Video: hoe land je op Mars?

Van alle ruimtevaartorganisaties is NASA er tot nu toe het beste in geslaagd om instrumenten heelhuids op Mars te laten landen. In deze korte NASA-video worden niet alle keukengeheimen van het landen op Mars uit de doeken gedaan, maar er zitten toch een aantal interessante elementen in.

Het landen op Mars is extra lastig omdat de planeet over een dunne atmosfeer beschikt. Zonder atmosfeer kunnen ruimtevaartuigen de eenvoudige Newtoniaanse fysica van de middelbare school gebruiken. Daarom was de maanlanding technisch gezien ook niet moeilijk. In een dichte, aardachtige atmosfeer kunnen ruimtevaartuigen langzaam afremmen en landen, zoals op aarde (waar al heel wat technische ontwerpervaring mee is, onder andere dankzij de Space Shuttle). Een dunne atmosfeer zoals die op Mars, 1% van die van de aarde, levert darentegen veel technische uitdagingen op.

4 gedachten over “Video: hoe land je op Mars?”

  1. Leuk filmpje, maar inderdaad, een marslanding is lastig omdat de atmosfeer te ijl is. Ondanks de aanwezigheid van atmosferische gassen, de atmosferischedruk geeft te weinig weerstandsenergie om veilig met parachutes alleen te kunnen landen, er zijn te weinig gasmoleculen. Pech hebben we ook met de warmteontwikkeling door wrijving, met diezelfde te ijle atmosfeer, dan ben je in principe nog beter af in diep vacuum, heb je daar ook geen stofstormen. Ze vinden er wel iets op, de mens is vindingrijk genoeg. Zelf denk ik aan die ruimtelift. De zwaartekracht is hier nog net iets te groot om daarvoor de bekende nanokoolstofbuisjes te benutten, maar op mars zou het daarmee prima kunnen lukken. De planeet draait om z’n as in ongeveer 24 uur, dus een geostationair station met kabel en lift, zou het wel kunnen doen denk ik. Dit in tegenstelling tot de maan, omdat de maan juist niet draait. Daar zou ik een magneetrail gebruiken om ladingen te lanceren, en stuwraketten voor de landing. Ook de volgorde zou ik anders aanpakken. Eerst de maan commercieel uitbaten, en dan van de winst en ervaring op die projecten, een bemande mars expeditie financiëren. Met robotlandingsvaartuigen kunnen we risico’s nemen, en lopen we ook niet het gevaar, dat een noodlottige bemande reis het enthousiasme van de mensheid voor lange tijd bekoelt. Een dergelijk drama wordt niet vergeten. Wel denk ik dat de vaart er in moet, en ik zie hoopvolle initiatieven, denk aan Elon Musks.

Laat een reactie achter