Tijd is nog steeds een onopgelost raadsel. Horloge, gefotografeerd door Isabelle Grosjean ZA , Wikimedia Commons

Tijd, een onopgelost raadsel

Geen dag gaat er voorbij of we zijn ons bewust van de tijd. Klokken, kalenders en de alomtegenwoordige smartphones herinneren ons voortdurend aan het bestaan van de tijd. Maar hoe alledaags en vertrouwd tijd ook is, we begrijpen nog steeds niet de diepere achtergronden van dit schijnbaar zo alledaagse verschijnsel.

Tijd kan je meten met bijvoorbeeld een horloge, zoals hier gefotografeerd door Isabelle Grosjean ZA , Wikimedia Commons

Het raadsel tijd

Hoewel we tijd nu nauwkeuriger kunnen meten dan ooit tevoren, tot op attoseconden nauwkeurig, blijft het nog steeds een van de raadselachtigste fenomenen in de natuurkunde. Wat is tijd precies en waarom gaat deze altijd vooruit en niet achteruit? Waarom is op kwantumniveau tijd omkeerbaar en op grotere schaal niet? Waarom is er een onlosmakelijk verband tussen ruimte, tijd en de lichtsnelheid?
Pittige raadsels, waar natuurkundigen zich nog steeds het hoofd over breken. Zullen we ooit het geheim achter het bestaan van de tijd kraken, of zal het antwoord op onze vragen voor eeuwig verborgen blijven in het domein van de metafysica?
In deze video wordt een tipje van de sluier opgelicht.

2 gedachten over “Tijd, een onopgelost raadsel”

  1. Mooi dat je de tijd neemt voor nieuwe artikelen.

    Artikelen uit het verleden, opgeslagen op deze website, zitten vol met belangrijke informatie die we kunnen gebruiken voor een betere toekomst!

    Mijn dank hier voor.
    Gr. een trouwe lezer.

Laat een reactie achter