DSM-5: komende veranderingen

alone-62253_640
De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (kortweg de DSM-5) is een handboek waarin alle psychiatrische stoornissen beschreven staan, dat kan worden gebruikt voor het stellen van diagnoses. Een aantal psychiaters is bang dat met de introductie van de DSM-5 ook een aantal nieuwe ‘rages’ in de psychiatrie worden geïntroduceerd die kunnen leiden tot overdiagnoses. Het wetenschapsprogramma Labyrint besteedde hier  zondag 7 april aandacht aan. Ter verdieping van die uitzending scheef ik een artikel voor de website van Labyrint over welke nieuwe aandoeningen we kunnen verwachten in de DSM-5.

Bekijk hier de hele uitzending van Labyrint van zondag 7 april:
 

Zie ook: DSM V; iedereen een beetje gek

13 gedachten over “DSM-5: komende veranderingen”

   1. Haha of ik leer gewoon snel. :-) Beetje beleggen in de wapenhandel en fossiele energie erbij, dit lijken tenminste ook net als de Pharma de gebeiden te zijn waar je over de rug van grote groepen mensen zelf flink kunt verdienen.  ;-) 

    1. De schurkenbedrijven ‘investeren’ tegenwoordig steeds meer in voedsel i.p.v. olie. Daar is meer te verdienen over de ruggen van de zwakkeren.

 1. Da zit wat in, meestal zeggen ze dat de ander ziekelijk is als ze het zelf zijn. Een manier van overleven voor zwakkeren in groepsverband. De ene leugen overlapt dan ook de andere leugen. Ruimte en tijd gebrek voor analyse van het gehele fenomeen, ziek zijn? Dus met wat korte diagnoses wil men de zaken leren besturen. Overgens is de DSM best wel duidelijk en bruikbaar als machtsmiddel.

 2. De nieuwe heksenhamer om slachtoffers te kruizigen  en tapijt om de ware redenen onder weg te schuiven en nog aan te verdienen ook. Zie beria programma en psychopolitics http://hersenspoeling.nl/  http://www.antipsychiatrie.nl/   

 3. Echt moe word ik van mensen die enkel klagen zonder ook echt iets te doen, sociaal te organiseren zoals in Marinaleda. Ik kom dat heel vaak tegen in Nederland, alsof het een grote kinderwieg is. 
  De overheid heeft het land lang geleden al verkocht aan de superboeren waarvan sommigen de farmacie in gingen. Nu zijn overal bedrijvenparken, industrieterreinen en kantorenparken, en de economie is nog slechter dan toen al die grond nog natuurlijk was. Boeren zijn er nauwelijks nog, en ook grond waarop we terug naar een dorpse levensstijl zouden kunnen gaan is verkwanseld. 
  Wat mij betreft zit de oplossing in een afdoende bescherming tegen het onderdrukkende leger, terwijl wij zelf legio Marinaleda’s maken in Nederland.

 4. http://www.adhdfraude.net/blog/?p=6416/

  Zelfbehoud dwingt psychiatrie om bevolking te psychotiseren
  Posted on April 14th, 2013 Fernand Haesbrouck No comments

  Toen ik begin 1970 als jong apotheker aan de slag kon in een psychiatrisch ziekenhuis herinner ik mij nog dat men er toen naar streefde om mensen met psychotisch gedrag te trachten opnieuw te integreren in de maatschappij.
  Bijna een halve eeuw later is dat helemaal anders.

  Nu maakt men de maatschappij kunstmatig psychotisch onder allerlei voorwendsels om sukkelaars dan via de zeer lucratieve neuroleptica bipolair en chemisch balancerend op psychotica en antipsychotica opnieuw proberen in het ‘normaal gewaande’ leven in te schakelen.
  Voorzien weliswaar van de intussen onontbeerlijke afhankelijkheid van slimme peuten, die voorschrijven alsof hun eigen leven, maar vast en zeker hun eigen inkomen ervan afhangt.
  Die kwalijke ontwikkeling is mogelijk gemaakt doordat overheden, overal in de wereld, besloten om voortaan niet verder meer te investeren in onafhankelijk medisch onderzoek.
  De farmaceutische bedrijven achtte men rijk en welvarend genoeg en politici vonden het onnodig dat twee kanalen naast elkaar een en dezelfde materie wetenschappelijk zouden opvolgen.

  Overheidsorganen en universiteiten werden bemand op een farmaceutisch commerciële basis, kennis over ziekten vervangen door kennis van symptomen, kennis over medicatie bleef onbekend of hoogstens leerde men aan hoe toppers door het lichaam enzymatisch worden omgetoverd tot ze als veilige voedingselementen worden verteerd.
  Nadat deze chemicaliën uiteraard vooraf de genezing hadden teweeggebracht, geholpen door artsen die door verkoopfabeltjes werden geïndoctrineerd.

  Zelfs wetgeving over het aankopen, bewaren en afleveren van schadelijke (waarmee men een schade kan toebrengen), van giftige (waarmee men iemand kan doden) en van verdovende middelen (giftige stoffen, die een afhankelijkheid veroorzaken) kleurde zodanig grijs, waardoor op vandaag alles veilig wordt gewaand.

   1. Goed punt

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Kiwimodel

    Het kiwimodel is een Nieuw-Zeelands model voor terugbetaling van geneesmiddelen, waarbij de overheid openbare aanbestedingen uitschrijft. Alleen de prijs van het goedkoopste medicijn dat respectievelijk alle nodige werkzame bestanddelen bevat in een vergelijking tussen alle merkartikelen en dat redelijkerwijs het beoogde resultaat zal geven, wordt terugbetaald door de ziekteverzekering. In Nieuw-Zeeland is de overheidsinstantie PHARMAC verantwoordelijk voor de uitvoering.
    Het model kan een aantal varianten hebben, naargelang welke geneesmiddelen in de aanbestedingen opgenomen worden. Het model is in België in 2004 veel geciteerd naar aanleiding van een boek van Dirk Van Duppen over de overdreven hoge prijzen van geneesmiddelen.
    In april 2005 werd een afgeslankte versie van het kiwimodel door het Belgische parlement aangenomen. De aanbesteding gebeurde alleen voor een aantal generische geneesmiddelen, zoals de anticonceptiepil.

Laat een reactie achter