Het werkende leven wordt nu in één klap beëindigd bij het 65e jaar (of later). is dat wel slim?

Een optimale verdeling van werk: arbeidstijdsverkorting dankzij de 80 formule II

De 80 formule: vanaf veertig jaar elk jaar een uur per week minder werken met behoud van het salaris tot en met 54 jaar met mogelijkheden tot doorwerken tot 67 (lagere inkomens) of zelfs 78 jaar (topinkomens). Niet alleen is de 80 formule veel prettiger voor werknemers. Dit blijkt ook tot elegante bezuinigingen te leiden.

In het vorige artikel heb ik beschreven wat de voordelen zijn van de arbeidstijdsverkorting dankzij de 80 formule: vanaf veertig jaar elk jaar een uur per week minder werken met behoud van het salaris tot en met 54 jaar met mogelijkheden tot doorwerken tot 67 (lagere inkomens) of zelfs 78 jaar (topinkomens).

Het werkende leven wordt nu in één klap beëindigd bij het 65e jaar (of later). Is dat wel slim?

Om de 80 formule inkomensonafhankelijk te maken, heb ik de mogelijkheden onderzocht om tot en met 69 jaar het salaris dat op veertig jarige leeftijd werd betaald te behouden. Dus, een scenario waarbij in de nabije toekomst werknemers vanaf veertig jaar elk jaar een uur per week minder werken bij volledig behoud van salaris tot en met 69 jaar. Dus, een werknemer die op veertig jarige leeftijd € 4000 per maand verdient bij een veertigurige werkweek, blijft € 4000 per maand verdienen bij een 30 urige werkweek op 50 jarige leeftijd en een 11 urige werkweek op 69 jarige leeftijd.

Bij een gemiddelde salarisverhoging inclusief inflatie correctie van 3,5% per jaar stijgt het salaris aanvankelijk, met een maximum van 106% van 49 tot 53 jaar, waarna het salaris weer langzaamaan omlaag gaat tot 75% op 69 jarige leeftijd. Wat houdt dit in?

Dit houdt in dat de werkgever de salarisverhoging die plaatsvindt tussen 41 en 59 jaar te sparen in het pensioensfonds en dit weer vrij te geven en te corrigeren op de inflatie zodra het salaris lager wordt dan 100%, dus vanaf 61 jarige leeftijd tot en met 69 jarige leeftijd. In het model komt uit dat slechts in het laatste jaar dus op 69 jarige leeftijd het salaris met enkele procenten minder wordt.

Dus, eureka, hier is een oplossing om op een elegante wijze te bezuinigen, waarbij zoveel mogelijk arbeidsplaatsen worden behouden en de pensioensgerechtigde leeftijd omhoog wordt geschroefd naar 70 jaar. Mensen gaan geleidelijk minder werken, dus vallen bij aanvang van hun pensioen niet meer in een groot gat.

3 gedachten over “Een optimale verdeling van werk: arbeidstijdsverkorting dankzij de 80 formule II”

 1. Bij m`n vorige werkgever werkte ik als metaalbewerker op de staalafdeling, en toen heeft hij die afdeling verkocht aan een ander constructie bedrijf.
  En die heeft er toen een aparte BV van gemaakt en na een jaar laten klappen omdat wij te oud en te duur werden, en nu zit hij daar nog steeds met z`n originele BV en met nieuw jong goedkoop personeel die nu ons werk doen.
  Is dat gevaar er niet in de 80 formule ?

 2. Wat veel werkgevers vergeten is dat innovatie pas komt als de werkgevers in hun werktijd ook wat vrijheid krijgen voor gedegen onderzoek voor verbetering en design.

  Al met al wordt het meeste werk voor ons dagelijks voedsel gedaan door de biologie van de natuur die leven creëert. Wat alleen kan als ze met rust wordt gelaten met voldoende ruimte. Dus belangrijker is het nut van het werkje in het grotere plaatje.

  Conflict met de natuur en de jaarlijkse zaai en oogsttijd, veroorzaakt honger en teloorgang voor velen binnen het leefgebied. De ouderen leren de jongeren waarom het soms niet ineens moet, daar er ook andere factoren meespelen met een andere frequentie…..Timing…. Al weten sommige ouderen niet wat voor rotzooi zij achterlaten voor de jongeren. :) Next generations….

  Ook mijn excuus kids.. Innovatie en harmonie met het milieu… ?

  Voorbeeld:
  Een fruitboom die vruchten geeft deed er vaak meerdere mensen generaties over voor zij volwassen is… Aardappels zijn er meestal wel elk jaar ook in diverse tropische soorten (rassen)…

  Formule is dus wel leuk gezien het tempo voor jongeren hoog is daar zij nog moeten opbouwen en het tempo voor ouderen rustig is zodat zij kunnen genieten van hun voorouderlijke vruchten.

  Simpel gehouden: 

  10% werktijd vanaf 50jr,
  20% werktijd vanaf 40jr
  30% werktijd vanaf 30jr
  40% werktijd vanaf 20jr
  80% werktijd voor de slimme entrepreneur.

  De rest staat reserve en mag kijken en oefenen onder professionele begeleiding. Is maar dat U het weet, dan slaapt u lekker. 

  ;)
   

 3. Dit lijkt me een idee voor de 20e eeuw. Er zijn steeds minder mensen die zo lang een baan bij 1 werkgever hebben. Ook zullen mensen die de 50 zin gepasseerd vast zitten in hun werk met gouden ketenen. Als ze op hun werk uitgekeken zin, moeten ze genoegen nemen met een veel lager salaris aangezien geen andere werkgever hier voor gaat betalen.
  Wat wel zou kunnen is dat mensen in het productiefste gedeelte van hun leven zelf sparen en dit gebruiken om minder te werken als ze ouder worden, maar dat doen veel mensen al.
   
   

Laat een reactie achter