Een fotonraket. Bron: daviddarling.info

Video: fotonische voortstuwing, in drie dagen naar Mars?

De laatste tijd is er veel rumoer over een nieuwe voortstuwingstechniek, die de verouderde en gevaarlijke chemische brandstofraketten zou kunnen vervangen: fotonische voortstuwing. Dit filmpje legt het principe uit.

Voordat u juichend uw koffers gaat pakken: ruimtereizen duren niet voor niets zo lang. De afstanden zijn namelijk enorm. Tussen de aarde en Mars minimaal zo’n 56 miljoen kilometer. Als we uitgaan van een redelijk milde versnelling van 1,5 g (rond de 15 meter per seconde kwadraat) en daarna een afremming, ook van 1,5 g, kom je uit op een minimale reisduur van inderdaad rond de drie dagen (gebruik bij de berekening een maximumsnelheid van rond de 4 miljoen km/h. Dat betekent wel dat u tijdens de reis anderhalf keer zo zwaar bent als op aarde.

Een fotonraket. Bron: daviddarling.info
Een fotonraket. Bron: daviddarling.info

3 gedachten over “Video: fotonische voortstuwing, in drie dagen naar Mars?”

  1. Er zou een parobool spiegel in een baan dicht bij de zon kunnen worden geplaatst deze zou dan gigantische hoeveelheden zonne energie kunnen bundelen tot een laser en dan hebben we een interstellair lanceerplatvorm. Maar aangezien het peperduur is om de benodigde materialen vanaf de aarde de ruimte in te krijgen kunnen deze materialen beter in de ruimte worden vervaardigt bijvoorbeeld op Mercurius waar de zwaartekracht 1/4 van de aarde is, er 5 x zoveel zonne energie is en het oppervlakte gesteente veel meer metalen bevat als op Aarde. Dat zou een dergelijk project echt heel interresant maken.

  2. Dit zou echt wel fantastisch zijn. Als je in 3 dagen naar Mars kunt dan is kolonisatie gewoon een feit. Ik weet zeker dat we dan binnen een paar jaar complete steden daar hebben. 3 jaar is vergelijkbaar met de oude zeereizen naar verre gebieden, en ook toen ging het al snel.

Laat een reactie achter