Het wapen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de Gouden Eeuw was Nederland een republiek. Bron: Wikimedia Commons.

De Gouden Eeuw: Een wereldonderneming

Momenteel wordt er een reeks van 13 afleveringen uitgezonden van het geschiedenisprogramma De Gouden Eeuw. Dit is een documentaireserie van de NTR en de VPRO waarin naar de overeenkomsten tussen het heden en de Nederlandse Gouden Eeuw wordt gekeken.

Op dinsdag 8 januari is aflevering 5 van deze reeks uitgezonden en wordt de VOC behandeld [1]:

‘De Verenigde Oostindische Compagnie staat in de vaderlandse geschiedenis voor durf, ondernemingszin, creativiteit en rijkdom. Maar klopt dit? Bracht de VOC daadwerkelijk rijkdom en zo ja voor wie dan? In deze aflevering reist Hans naar Indonesië op zoek naar de restanten van de VOC, de eerste echte multinational.

Hoe kijkt men in Indonesië en in Nederland aan tegen de rol aan van Jan Pieterszoon Coen, de grote man achter de VOC? Hij vestigt het monopolie op de specerijenhandel, daarbij niets en niemand ontziend. Maar ging zijn optreden niet te ver, zelfs voor zijn opdrachtgevers in Amsterdam, de Heren XVII? Het financiële succes van de VOC liet trouwens enige tijd op zich wachten. Forse winsten kwamen er pas 30 jaar na de uitgifte van de eerste aandelen in 1602. De ‘Cost gaet voor de baet uyt’, ook bij de VOC.

Aan het woord komen onder meer investeerder/historicus Menno Witteveen, wajangspeler Subroto en nootmuskaatplanter Pongky van den Broecke.’

Deze aflevering is een aanrader voor mensen die meer willen over dit handelsbedrijf en de grote impact dat het heeft gehad op het kapitalisme.

Bron: [1] goudeneeuw.ntr.nl/krant/afleveringen/#/overzicht/5/

7 gedachten over “De Gouden Eeuw: Een wereldonderneming”

 1. Interessante aflevering. Ik zie overigens verdacht veel principes die in The Liberty Academy ook aan bod komen. Vooral het instellen van een monopolie ten koste van ongeveer alles en iedereen waardoor iedereen dus met jou zaken moeten doen en zo kun je dan idd vrij rijk worden. 

  In dit specifieke filmpje Monopoly Men wordt het heel duidelijk uitgelegd. 
  https://www.youtube.com/watch?v=G6bbzkbI4Jk 

  Maar goed ergens ook wel heel triest dat wij nog steeds doen alsof dit een gouden eeuw was terwijl het in de praktijk dus om grove moordpartijen en het ontvolken van hele eilanden ging…

   1. In deze aflevering gaat het om de Oostzeehandel, ook wel moedernegotie genoemd. Op het eerste gezicht veel minder spectaculair en exotisch dan de handel van de Verenigde Oostindische Compagnie, maar veel belangrijker en winstgevender. Jaarlijks varen honderden schepen vanuit de Republiek door de Sont op weg naar Zweden, Rusland en Polen. Voor de handel in hout, graan, en ijzer. 

    Meer dan de helft van deze handel loopt via Amsterdam en dit draagt bij aan de enorme groei van de stad. In de Oostzee gaan handel en oorlog hand in hand. De Republiek is gebaat bij een rustige Oostzee en heeft dus alle belang bij een machtsevenwicht tussen de vijanden Zweden en Denemarken. Daar waar nodig wordt de ene keer Zweden gesteund met wapens en manschappen, dan weer Denemarken. Alles in het belang van de handel. 

    In deze aflevering staan de kooplieden De Geer in Zweden en Marselis in Denemarken centraal. Ook wordt Gdánsk bezocht en kasteel Kronborg aan de Sont waar de tolgelden werden geïnd. 

    Sprekers zijn o.a.: historicus Justyna Wubs-Mrozewicz en nazaten van De Geer en Marselis.
    http://goudeneeuw.ntr.nl/krant/afleveringen/#/overzicht/4/

Laat een reactie achter