Video: zo ontstond de maan

Vier en een half miljard jaar geleden was de aarde een levenloze, gloeiend hete bol. Toen raakte een planeet ter grootte van Mars de proto-aarde. Wat er ontstond was de aarde zoals we die kennen, een waterrijke planeet met een bizar grote maan. Hoewel deze theorie, zoals ook voor concurrerende theorieën geldt, niet onomstotelijk vaststaat, is dit de populairste verklaring voor de vorming van het aarde-maan stelsel. Zou het zo gelopen zijn als in deze video?

7 gedachten over “Video: zo ontstond de maan”

 1. Was het niet vastgesteld dat tenminste een deel van het materiaal van de maan een aardse oorsprong heeft, wat een ingevangen zwerfplaneet onwaarschijnlijk maakt.
  de gasreuzen hebben veel ingevangen manen maar die zijn zo veel kleiner dan de planeet zelf. Ik denk niet dat de aarde genoeg zwaartekracht heeft om een planeet van de omvang vn de maan in te vangen.

 2. De video is volgens mij alweer achterhaald.
  Was het niet hier geschreven dat alle planeten zijn begonnen als gas gigant?
  In de ruimte zijn de relatieve snelheden zo groot dat van aangroeien tot planeet geen sprake kan zijn. In tegendeel je krijgt meer en fijner puin.
  De enige manier is dat net als bij het ontstaan van de zon er eerst plaatselijke verdichting in een puin en gas ring is gaan samentrekken. Deze wolk werd uiteindelijk een vooral gas/vloeibaar/plasma -achtige planeet welke uiteindelijk groot genoeg was om voldoende aantrekkingskracht uit te oefenen op ruimte puin van allerlei formaat. In de video zou men dus vooral en enorme gasbol moeten laten zien. De dikke atmosfeer kan de energie van de botsingen absorberen alsmede door de zwaartekracht de ejecta van een zware inslag vast kunnen houden.
  De planeten die het dichtst bij de zon stonden verloren deze gasschil of het grootste gedeelte weer door de zonnewind welke in het begin veel heviger was. Ook stonden de planeten veel dichterbij de zon en zijn deze pas later naar buiten gemigreerd (langere omlooptijd door energie van de draaiing van de planeten en de zon te lenen).
  Nadat de lichtere gassen waaronder voornamelijk waterstof waren weggeblazen moet de proto aarde nog steeds een enorme atmosfeer hebben gehad wel 10 keer zo dik als Venus. Ga maar na, alle kalkafzettingen waren nog ongebonden CO2 en de oceanen waren nog in gas form.
  Een meteoor van een kilometer zou nog neerdwarrelen…
  Dus alleen een andere proto planeet welke niet te groot was en de aarde schampte kon de maan teweeg brengen.
  In dit scenario zou de kern van dit kleinere object ter grootte van Mars sowieso samensmelten met de proto aarde en een deel van de mantel van het kleine object zou dan weer ontsnappen aan de aarde. Omdat de differentiatie van de zwaardere en lichtere elementen nog niet voltooid was kwam er ook aardig wat ijzer mee in de maan.
  Zo zie ik het tenminste.

 3. Z z Z zég … een maan die botst met Aarde en dan een stabiele omloopbaan in gaat daar na dwz een volkomen andere baan na welke botsing dan ook en dan zonder dat deze planeeteigenschappen als zélfstabiliserende bolvorming of eroderende invloeden heeft en geen enkel deukje heeft dat een megabotsing doet vermoeden zelfs geen megalavagolfvelden

  sjoér hoor maar dat kan ik nie geleuve

Laat een reactie achter