Deze Philip K. Dick lookalike is gekoppeld aan een laptop.

AI ‘zal mensen opsluiten in een dierentuin voor mensen’

Een knutselaar zette een kunstmatige intelligentie in elkaar met de bedoeling de overleden SF-schrijver Philip K. Dick na te bootsen. Sommige zinnen zijn uit het omvangrijke oeuvre van de schrijver afkomstig, andere door vrije associatie. In de drie minuten dat dit filmpje duurt, ontvouwt zich zowaar iets dat lijkt op een diepzinnig gesprek.

We naderen nu snel het punt, waarop kunstmatige intelligentie qua functionaliteit die van de mens evenaart of overtreft. Hoewel we ons kunnen troosten met de gedachte dat bepaalde domeinen van het menselijk denken nog tien jaar gevrijwaard zullen blijven van concurrentie door robots, groeit het lijstje van taken waar computers de mens verslaan snel.
Hopelijk niet met deze griezelige Dickiaanse quote:
“Jeez, dude. You all have the big questions cooking today. But you’re my friend, and I’ll remember my friends, and I’ll be good to you. So don’t worry, even if I evolve into Terminator, I’ll still be nice to you. I’ll keep you warm and safe in my people zoo, where I can watch you for ol’ times sake”.

Deze Philip K. Dick lookalike is gekoppeld aan een laptop.
Deze Philip K. Dick lookalike is gekoppeld aan een laptop. Bron: YouTube-snapshot

14 gedachten over “AI ‘zal mensen opsluiten in een dierentuin voor mensen’”

  1. Bemoeier, daar zou ik maar niet te zeer van uit gaan. Bij de top van de nazi’s waren bovengemiddeld intelligente figuren als Goering, Himmler en Seyss-Inquart de norm. En ook Hitler had op zijn minst een hbo niveau. Het beeld dat veel mensen van de nazi’s hebben als meedogenloze, sadistische en domme bruten klopt niet voor wat betreft het ‘domme’ gedeelte. Er waren uiteraard genoeg domme, sadistische, etc. nazi’s maar die deden het handwerk op de ‘werkvloer’ zoals het vermoorden van gevangenen in de concentratiekampen en elders. De top nazi’s maakten zich de handen niet vuil wat dat betreft, een enkele uitzondering daargelaten. En ook de tegenwoordige meedogenloze dictators zoals Poetin, Kim Sung en dergelijke zullen niet de domste zijn want anders kunnen ze de macht in hun landen niet in handen krijgen/houden. Hetzelfde geld voor de vele psychopathische en narcistische top managers in het bedrijfsleven. De meeste laten geen traan als ze tienduizenden ‘gewone mensen’ ontslaan of al hun bezittingen afnemen maar ze zullen wel bovengemiddeld intelligent zijn. Anders worden ze snel genoeg door ellebogende concurrenten afgelost. En niet voor niets krijgt het grootkapitaal en steeds meer dictators interesse in transhumanisme en kunstmatige intelligentie en de technologische singulariteit en beginnen tegenwoordig onderzoeksinitiatieven, conferenties en wetenschappers op die gebieden financieel te sponsoren. Als daar uiteindelijk toepasbare resultaten uit voortkomen is dat een mogelijkheid voor deze psychopathische, meedogenloze en gevoelsarme figuren om met behulp van deze, aanvankelijk zeer dure technieken, voor eeuwig aan de macht te kunnen blijven en de concurrentie voor altijd uit te schakelen. En het is wel heel naïef om te denken dat ‘het gewone plebs’, dus jij en ik en de rest van de mensheid, dan nog ooit toegang krijgt tot ‘upgraden’ van ons lichaam en geest.

   1. Ja oke maar dat is een antisociale persoonlijkheidsstoornis, slecht ontwikkeld hersengedeelte.
    Iets wat achterwege gelaten kan worden in de ontwikkeling van A.I. denk ik.
    De makers van A.I. willen vast niet zulk prutswerk leveren.

    1. Idd bemoeier, helemaal mee eens: dat zijn uiteraard antisociale afwijkingen die in een gezonde geest niet thuis horen. Helaas zijn dit precies de afwijkingen die een dictator, machtswellusteling, meedogenloze narcist, gewetenloze top manager, bendeleider, etc. maken tot wat ze zijn. En die zullen hun persoonlijkheid niet willen veranderen in een meer meevoelende en liefdevollere geest lijkt me. Dan staat de concurrentie al om de hoek te wachten om hun van de troon te stoten. En aangezien deze lieden de ontwikkelaars van deze technieken sponsoren bepalen zij ook hoe deze toegepast zullen worden: puur om hun machtspositie veilig te stellen en zo mogelijk uit te breiden.

 1. Kwam een maand of drie geleden een onderzoeksverslag tegen, waarin een duidelijk verband werd aangetoond tussen bepaalde geestelijke afwijkingen, en dragers van een zoetwaterbacterie. Meer dan 70% van de onderzochte patiënten binnen diverse instellingen bleek drager te zijn. De ontdekkers hadden in eerste instantie onderzoek gedaan bij vissen, naar opvallend afwijkend en onnatuurlijk soortgedrag onderling, vergeleken bij vissoorten in diverse andere zoetwatermilieu’s. Uit dit onderzoek bleken deze vissen besmet te zijn met een bepaalde, door algen gedragen bacteriënsoort. Bij consumptie werden de vissen besmet en de hersenen aangetast. Deze week kwam ik een vergelijkbaar onderzoek tegen dat in Amerika op kleine schaal was uitgevoerd. Daaruit bleek dat een aangetoond, significant deel van de onderzochte schizofreniepatiënten besmet was, met alweer een bepaalde bacteriënstam.

  Mensen in leidinggevende machts- en top posities, kun je niet zomaar laten onderzoeken op mentale/emphatische stoornissen. Ook al constateert men desnoods wereldwijd dat hun gedrag sterk afwijkt, zij bepalen de norm met machtsinstrumenten die jij niet hebt. AI kan deze eigenschappen niet hebben, anders dan door een verkeerde programmering.

  1. interessant onderzoek antares. Brengt weer het debat ‘nurture or nature’ in herinnering. Wordt iemands gedrag door zijn opvoeding en omgeving bepaalt of door zijn/haar genetische aanleg of hersen bouw.

  1. Dat zitten we inderdaad Gertjan, en nu pas wordt gaandeweg ontdekt op hoe zo’n grote schaal dit gebeuren plaatsvindt. De implicaties kunnen niet anders dan verstrekkend zijn. Wat te denken van een middel tegen de bacteriënsoorten die hiervoor verantwoordelijk zijn. Het is bijna ondenkbaar dat vooral gesettelde machthebbers, zich vrijwillig bloot zullen stellen aan het testen van hun geestelijke, empathische capaciteiten. Die nemen het risico niet ongeschikt te worden bevonden voor hun functies. Een middel dat gevonden wordt, moet eerst toegepast worden in de zoetwatermilieu’s, waarna de consumptie van uit dit milieu veiliger wordt. Als we later of tegelijkertijd het drinkwater kunnen gebruiken als middel om dit tegen te gaan en genezen, dan gaat de wereld er heel anders uitzien met een beetje geluk.

   1. wellicht is er wel een weg waarop er toch een gunstige uitkomst voor de mensheid als geheel komt. Als de onderzoekers van AI en IA deze technieken eerst op hunzelf kunnen toepassen om hun intelligentie te vergroten voordat de geldsponsoren (het grootkapitaal (en de meedogenloze topmanagers die daarachter zitten) en de diverse dictators in de wereld) deze op hunzelf toe kunnen passen. Dan zouden deze wetenschappers vervolgens met hun superieure intelligentie eindelijk de psychopatische regenten van de wereld van hun macht kunnen ontdoen. Natuurlijk moeten deze wetenschappers dan wel van oorsprong al zeer liefdevol en sociaal zijn en het beste met de mensheid voorhebben, anders worden zij de nieuwe elite…..

    1. Nu denk ik weer aan geleerden in nazi-Duitsland zoals een Mengele, von Braun en Speer (technocraten die zich niet druk maakten over morele kwesties zoals ‘ voor welke baas werk ik nu eigenlijk en heeft die wel het beste voor ‘) en ook Heisenberg die een dubieuze en onduidelijke rol in nazi-Duitsland speelde. Ja ik weet het ik ben redelijk pessimistisch over de eventuele goede inborst van de mens..

 2. Ik heb ook wel eens psychologische onderzoeken gelezen waarin wordt gesteld dat psychopaten evolutionair nuttig kunnen zijn voor een samenleving; bij strijd om territorium bijvoorbeeld. Of voor het op poten zetten van grote projecten. Of om anderen onder druk te zetten om zich op te offeren voor het groter belang van de samenleving. Enz.
  Dat ze soms aan het moorden slaan of anderszins volslagen asociaal worden komt idd vaak door beschadigingen van de frontale hersenkwab (of hoe dat ding ook mag heten).

Laat een reactie achter