Banken als Goldman Sachs parasiteren op de reële economie.

Joris Luyendijk: een antropoloog in ‘The City’

Het is interessant om je af en toe vanuit een ander geheel ander perspectief te laten informeren over materie die iedereen raakt zoals de wereld van de banken. Bijvoorbeeld door een persoon als Joris Luyendijk. Hij is momenteel bezig met een antropologische studie naar bankiers.

Joris Luyendijk

De Nederlandse schrijver en journalist Joris Luyendijk is bij een deel van het Nederlandse publiek bekend geworden als presentator van het programma Zomergasten.  Hij presenteerde dit programma in 2006 en 2007. Ook heeft hij enkele boeken geschreven die goed zijn geweest voor verbetering van zijn naamsbekendheid. Luyendijk heeft politicologie, geschiedenis, Arabische en religieuze antropologie gestudeerd. Hij is afgestudeerd als antropoloog.

Antropologie is de wetenschap of de studie van de mens en het menselijk gedrag. Er wordt bestudeerd hoe mensen met elkaar samenleven. Dit kan overal ter wereld zijn. Culturele aspecten spelen hierbij een belangrijke rol. Ook andere elementen zoals taal, filosofie, politiek en religie zijn onderwerp van studie. Een holistische benadering staat centraal: er wordt geprobeerd alle facetten die van belang zijn erbij te betrekken.

Antropologische studie financiële wereld

Sinds september 2011 is Luyendijk als correspondent voor The Guardian actief in de City of Londen. Dit is het financiële hart van Londen en speelt een belangrijke rol in de wereldeconomie.  Vanuit ‘The City’ doet hij verslag van zijn observaties en de gesprekken die hij heeft met mensen uit de financiële wereld. Zijn bevindingen zijn in Engels op deze weblog van The Guardian te vinden. Het wordt gepresenteerd als een antropologische studie naar bankiers. Deze antropologische benadering van de financiële wereld maakt het interessant om Luyendijk te volgen.

Recentelijk zijn er ook enkele publicaties met de waarnemingen van Luyendijk in de Nederlandstalige media verschenen. Vorige week is er een aflevering  van het programma Tegenlicht uitgezonden waarin de bevindingen van Luyendijk centraal stonden en het ging over het brein van de bankier.  Eind vorig jaar verscheen er de column ‘Kommer en kwel‘ van zijn hand in de Vlaamse krant De Standaard. Op woensdag 9 januari heeft er een radiogesprek plaatsgevonden met Joris Luyendijk op de Vlaamse publieke radiozender Radio 1. In onderstaande video is dit radiogesprek te beluisteren.  

Deze publicaties zijn aanraders als je bent geïnteresseerd om vanuit een geheel ander perspectief te worden geïnformeerd over de financieel-economische sector en de rol die ze hebben gespeeld (en nog steeds spelen) in de economische crisis waarin we sinds 2008 zitten.

11 gedachten over “Joris Luyendijk: een antropoloog in ‘The City’”

  1. Het is één grote corrupte tyfusbende…
    Horen we het ook eens van een gerespecteerde journalist uit het establishment :-)
    Altijd fijn.

    Laten we hopen dat Joris Luyendijk her en der wat meer mainstream media kan wakker schoppen.

  2. Knappe vent die Luyendijk. Hij komt met goede verhalen, en heeft een podium verworven om het kwijt te kunnen. Hij past in mijn (beknopte) lijstje van personen, als een categorie ‘schrijvers, columnisten, bloggers, journalisten’ met een interessante visie :).

  3. Joris is vergeleken bij de meeste andere mainstream journalisten een helder licht in het donker. Helaas is dit een overdrijving en is het ook gewoon weer een hokjes denker, en zijn verhaal lijkt bovenal erg veel op dat van Willem Middelkoop. Het verschil is echter dat ik Joris niet gehoord heb toen de shit de fan raakte, en dat ik Willem op tv heb zien flippen van boosheid. Niet veel later is hij voor zichzelf begonnen en gestopt met RTL.
    De bankiers zijn de schuldigen, ja dat was voor ons in 2008 ook al duidelijk. Voor velen van ons al veel eerder. Maar noem het beestje nu eens bij de naam.

      1. Thanks Douwe, zal ze zeker even doorlezen. Maar mijn bericht was eigenlijk gericht aan Joris Luyendijk. Daar doelde ik op bij die `noem het beestje nu eens bij de naam`. Mijn mening is dat de mainstream het bagatellisseert, of zelfs in de doofpot stopt door niet concreet stelling tegen de schuldigen te nemen.
        Ik weet dat er hier gelukkig wel vrij over wordt geschreven, maar om het simpel te zeggen: Het zijn er geen duizenden die aan de macht zijn, de elite is volgens maar een klein groepje dus het lijkt me goed mogelijk overzicht te krijgen. `De bankiers` als uitspraak in het algemeen doet mij persoonlijk te veel denken aan het concept `the terrorists`. Een ietwat ongrijpbaar begrijp.

        1. Helemaal mee eens, de elite houdt zichzelf een beetje uit de wind. Doen we nog een keertje lekker stoken tegen de Marokkanen en hop alle volkswoede van de middenklasse weer netjes weggeleid tegen de onderklasse. Verdeelt en heerscht :D Vooral de schuld bij de mensen zelf leggen of zeggen dat niemand er iets aan kon doen of een externe zondebok zoeken. Lijkt mij toch echt dat die miljoenen bonussen die de CEO’s en raden van bestuur van de banken en de AFM leden toch bij iemand op het bankboekje zijn bijgeschreven. :-) En die bedragen zijn toch echt betaald met de meer dan miljoen hypotheken die inmiddels onder water staan van de gewone mensen.

          Van de andere kant iedere “mainstream” journalist die het snapt en hier verslag van doet juich ik van harte toe ook als ze wat mij betreft idd nog wel wat verder zouden mogen denken.

          Ik was vandaag wat oude artikelen aan het bijwerken over oorlog enzo en het is eigenlijk gewoon om kotsberoerd van te worden dat sommige families al drie generaties zich via banken, oorlog, politiek, olie en wapenhandel verrijken.
          https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/geopolitiek/bush-carlyle/

          En dat trouwens nog nooit ook maar 1 van deze personen voor het gerecht heeft gestaan is nog veel verbazingwekkender… Het is een grote kermis…

        2. Dat valt onder naming and shaming . Het pakt de resultaat van een wantoestand aan, maar niet het probleem. Wat dat betreft heeft de aanpak van Luyenduijk (de antropologische visie) wel iets elegants.

        3. Het lijkt mij ook vooral klassejustitie en openbare corruptie om heel eerlijk te zijn en het laat pijnlijk zien dat voor een bepaalde laag van de maatschappij ook in Nederland blijkbaar hele andere wetten gelden dan voor de gemiddelde man.

          Blijkbaar mag je ook in Nederland zoals Balkenende en heel land de oorlog insturen wat miljarden kost in geld en ook nog een flink aantal mensenlevens kost op totaal false gronden zoals in Irak en Afganistan gebeurt is. Blijkbaar mag je zonder problemen een miljoen gezinnen een te hoge hypotheek aansmeren en jezelf miljoenen aan bonussen op jaarbasis uitkeren. Het is in mijn ogen een soort failliet van de geloofwaardigheid van Nederland als eerlijke rechtsstaat en democratie en daarbij ook het basis gelijksheidsbeginsel wat ons zo braaf wordt gevoerd op de onderwijsinstellingen… 

          Bekijk anders ook het stukje van Lebbis over de banken nog een keer.
          https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/lebbis-over-de-banken/
          Waarom zou wat de banken hebben gedaan niet gewoon diefstal zijn en dus crimineel gedrag? In IJsland hebben ze ook een heel stel bankiers achter de tralies gezet. Hier echter gaan onze politici later voor die banken werken… Luyendijk zegt het ook, de mensen verantwoordelijk voor het verlies van miljarden van gewone mensen zitten nog op precies dezelfde plekken precies dezelfde dikke bonussen naar binnen te harken. 

          Ik vind zijn vergelijkingen met Tsjernobyl wel treffend. Het is alsof we na de kernramp Tsjernobyl, de centrale gewoon weer aan hebben gezet met dezelfde mensen aan het roer die het de eerste keer ook volledig mis lieten gaan… Er is een enorme welvaartsverschuiving geweest de afgelopen vier jaar van arm naar rijk en er is niemand verantwoordelijk gehouden… Toch zijn er echt een paar mensen nog veel rijker geworden de afgelopen 4 jaar. 

          Naming en Shaming is ongeveer het enige middel wat journalisten hebben als je een verder falende rechtsstaat en democratie hebt. Het is echter een vrij hol en weinig effectief middel. Wat zal het die mensen schelen als wat journalisten ze betichten van belangenverstrengeling? Ze hebben nooit wat te maken met die mensen.

          Het is alsof iemand een moord pleegt en dan het enigste wat er gebeurt is dat iemand zegt he jij niet doen he… en verder wordt er geen enkele actie tegen die persoon of groep personen genomen.

          Maar goed onze rechtsstaat is zo chantabel als wat en veel te druk bezig hun pedofiele doofpotjes en andere interne corruptie schandalen dicht te houden en het NOS journaal verkiest een stervende walvis en een relatiebreuk van een voetballer tot belangrijker nieuws als kindermisbruik en mensenhandel dus ja… zegt u het maar mensen van Nederland. Hoe noem je zoiets… :-)

        4. Ik zal ook niet vies zijn van wat naming and shaming om iets te bewerkstelligen. Maar ik zie de oneerlijkheid van ‘hoe het allemaal in elkaar zit’ op een bredere manier. Er zijn bepaalde aspecten die regelmatig terugkomen in jouw artikelen, Douwe, terwijl praktijken als deze veel wijder verspreid is. Het is doordrenkt in ons systeem, bv. de lokale of provinciale politiek, maar op een bredere manier oplichting, onethisch zaken doen, of hoe op individueel niveau mensen met elkaar omgaan en elkaar voor de gek houden, en hoe het in de sport gaat, met omkoping en doping.

  4. Wouter Braeckman

    Het is natuurlijk niet niets dat dit openlijk wordt geponeerd, en zeker in een economisch magazine als de Tijd.  Maar moet je echt visionair zijn om dit in te zien? 
    Ik heb economie gehad, maar hoe rudimentair ook, economie was bij mij een ramp.  Maar als ik nu bekijk wat er aan het gebeuren is, en als een kudde schapen wordt er gevolgd en geen vragen gesteld.
    De financiële elite heeft Europa op zijn gat gezet.  En de meerderheid kijkt ernaar, in het beste geval kijken ze wat nader, halen hun schouders op en gaan voort.
    Om maar één voorbeeld te geven.  Belfius, een staatsbank, een bank van het volk, gered met belastingsgeld, niet eens genoeg intrest om de inflatie te halen!!

Laat een reactie achter