De opkomst van samenwerkende consumptie

Share Button

Op TEDxSydney stelt Rachel Botsman dat delen in ons zit. Ze gaat in op wat zij de opkomst van samenwerkende consumptie (Collaborative Consumption) noemt. Door het internet en de juiste platformen daarop is het mogelijk vertrouwen te kweken tussen vreemden en ze zo samen te laten werken of hun spullen te laten delen. Een positief verhaal over deze nieuwe ontwikkeling wat volgens haar een fundamentele sociale en economische impact gaat maken.

De video heeft Nederlandse ondertitels.

Het huidige overzicht van deelnemers aan spullendelen.nl Elk nieuw lid en ieder nieuw gedeeld item versterkt het hele netwerk.

Een goed voorbeeld van dit soort samenwerkende consumptie in Nederland is de website www.spullendelen.nl. Door een avond of een dag in het weekend de tijd te nemen je eigen spullen hierop te delen heb je opeens toegang tot een enorm aantal spullen (meer dan 4000) en een enorm netwerk van sociale en open mensen die graag hun spullen met je delen.

Andere voorbeelden van platformen van dit soort samenwerkende consumptie zijn van harte welkom in de reacties.

Aanverwante informatie:
-) www.spullendelen.nl
-) Collaborative Consumption website
-) Goedkoop op wereldreis, 3 strategiën
-) Online gratis onderwijs
-) Gratis leren programmeren 

Share Button

Douwe

Woonachting in Noorwegen, en al sinds lange tijd geïnteresseerd in de "grotere vragen" des levens. Dit combineer ik met een actieve instelling om te kijken hoe we het leven met elkaar en voor elkaar een stukje gemakkelijker en mooier kunnen maken. Zelf heb ik bij een aantal onderwerpen die vanuit mijn gezichtspunt het voortbestaan van mensen aanzienlijk kunnen vergroten websites helpen ontwikkelen om deze informatie gratis beschikbaar te maken voor eenieder. Dit zijn: eetbaarnederland.nl, permacultuurnederland.org, esperanto-jongeren.nl en mensenrechten.org. Mijn huidige tegeltjeswijsheid: Do the best you can, with what you have, where you are :-)

Dit vind je misschien ook interessant:

4 reacties

 1. Douwe schreef:

  In dit kader is dit wellicht ook interessant. http://www.dropis.com/

  What is a “dropis”
  The “dropis” is an online credit you can’t buy: you can only earn it by sharing something with others.

  It’s the currency of sharing, a new way to buy and sell without using money.

 2. Leon schreef:

  Hier wordt een mens weer vrolijk van, met dit soort initiatieven!

 3. Ralph van der Geest schreef:

  Een mooie en inspirerende lezing. Even doorklikken hierboven via de naam Rachel Botsman en je komt op de TED site waar onderaan een eveneens zeer interessante lezing staat van die dame getiteld “The currency of the new economy is trust”.

  Zeer de moeite waard.

  Wat echter wel verdrietig is en op mij althans als heel cynisch overkomt is het feit dat die op zich inspirerende lezing voorafgegaan wordt door een advertentie van…Goldman Sachs, de hoofdverantwoordelijke voor de economische, sociale en maatschappelijke vernietiging van Griekenland en ook Spanje en Portugal.
     

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger