De opkomst van samenwerkende consumptie

Op TEDxSydney stelt Rachel Botsman dat delen in ons zit. Ze gaat in op wat zij de opkomst van samenwerkende consumptie (Collaborative Consumption) noemt. Door het internet en de juiste platformen daarop is het mogelijk vertrouwen te kweken tussen vreemden en ze zo samen te laten werken of hun spullen te laten delen. Een positief verhaal over deze nieuwe ontwikkeling wat volgens haar een fundamentele sociale en economische impact gaat maken.

De video heeft Nederlandse ondertitels.

Het huidige overzicht van deelnemers aan spullendelen.nl Elk nieuw lid en ieder nieuw gedeeld item versterkt het hele netwerk.

Een goed voorbeeld van dit soort samenwerkende consumptie in Nederland is de website www.spullendelen.nl. Door een avond of een dag in het weekend de tijd te nemen je eigen spullen hierop te delen heb je opeens toegang tot een enorm aantal spullen (meer dan 4000) en een enorm netwerk van sociale en open mensen die graag hun spullen met je delen.

Andere voorbeelden van platformen van dit soort samenwerkende consumptie zijn van harte welkom in de reacties.

Aanverwante informatie:
-) www.spullendelen.nl
-) Collaborative Consumption website
-) Goedkoop op wereldreis, 3 strategiën
-) Online gratis onderwijs
-) Gratis leren programmeren 

4 gedachten over “De opkomst van samenwerkende consumptie”

  1. Ralph van der Geest

    Een mooie en inspirerende lezing. Even doorklikken hierboven via de naam Rachel Botsman en je komt op de TED site waar onderaan een eveneens zeer interessante lezing staat van die dame getiteld “The currency of the new economy is trust”.

    Zeer de moeite waard.

    Wat echter wel verdrietig is en op mij althans als heel cynisch overkomt is het feit dat die op zich inspirerende lezing voorafgegaan wordt door een advertentie van…Goldman Sachs, de hoofdverantwoordelijke voor de economische, sociale en maatschappelijke vernietiging van Griekenland en ook Spanje en Portugal.
       

Laat een reactie achter