Zonnevlammen verklaren mogelijk Fermi-paradox

Mogelijk verklaren heftige zonnevlammen, of liever gezegd het ontbreken daarvan, waarom de aarde een planeet met leven is.

De zon is vergeleken met andere sterren een opmerkelijke rustige ster. Vooral rode dwergen staat er bekend om, geregeld uit te barsten met een felle zonnevlam. Zo was er in 2021 een vernietigende zonnevlam op onze buurster, de rode dwerg Proxima Centauri[1]. Rode dwergen staan er bekend om dat ze vaak, en veel, uitbarsten met grote zonnevlammen. Maar ook de sterrenklasse waar de zon toe behoort, G-dwergen, is gemiddeld een stuk actiever dan de zon. [2]

Op 31 augustus 2012 barstte deze grote zonnevlam uit. Gelukkig zijn de meeste zonnevlammen kleiner.  Credit: NASA/GSFC/SDO
Op 31 augustus 2012 barstte deze grote zonnevlam uit. Gelukkig zijn de meeste zonnevlammen kleiner. Credit: NASA/GSFC/SDO

Zonnevlammen laten atmosfeer weglekken

Weliswaar beschermt onze atmosfeer ons tegen zonnevlammen, maar de vele uitbarstingen laten wel de atmosfeer weglekken. Door de felle ultraviolette straling van een zonnevlam krijgen gasmoleculen in onze atmosfeer een zo hoge snelheid, dat ze aan het aardse zwaartekrachtsveld kunnen ontsnappen. veel zonnevlammen betrekt dus een vroeger einde aan de atmosfeer. Immers, ultraviolette straling wordt niet tegengehouden door het magneetveld.

Alleen oceaanplaneten met een honderden kilometers diepe oceaan of superaardes zijn vermoedelijk bestand tegen zonnevlammen. Maar die hebben weer andere nadelen, waardoor de kans dat zich hier een technisch geavanceerde beschaving ontwikkeld veel kleiner is dan op planeet met landmassa’s en bewegende continenten, zoals de aarde.

Op de zon komen veel minder, en veel minder felle, zonnevlammen voor dan op vergelijkbare sterren. Bron: [2]

Leven op aarde, dankzij rustige zon

Zou dit kunnen verklaren, waarom er op aarde leven voorkomt en op veel andere plekken niet? Sommige exobiologen denken van wel, en dat dankzij het rustige gedrag van de zon het leven zich zo voorspoedig heeft kunnen ontwikkelen op aarde.

Door dit soort ontdekkingen wordt steeds duidelijker dat de aarde een unieke en kostbare oase is in de levenloze woestenij van de kosmos. Daarom kunnen we maar beter zuinig op de aarde zijn.

In de video hieronder gaat futuroloog een natuurkundige Isaac Arthur dieper in op de vraag, of het gebrek aan zonnevlammen verklaart dat juist op aarde zich leven heeft als ontwikkeld.

Bronnen

1. Meredith McGregor et al., Discovery of an Extremely Short Duration Flare from Proxima Centauri Using Millimeter through Far-ultraviolet Observations, Astrophysical Journal Letters, 2021
2. Timo Reinhold et al., The Sun is less active than other solar-like stars, Science  01 May 2020: Vol. 368, Issue 6490, pp. 518-521, DOI: 10.1126/science.aay3821

4 gedachten over “Zonnevlammen verklaren mogelijk Fermi-paradox”

  1. Bruine en witte dwergen zijn misschien lekker rustig voor het ontstaan van leven.
    Maar de leefbare zone van die sterren zit er zo dichtbij dat de nucleaire straling ervan te schadelijk is misschien.

    1. Joost van de Vlonder

      Quote: Maar de leefbare zone van die sterren zit er zo dichtbij dat de nucleaire straling ervan te schadelijk is misschien. Einde citaat

      Wat ik weet is dat de global warming al meer dan 400.000 jaren geleden begonnen is. 450.000 of zo.
      Wat ik ook weet is dat zowel de aarde als de ons omringende planeten hogere temperaturen kennen t.o.v. metingen uit het verleden.
      Het zal wel iets met de bevolkingsdruk en industrialisatie op Mars te maken hebben.

      V.w.. de Fermi paradox.
      Wie de zon bestudeert ziet regelmatig zonnevlammen.
      Zonnevlammen zijn uitgestoten materie bij een veranderend magnetisch veld.
      Het gevolg is magnetische verdichting, anders gezegd, door materie verlies wordt de zon kleiner en past het magnetisch veld zich aan door te krimpen.
      Wat daar paradoxaal aan is begrijp ik niet omdat de verdichting een volkomen natuurlijk proces is.

  2. Dan zou de wereld om ons heen nog erger zijn dan een vierkante doos om in te leven. Een onmetelijke levenloze leegte zonder mogelijkheden. Dan is het beter dat we de aarde met rust laten en ons gaan terugtrekken in een cyberwereld die we naar de knoppen kunnen helpen.

Laat een reactie achter