Vertrouwen is de basis van de nieuwe economie

Vorige week kwam ook al een TED filmpje van haar voorbij, in dit vervolg legt Rachel Botsman uit dat vertrouwen de basis zal zijn van de nieuwe economie. En dat die nieuwe economie al flink onderweg is.

There’s been an explosion of collaborative consumption — web-powered sharing of cars, apartments, skills. Rachel Botsman explores the currency that makes systems like Airbnb and Taskrabbit work: trust, influence, and what she calls “reputation capital.”

Rachel Botsman writes and speaks on the power of collaboration and sharing through network technologies, and on how it will transform business, consumerism and the way we live.

Het filmpje heeft Engelse ondertitels

 

Heeft Rachel Botsman gelijk, zal vertrouwen inplaats van hoeveel geld je hebt het belangrijkste worden in de nieuwe economie?

Aanverwante informatie:
-) De opkomst van samenwerkende economie
-) www.spullendelen.nl
-) Collaborative Consumption website
-) Goedkoop op wereldreis, 3 strategiën
-) Online gratis onderwijs
-) Gratis leren programmeren 

9 gedachten over “Vertrouwen is de basis van de nieuwe economie”

 1. Maar geld is ook een kwestie van vertrouwen. Zeker nu geld an sich niets meer waard is. Op het moment dat mensen hun vertrouwen in een bepaalde munt opzeggen, is die munt niets meer waard.

  1. Dat is ook zo, maar vertrouwen in deze peer to peer netwerken kan niet door een gecentraliseerd monopolie worden bijgedrukt waardoor het vertrouwen van alle andere mensen in waarde afneemt. :-)

   Geld in ons systeem komt onder een heel andere manier in omloop dan vertrouwen in deze systemen.

 2. Dit is de video waar ik deze maand het minste van had verwacht en welke mij het meest verbaasd heeft. Vooral het reputation dashboard wekt mijn interesse door de vele mogelijkheden. Bijv. een kaart met welke stad de beste reputatie krijgt, welke buurt en welke straat. 

  Een eerste stap nu het momenteel nog niet beschikbaar is op social media is een reputation dashboard van je persoonlijke website maken. Dan wanneer je in je dagelijkse leven bijvoorbeeld een dienst hebt geleverd geef je iemand je kaartje en attendeer je diegene er op dat je graag feedback ontvangt.

  En terwijl ik dit schrijf bedenk ik mij dat ik zo’n dashboard al kan maken op een manier dat mensen deze aan hun website kunnen toevoegen. Misschien leuk om eens te gaan knutselen wanneer ik niets te doen heb.

  1. Ik heb een stukje bekeken van de The Thrive Movement en het lijkt erg interessant. Ook Ad Broere behandelt het in zijn geuploade presentatie op Youtube van 2 dagen geleden, daarom heb ik hier ook gepost. Alleen krijg ik bij deze video wel een ‘Tell Sell’-gevoel en dat maakt het wat minder om de boodschap goed over te brengen. Maar afgezien daarvan lijkt het verder erg interessant.  

   1. Ik ben verder gaan kijken en begin toch stukken sceptischer te worden. Ze gaan er ook buitenaards leven erbij te halen. Dat ‘Tel Sell’-gevoel begint me ook steeds meer te ergeren. Ik stap denk ik ook over op de Engelse versie.  

Laat een reactie achter