Sinds de begin der tijden is de mens op zoek naar manieren om het leven te versimpelen. Zoals de opkomst van de computer en de industriële revolutie. Mensen zien daarom vooral voordelen in automatisering. Maar is dat terecht?
In Amsterdam rijden ‘gluurautos’ rond van Parkeerbeheer. Deze scanauto’s checken of iemand wel betaald heeft voor een parkeerplaats. Dit gebeurt door middel van nummerbord herkenning in de software. En in theorie is dit erg mooi. Zo is er bijna geen mens meer nodig voor het schrijven van boetes. Maar helaas trof deze vorm van automatisering ook veel gedupeerden. De software houdt namelijk geen rekening met een aantal factoren. Zoals de tijd van aankomst. En de trage verwerking van betalingen.[1]
Een ander voorbeeld hiervan in Amerika. Want daar wilde een gemeente een brug laten bouwen over een snelweg. En huurde een aannemer in. Deze aannemer kon met software berekenen, wat de beste bouwvorm voor de laagste kosten was. Maar er was een klein probleempje. Want al snel bleek dat de brug te laag was voor bussen. Daardoor konden mensen met een lager inkomen niet naar het strand. Dit ontwerp is natuurlijk afgekeurd.
Leidt automatisering tot de Terminator?
Is automatisering een vloek of zegen? Deze vraag is dus nog steeds lastig. Er zijn nog vele andere voorbeelden van automatisering gone wrong. Bijvoorbeeld Facebook met alle privacy problemen. En het gebruik van mobiele telefoons. Misschien zelfs de opkomst van de Terminator robot[2]. In elk geval brengt het vele vraagstukken met zich mee waar mensen niet blind voor moeten zijn.
Zou het een uitkomst zijn om een ethische commissie op te stellen voor automatisering? Wat denkt u? Want we zijn heel nieuwsgierig naar uw optiek.
Bronnen
1. Parkeerboetes door scanauto’s aanvechten loont, NOS.nl, 2020
2. Robot being trained to shoot guns is ‘not a Terminator’, insists Russian deputy Prime Minister, Independent, 2017
Automatisering wordt gezien als vooruitgang, maar het is een valkuil. Het is niet iets wat perse nodig is. Het is geen schone energie of een fundamentele oplossing voor een probleem. Het in steen zetten van procedures is natuurlijk reuze handig maar als de aanpak al niet deugd dan wordt er alleen maar misbruik van gemaakt. We zijn er niet klaar voor in de meeste gevallen, kost het ook erg veel. Maar die kosten worden niet meer bekeken. Ik heb gezien dat automatiseringkosten uit schaamte uitgesmeerd werd over alle kostenposten in de jaarcijfers, goedgekeurd door accountants.
Nu al zijn er veel softwarebedrijven die projecten met opzet in de soep laten lopen door onervaren krachten in te zetten, tegelijkertijd roepen dat er goede arbeidskrachten tekort zijn in de automatisering. Met opzet projecten eindeloos rekken en zeggen dat het netwerk niet deugd, vendor lock-in en het tegendeel beweren en het gebeurd elk jaar weer.