Culture in Decline, episode 6: A Tale of Two Worlds

In deze zesde en tevens laatste aflevering van het eerste seizoen neemt Peter Joseph ons mee op reis naar de toekomst. Of beter gezegd naar twee verschillende mogelijkheden van onze toekomst. In het eerste scenario gaan we door op het oude pad in ons huidige op schaarste en competitie gebaseerde paradigma. In het andere scenario maken we individueel en zo als groep de switch naar een paradigma waar cooperatieve samenwerking de overhand heeft. Bekijk de documentaire en kies welk toekomstpad je de mensheid toewenst. :-)

Wat denken mensen hier ervan, welke toekomst willen we en wat kunnen wij als individuen in het hier en nu doen om die toekomst alvast stukje voor stukje beginnen te realiseren?

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Homepage Culture in Decline met alle 6  episodes
-) Website Zeitgeist Documentaires
-) Website Nederlandse Zeitgeistbeweging

3 gedachten over “Culture in Decline, episode 6: A Tale of Two Worlds”

  1. Ik vond dit een geslaagde aflevering. wat er uit sprong is dat dit verhaal heel toegankelijk blijft voor mensen die hier niet zo in deze onderwerpen interesseren.
    Nu kan je een korte samenvatting laten zien wat er kan gebeuren en evt. mogelijk is in de toekomst.
    Ik merk wel dat sinds de 2 jaar dat ik de Zeitgeist films gezien heb, ik zelf ook weer verder kijk dan de thema’s die de zeitgeist movement aandraagt. De Zeitgeist films hebben als voornamelijk doel  om gewaarwording te kweken. Daar sluit de Zeitgeist beweging daar weer op aan. Zelf wil Peter Joseph insttuionering voorkomen maar daar ontkom je uiteindelijk niet aan. Er blijven altijd mensen die zo’n beweging dan eigen willen maken. Ook ken je op den duur het verhaal wel en kijk je weer verder.
    Je zag dit laatst gebeuren doordat Seth Lievense van de Zeitgeist eweging NL z’n functie neerlegde.

  2. Ik denk dat het van belang zal zijn voor de wetenschap en ook in het publiekelijk debat welke zal gaan over de richting waarin we wensen te gaan,  men op een waarheidsgetrouwe basis zou moeten handelen. En met name het wetenschappelijk beleid die weg zou moeten voeren, omdat de uitkomst van de wetenschap dienend aan de mensheid zou moeten zijn. Nu is het helaas zo dat de wetenschap als het ware gekaapt is om op een aantal, zo niet vele fronten, een uitkomst te dienen wat slechts tot het komen van winst zal zijn. Men komt daarin zelfs tot consensussen welke los staan van enige wetenschap en men ondermijnt daarmee als het ware de weg tot het komen van bepaalde uitkomsten. Hetgeen stagnerend en belemmerend werkt richting ware evolutie. En juist omdat ware evolutie de mensheid zal dienen zal het volgen van de werkelijke waarheid in alles ons automatisch de weg in laten slaan van ware evolutie welke het pad kent richting het floreren van alle systemen. Welke een interdependente interactie zal kennen hetgeen zal leiden tot ware evolutie van de gehele planeet en al zijn bewoners. Ware evolutie is ook de weg die ik persoonlijk aanhang, omdat de andere weg welke slechts winst en hebzucht zal dienen een spoor is wat tot de uiteindelijke vernietiging van de mensheid zal leiden. Op die tweesprong bevinden we ons als mensheid. Ik geloof dat het ‘strijden’ hiervoor iets is wat we de kinderen van de aarde verschuldigd zijn en daarmee tegelijkertijd het respect zal herstellen richting de waardevolle planeet waarop we leven en voor elkaar. We willen het allemaal wensen of er over dagdromen om in een paradijs te leven maar er de moeite voor nemen om het te creeeren daarvan lijkt het dat zo dat het ons te veel moeite kost. Laat dit niet onze gemiste kans worden maar laten we ervoor ‘strijden’ om tot een paradijs te kunnen komen door de waarheid die is te omarmen want dat is de bevrijdende sleutel in dit alles. Mvg.Jasper.

  3. Goed filmpje met een duidelijke uitleg.
    Tot nu toe heeft de mensheid door culturele of ideologische verschillen altijd oorlogen gevoerd en door het kapitalisme zijn we eigenlijk allemaal een beetje concurrenten geworden.
    Eigenlijk heeft elk mens in de basis maar een paar behoeftes: een veilige plek, een dak boven je hoofd, eten, drinken en energie.
    We hebben de technologie om dat te realiseren als we van uitbuiting en concurrentie naar samenwerking zouden gaan.
    maar zolang de 1 procent van de top ons liever verdeeld houdt wordt het niet gemakkelijk gemaakt.
    Ik denk dat door globalisering van het financiele systeem de afgelopen eeuw de wereld steeds meer in schuld is gekomen maar dat tegelijkertijd er steeds minder ruimte overblijft om de wereld met nog meer schuld op te zadelen want wie betaalt de groei die de consumptie nodig heeft?
    Dit gegeven plus het feit dat door internet en onderwijs de gewone mens steeds meer kennis heeft hoe de wereld in elkaar steekt zal de mens minder manipuleerbaar maken.
    Naast nog andere redenen denk ik dat oa deze twee zaken er mede voor zullen zorgen dat op een gegeven ogenblik de samenleving langzaamaan een verandering zal ondergaan, misschien soms wat schoksgewijs en soms wat rustiger.

Laat een reactie achter