Posidonia aquatica vormt vruchtjes, "zee-olijven".

Zeegrasvelden voorkomen klimaatramp

Grote delen van de Middellandse Zee worden begroeid met het zeegras Posidonia aquatica, een bloeiende plant die geheel onder water leeft. Naar blijkt, legt een onderzees veld van deze plant evenveel koolstof vast als een woud op het land. Helaas wordt deze plant nu ernstig bedreigd…

Landplant onder water
Als landplant onderwater groeien heeft zowel voor- als nadelen. Kooldioxide is in de vorm van bicarbonaten zeer overvloedig beschikbaar. Dit geldt ook voor veel voedingszouten: zeewater bevat enkele procenten zout, waar naast de voor een plant nutteloze natrium en chloor, toch ook behoorlijk wat kalium, magnesium en sulfaat deel van uitmaakt.

Nadeel is dat de lichtintensiteit onder water met de diepte snel afneemt en dat de fysiologie van landplanten niet echt geschikt is voor een verblijf onder water. Zo zijn wortels voor een landplant doorgaans absolute noodzaak om water en voedingsstoffen op te nemen, maar hebben ze voor een plant onder water alleen zin voor houvast aan de bodem.

Posidonia oceanica vormt olijfachtige vruchtjes, "zeeolijven".
Posidonia oceanica vormt olijfachtige vruchtjes, "zeeolijven".

Oerwoud onder water?
Vlak onder het wateroppervlak, waar nog veel licht is, overheersen de voordelen, vooral in een zee met weinig getijden zoals de Middellandse Zee. Drie procent van de Middellandse Zeebodem is nu bedekt met P. aquatica. Vandaar dat Posidonia aquatica zijn verwanten op het land qua groeikracht verre overtreft. De koolstofopslag van een veldje Posidonia is dan ook groot: rond de zestig gram per vierkante meter per jaar (equivalent aan 20o g kooldioxide per vierkante meter, waarbij het weer verteerde blad niet meegerekend is) [1]. Wel merken de auteurs op dat veel van de extra productie verdwijnt in hogere trofische lagen, m.a.w. opgevreten wordt door vissen en dieren als slakken en bodemdieren. Deze velden geregeld oogsten en de biomassa verwerken als grondstof voor huizenbouw, vervanging voor aardolie in de plasticindustrie of een andere carbon sink zou daarmee interessant zijn en het koolstofsinkeffect verveelvoudigen.

Kleine oppervlakte heeft enorm effect
Posidonia oceanica is een uitgesproken kampioen op het gebied van biomassaproductie, met tien maal de productie van vergelijkbare zeegrassoorten (zestig gram koolstof per vierkante meter staat gelijk aan ongeveer 130 gram droge stof).

Helaas is er uitermate vervelend nieuws. Het lijkt erop dat de oppervlakte Posidonia-gras aan het afnemen is. Het plantje zou omstreeks 2050 wel eens helemaal verdwenen kunnen zijn. Volgens Jordà en anderen [2] van het Spaanse Mediterrane Instituut voor geavanceerde studies komt dit door de hogere temperatuur van het zeewater, waardoor de sterfte toeneemt. De auteurs denken dat menselijke invloeden relatief weinig effect hebben en dat het broeikaseffect de boosdoener is, maar je kan je afvragen of dat zo is. De enorme bevolkingstoename in het kustgebied en zware visvangst, met nare gevolgen voor zeegrasbedden, zal zeker grote effecten hebben. Hoe dan ook, er moet iets gebeuren. Er zit namelijk de nodige koolstof opgeslagen in de zeebodem onder deze zeegrasvelden en als deze vrijkomt, staat dit gelijk aan enkele jaren de totale menselijke uitstoot.

Bronnen
1. Frankignoulle en Bouquegneau, Beds of the sea-grass Posidonia oceanica: physico-chemical interactions, Laboratoire d’Océanologie, Universiteit Luik,1988 (?)
2. Jordá et al., Mediterranean seagrass and climate warming, Nature Climate Change, 2012

21 gedachten over “Zeegrasvelden voorkomen klimaatramp”

        1. Misschien komen er wel artikelen over hoe goed het wel niet met de economie gaat en dat hij nog nooit zo snel heeft gegroeid :P

        2. Bemoeier, gisteren via TV gehoord, dat we voorlopig nog niet af zijn van de crisis, het wordt zelfs erger in de komende jaren, dus maak je borst maar nat. Mvg, Paul.  (Ps:denk aan spanje ed).  :-S :s :/

  1. Sprinkhanen zijn pas klaar als er niets maar dan ook niets te halen is en datzelfde geldt voor de mannen van Goldman Sachs en hun travanten.
    Wie houdt ze tegen, wie schaft de ‘financiele markten’ af? Ik zie weinig kansen, maar je kunt nooit weten. In Italie zijn onlangs verkiezingen geweest die een opmerkelijk succes gaven voor ‘de tegenbeweging”   http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1441883/2012/05/21/Protestverkiezingen-in-Italie-politiek-komiek-triomfeert.dhtml
    Ik denk dat de komende maanden de strijd tot een climax komt. De ‘financiële markten’ zullen keihard terugslaan als de Europeanen anders stemmen dan zij willen en dat lijken die Europeanen nu net te gaan doen. Het is de vraag of de tegenbeweging de expertise heeft om op te boksen tegen die krachten.  
    Nog snellere armoede dan kaalgeplukt worden door Goldman Sachs en hun vrienden behoort dan tot de mogelijkheden.

    1. Roeland, we zullen moeten afwachten, maar ik ben bang dat we inderdaad kaal geplukt worden. Een troost van een kale kip kunnen ze niets meer van plukken en wat dan? Ik denk dat ze daar wel weer een slimme truk op uitvinden. Geef het paard een suikerklontje en een vriendelijke klap op de hals en dier doet zijn werk weer en twee keer zo hard. Mvg, Paul. 

  2. Ook als de Nederlandse bevolking alles verloren heeft zijn er nog wat grondstoffen in de bodem. Dus ik denk dat deze ‘heren’ in ieder geval nog blijven totdat de gasbel leeg is.
    Vervolgens laten ze de boel onderlopen want geld om de dijken te onderhouden is er dan natuurlijk ook niet meer.
    Ik zou maar alvast een bootje gaan bouwen:)
    Of in het Gaasterland gaan wonen…

  3. Ik zou er maar niet op rekenen dat internet in stand blijft. Immers internet is afhankelijk van een functionerende infrastructuur.
    Dus dat wordt straks gewoon met de buurman een bakje koffie pakken…….
    Lokaal voedsel verbouwen en huis energieneutraal maken is uiteraard wel een goed idee.
    Nu ik erover nadenk Gaasterland is best een aantrekkelijk locatie. Ligt ver van de steden en de meeste mensen weten niet dat het bestaat dus zullen er ook niet naar toe trekken. Dus Paul……….
    Hier alvast een tip http://www.ecodorp.nl/nieuwsbrief/index.php#4

  4. Anouschka: Straks zijn alle hogere plekken in NL omringd door water.
    Het hoogste punt van Gaasterland is 12,70 meter boven NAP. Dat houdt niet over, maar is voldoende.
    Hoogste punt Hondsrug is 30 meter en biedt meer perspectief. Nadeel kan wel zijn dat half Groningen daar naar toetrekt in het geval van een calamiteit.  

  5. Ik ben geboren vlakbij Rijs, het Ijsselmeer ligt op steenworp afstand ;) en dan heb je natuurlijk nog de meren, Slotermeer, de Fluezen… het is er prachtig! Maar of het zo veilig is met al dat water?

Laat een reactie achter