Video: NASA – zonnevlammen kunnen leven op aarde niet doden

Het is 2012, het jaar waarin volgens sommige mensen, op grond van een omstreden interpretatie van een Maya-codex, de wereld zal vergaan. Bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn ze daar wat minder blij mee, want ze ontvangen geregeld bericht van verontruste mensen. Aan de andere kant is het natuurlijk een uitstekende gelegenheid voor de door bezuinigingen geplaagde organisatie om haar maatschappelijk nut aan de Amerikaanse bevolking te laten merken. In onderstaand filmpje wordt een geliefde 2012-ramptheorie ontkracht: een bovenmatig sterke zonnevlam, die het leven op aarde zou bedreigen.

Overigens zijn bepaald niet alle zonnevlammen in het heelal zo onschuldig. Op rode-dwergsterren treden geregeld verwoestende zonnevlammen op, die levensvormen op een planeet die daar omheen draait, zou dwingen een schuilplaats te zoeken.

29 gedachten over “Video: NASA – zonnevlammen kunnen leven op aarde niet doden”

  1. Een flinke zonnevlam kan er wel voor zorgen dat alle elektra plat komt te liggen. Geen betalingsverkeer meer, geen elektriciteit meer, geen verwarming meer, geen winkels meer die opengaan, geen water uit de kraan, niets werkt meer. 
    Ik denk dat het dan vooral in onze grote steden niet zo gezellig gaat worden.   

  2. Als je het filmpje beluisterd en bekijkt en je realiseert je dan wat voor ongekende krachten in, op en rondom de zon gaande zijn, ben ik wel blij dat ook dit gegeven een stukje van de aarde weg ligt. Maar daar staat tegen over, wat roeland ook al aangeeft, dat we bij lange na nog niet weten wat al deze ongekende krachten kunnen bewerkstelligen. Dus ik denk dat ik toch maar wat kaarsen en lucifers in ga slaan. Als ik me goed herinner heeft de zon nog wel een paar miljard te gaan, daar put ik dan maar weer hoop uit. De vraag rijst dan bij mij weer op, zou het in de trant gaan van een super nova? Daar wordt je dan ook niet direkt vrolijk van. We hebben denk ik nog zeer veel te leren over deze materie.

  3. Op elektriciteits uitval ben ik goed voorbereid. In de kamer staat een fornuiskachel, een houtkachel in de keuken, en een ouderwetse grote oliekachel voor de bovenverdieping, als dat nodig is. Kaarsen genoeg, en water vind je in de grond, alleen vijf minuten koken en filteren. Op die Maya kalender doe ik niets, op de wetenschap juist wel. Geen paniek aan deze kant.

    1. Andre, met een beetje samenwerking, jij de kachels, een ander de grote pannen en weer anderen het voedsel bij elkaar scharrelen, dan kook ik wel. Want voor 600 a 800 man koken draai ik mn hand niet voor om. Kunnen we gelijk een commune oprichten nl “de visionairs”. Dus ingeval van nood op langere termijn, moet dit kunnen werken. Mvg, Paul.

      1. Geweldig idee Paul. Ik ben weer terug in m’n dorp op het platteland sinds enige tijd. Slepers hebben op oudejaarsnacht een reuzen trampoline in mijn tuin geplaatst. Toen ik die aangaf als gevonden voorwerp, kreeg ik na een maand van de wijkagent te horen dat niemand het ding miste. Ik heb in twijfel gestaan wat ik met het ding zou gaan doen, maar kreeg van de jeugd een bruikbare aanwijzing. Allemaal kleintjes, variërend in de leeftijd van vier tot 8 á negen jaar spelen er nu elke dag op. Soms wel met z’n tienen. Ze kraaien het uit van plezier, wist niet wat mij overkwam, en ik vond het leuk. Je moet weten dat ik in de scheiding straat woon, wat wil zeggen, bijna allemaal gescheiden moeders met kinderen. Die genieten ervan dat hun kleintjes zichtbaar voor het oog vanuit de huiskamer kunnen spelen, en zij hun handen vrij hebben. Als ik in de supermarkt kom, wordt ik door kinderen en leuke dames begroet, die ik helemaal niet ken. Hé André, zeggen de kinderen dan, en de dames kijken mij vriendelijk na. Dus ja Paul, zo’n commune idee spreekt mij wel aan. Ik heb veel rust nodig, maar door het geluid van die kinderen slaap ik wel hoor, wat ik niet had gedacht. Moest wel enige regels aan ze stellen, zoals; geen voetballen, stokken, andere voorwerpen, en ruzie maken. Het werkt, alweer tot mijn verbazing. S’avonds even met een vuilniszak door de voortuin, en alles is weer klaar voor de volgende dag. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als de elektriciteit langdurig uitvalt in de winter. Alleen ik heb dan nog verwarming, dus de hele buurt zit vervolgens in mijn huis, moet je maar rekenen, hahaha. Ik hoef dan alleen nog maar een doorgestoken bingo te organiseren, en de winnende dame mag bij mij in de slaapkamer bivakkeren, eheheh. Nooit gedacht van mijzelf, maar een visionaire commune zie ik wel zitten, je bent in zo’n geval welkom.

      2. Enige probleem is dat als hele westerse wereld een jaar zonder elektriciteit zit (productietijd van grote transformators is zeer lang), omdat het energie netwerk plat ligt dan kan je lokaal misschien wel overleven op basis van je eigen grondstoffen, maar zal niet iedereen aan eten komen door stil gevallen vrachtverkeer.

        Een veel belangrijker probleem dan eten, is schoon water. Water uit de kraan lijkt zo vanzelfsprekend, maar het creëren van schoon water kost elektriciteit. Als dat er over een lange tijd niet is dan stopt het kraan water.

        Ook al heb je zelf alles op orde. Heb je een grote voorraad aan conserven blikken en flessen water, dan nog heb je te maken met het feit dat anderen dat niet hebben. En dat kan leiden tot plunderen. Dus misschien is een wapen geen overbodige luxe in een solar-flare survival kit. :)

        Maar goed de kans dat een solar flare of een CME daadwerklijk sterk genoeg is om zoveel schade te doen aan ons elektriciteitsnetwerk en dat het ook nog op de aarde is gericht is zeer klein.

        1. Gerben, ik ga het niet hebben over wapens, maar over het delen van overlevingstechnieken. Ik kan mij heel goed verdedigen, maar niemand neemt mij dit in dank af, en terecht. Waarom weer opnieuw beginnen met een dictatuur, als we het ook kunnen redden met gezond verstand. Zorg gewoon voor genoeg middelen om anderen bij te staan, en je krijgt de tijd om ze te leren overleven, mensen zijn niet dom. Probeer altijd over meer middelen te beschikken dan jouw leefgemeenschap nodig heeft. Daar win je tijd mee wanneer een andere gemeenschap in nood zich aandient, en je kunt de voorzieningen daarna wel aanpassen. De middelen die je over hebt, dienen niet alleen jouw gemeenschap als voorraad in moeilijke tijden, maar zijn ook middelen die de vrede dienen in tijden van nood. Tot slot; denken aan meer dan jezelf redt levens, ook dat van jouzelf, als het tot confrontaties komt.

      3. Mag ik dan als locatie een Waddeneiland suggereren? Daar houdt een legertje van visionairen het waarschijnlijk wel een tijdje vol tegen plunderaars. Er moet wel een meertje zijn voor het zoetwater.  

        1. of een drijvende stad in de Atlantic. Je leeft van visvangst en aquacultuur. Of een nog beter idee… de wormtunnel ingaan en ontsnappen naar een andere dimensie, waar de hemel is.

  4. Voorlopig vind ik dat de mensheid zelf een grotere en reelere bedreiging voor het leven op aarde. Ik hoef alleen maar te denken aan alle rampen die door mensen worden veroorzaakt, olie en kernrampen zoals in Japan. De vervuiling van het water. De luchtverontreiniging, monsanto en de pharma-industrie. De oorlogen en de zogenaamde bestrijding van terroristen. ESM, ACTA. Bijensterfte door het gebruik van pesticiden. En zo kan ik nog wel even door gaan.

    1. Ondanks de grote rampen die kernenergie heeft veroorzaakt is het wel de energiebron met de minste doden per energie-eenheid. (gelezen in NWT magazine nummer ben ik vergeten). Zelfs minder doden dan wind energie en zonne energie.

      In dat zelfde stuk wordt zelfs uitgelegd dat de burger luchtvaart meer kanker veroorzaakt dan alle kerncentrales bij elkaar.

      Al ben ik het wel eens met je dat de mensheid niet voorzichtig en duurzaam met de aarde omgaat.

      1. De grap is natuurlijk dat er weinig directe doden vallen door kernrampen. De meeste mensen sterven pas jaren later door kanker, maar deze cijfers worden natuurlijk niet meegenomen, want het is onmogelijk dat goed te meten. Daarnaast gaat het niet zozeer om doden per energieeenheid, maar om mogelijk risico voor de mens en haar omgeving. We hebben geluk gehad dat Tsjernobyl in een afgelegen stuk van Siberië lag, maar zelfs daar hebben we blijkbaar last van gehad door radioactieve wolken enzo. Ga na als er eentje kapot gaat in Duitsland of Frankrijk. Die gevolgen zijn toch echt wel erger dan wanneer een windmolen omvalt. Ook produceert een windmolen geen duizenden kilo’s aan radioactief afval wat we niet kunnen verwerken en daarom maar naar arme landen sturen.

  5. Roeland, voor een korte termijn is de waddeneilanden te doen, maar voor de lange termijn wordt het zeuren denk ik. Dan zou ik eerder iets zoeken waar we douwe zijn permacultuur op kunnen bouwen, maar ook dit vergt een blauwe maandag tijd. Dus eigenlijk iets waar een redelijk schoon beekje aanwezig is, tevens wat wild voor het vlees, de natuur op zich zelf kan genoeg eetbare dingen op tafel zetten. Allemaal verplicht een kip voor het gekookt eitje s’morgens meenemen, niet te vergeten de haan natuurlijk. En laten we niet vergeten, als de mens echt in nood komt te zitten het vanzelf wel de weg weet te vinden om te overleven. Maar al met al, laat het gegeven dan maar aan ons voorbij gaan als het even kan. Last but not least, weldegelijk weer een onderwerp om er nadrukkelijk af en toe erbij stil te staan en er rekening mee te houden dat het mogelijk is.

    1. Lidy, vroeger wel een kort moment bij de welpen en verkenners gezeten, maar ik denk dat ik genoeg ervaring heb opgedaan oa in woestijn, zee en mede gezien mijn zwervers bestaan om in ieder geval te kunnen overleven met mijn gezin.

  6. Als iedereen elkaar op ‘het vaste land’ heeft uitgemoord om het schaarse voedsel te bemachtigen kunnen we natuurlijk gewoon naar het vaste land terugkeren.
    Aangezien de visionairen dan de meerderheid vormen komt het dan wellicht toch nog tot “Een Nieuwe Aarde”.
    Wat dat rauwe voedsel betreft dat hoeft niet zo’n probleem te zijn zie http://www.rawfood.nl
     

    1. Roeland, mede gezien uit het oogpunt vanuit een van mijn beroepen het volgende: Rauwvlees etc, daar is ons huidige lichaam niet zo meer op ingesteld en zullen we vrij snel het loodje leggen door de diversiteit van bacterien, waar we dus in het begin zeer zeker niet genoeg afweer tegen zullen hebben. Ps, je link bekeken, dat geld alleen voor de huidige situatie, waar je dus nog diverse mogelijkheden hebt om de ev bacterien te lijf kan gaan. Maar als je echt terug moet naar het begin, zullen we het niet overleven denk ik. En ik zie ook niet direkt dat iedereen op het vaste land wordt uitgemoord. Men zal direkt de sterkste, die dus ook kunnen groeperen, elkaar opzoeken. Ja de zwakkere zullen het niet redden, zelfs al zullen ze in de overgrote meerderheid zijn. Maar zolang ik daar nog niet wakker om hoef te liggen, ga ik toch nog maar even naar de supermarkt.

        1. Klopt, een paar dagen geleden zag ik een onderzoek waaruit bleek dat althans een deel van de mensheid een miljoen jaar geleden is begonnen met koken.

      1. Precies, gewoon nuchter blijven. Water is trouwens ook geen probleem, de hele kust biedt ons zeewater. Als je zeewater kookt, kun je de damp afvangen in een lange metalen buis, waarna het als condens direct drinkbaar is. Iemand met kennis van zaken zou zeewierculturen kunnen opzetten, en je kunt vissen naar hartelust. Er zullen altijd mensen zijn die resten van onze beschaving zullen vinden, een eenvoudig vergrootglas bijvoorbeeld, of een brillenglas. Vuur zou dus geen probleem moeten zijn. Het eerste dat je in de vrije natuur nodig hebt, is vuur. Met vuur maak je zelfs drinkwater van elk vies plasje dat je maar tegenkomt, als je het maar minstens 5 min kookt, en daarna door een eenvoudig zandfilter giet. Gewoon een doek met een flinke hap zand erin, boven een bak spannen opgieten, en proost. Wel zuinig met zand zijn natuurlijk… Verder is onderkoeling een groot probleem als je geen onderdak hebt, anders ben je steeds afhankelijk van grote open vuren. Open vuren die de aandacht trekken en de voorraden droog hout erdoor jagen als het regent of sneeuwt. Aan bouwmaterialen geen gebrek langs de kust, je vindt er van alles. Planken, visnetten, touw, er spoelt van alles aan, de gekste zaken heb ik aan de kust gevonden. We zouden ons wel redden, al werd onze levensstijl heel anders dan we nu gewend zijn. Iedereen moet dan werken om z’n steentje bij te dragen aan de gemeenschap, elk zijn of haar specialisme. Zelfs als sjamaan (medicijnman of iets dergelijks) kun je nog iets goed doen als ze erin trappen, hoewel ik die het liefst aan het werk zou schoppen, hihi.

        1. Dan wil ik wel die sjamaan zijn, want ik ben beter in filosoferen dan klussen.

        2. Dan kun je vast oefenen. Om 1020 komt er straks een interessante docu op Discovery omtrent de vraag of er leven is na de dood.

        3. Het antwoord dat in mij opdoemt, is dat we het antwoord moeten zoeken in de kwantummechanica en in onszelf. Wordt maar gewoon sjamaan, zolang je je medemensen maar zelf naar eer en geweten laat oordelen over hun verlangens en inzichten. Maar dat is jou wel toevertrouwd, ik beschouw jouw inzichten als integer.

Laat een reactie achter