust  met zesmiljoen doden te ontkennen). Schaart u zich als beschaafd man achter die ontkenning? Zelfs Flavius Josephus geeft daar verslag over. Zelfs de opstanding van Jezus Christus is vanwege de vele getuigen (o.a. 150 in één keer) moeilijk te ontkennen, volgens ons nationaal en Europees recht. Weet u overigens nog één boek waar ‘men’ zo op afgeeft als op Gods Woord?
   
  Nog één ding: uw verdenking van de Bijbelschrijvers dat ze dingen opschreven welke ze al lang vergeten behoorden te zijn. Daar heeft u nog gelijk in ook, weet u dat? Dat maakt de Bijbel juist zo uniek als Gods Woord!! Want alles wat ze schreven klopte met wat de anderen schreven. En dat bestaat niet bij leugens!! Ze zijn het dus niet vergeten, door een wonder van de Schepper, (welke ook het goede met ú voor heeft!), zelf!
   
  meneer  André, geloof mij niet hoor, geeft niks, maar ik heb één keer heel hard een confrontatie met mijn God gehad in mijn leven. Een hele harde, zeg ik u eerlijk.
  Enkel al het door Hem, de Eeuwige, de Almachtige persoonlijk benaderd worden, grift zich voor eeuwig in je ziel!! En Hij sprak niet eens met woorden tegen mij, want die zou ik in mijn ondeugd nog verkeerd uit kunnen leggen door ze te verdraaien (interpreteren heet die schunnige daad met een net woord). Nee, Hij plantte direct Zijn zuivere gedachten voor mij midden in mijn ziel, mijn geest, mijn bewustzijn.
  En ik moest daar antwoord op geven. En omdat ik dat niet door mijn strot kon krijgen, hielp Hij mij zelfs nog om het goede (voor de rest van de eeuwigheid) antwoord te geven. Dat was niet vijf minuten terug, zoals in mijn huidige beleving, maar 35 jaar geleden!
  Wil wat leren van een ouwe man, die nog niet seniel is, hoop ik.
  (maar ook niet zo nodig meer een status wenst op te houden)

  1. Relatie gericht zijn, in dit verband door u gesteld, versus waarheidgericht, houdt in dat men zich aanpast in beweringen en uitspraken, die bewust goed moeten vallen in een gewaardeerd gezelschap. Men maakt dan een woordkeuze waarmee de vrede wordt gehandhaaft, doch precies, of juist over de scheidslijnen relatie/waarheid. Een leugentje voor bestwil noemt men dat ook wel. De waarheid kan de vrede niet altijd bewaren in gezelschappen of relaties, aard van het beestje zeg maar. Uw andere vraag betrof dat boek, en of ik dat gelezen had. Ik heb heel erg veel gelezen, was ook altijd lid van de bibliotheek. Daar kwam verandering in toen ik mijn tweede en veel zwaardere burnout opliep. Mijn geheugen bleek zo een enorme puinhoop te zijn geworden, dat zelfs mijn grammatica daar zwaar onder leed. Ook kreeg ik van de engelse en duitse teksten geen bal meer mee, en alleen langzaam en duidelijk gesproken teksten begreep ik nog enigszins. Het heeft weinig zin om dan nog lid van de bieb te blijven, kwam daardoor wel aan mijn eerste computer, in december 2009. Toen ik na enig tijd begon met bloggen, werd ik al gauw geconfronteerd met mijn schrijffouten. Ook begreep men niet waar ik al die feitjes en achtergronden vandaan haalde, want bronvermelding had ik ook niet. Nee, inderdaad kwam het allemaal uit mijn hoofd, dat bleek er nog over te zijn van mijn tijd als boekenwurm. De meeste boeken kan ik mij niet meer herinneren helaas, wel kan ik zeggen dat mijn geheugen toch weer aardig op de rails begint te komen, evenals mijn persoonlijkheid. Sommige vaardigheden zijn voor mij niet meer uitvoerbaar, waaronder zeker wiskunde. De natuurkunde heeft mijn belangstelling altijd al gehad, en dat gaat eigenlijk best redelijk. Ook bouw ik weer net als eerder mijn eigen ontwerpen en prototypes zelf, al gaat dat heel erg traag soms. Ik wil wel, maar de energie zit er niet in. Een burnout staat voor knockout als ie blijvend is. Jammer dat het zo is, maar ik blijf mij verzetten, en het werkt zolang ik niet emotioneel wordt. Seniel zal ik wel niet worden, zit niet in mijn genen en de familie, maar soms voelde ik me wel zo. Ik mag echter niet klagen, kan moeilijk ontkennen dat het beter gaat. ;)  

Laat een reactie achter