Vijf dagen per week beulen we ons af, met een enorme belasting van het wegennet tot gevolg, en twee dagen per week recreëren we massaal. Erg slim is dit niet, vinden we op Visionair. Waarom voeren we geen drie-en-een-half daagse werkweek in? De voordelen.
De situatie nu
Vijf dagen per week, van maandag tot vrijdag, puilen de wegen uit, vooral de snelwegen. Deze snelwegen worden gedimensioneerd op twee knelpunten: de ochtend- en de avondspits, waarin het verkeer muurvast staat. De rest van de dag, en in het weekend, liggen ze braak.
Ook de kantoren geven dit trieste beeld. Van maandag tot vrijdag is het een druk gescharrel in de diverse kantoorkolossen die ons land rijk is. In de weekenden zijn ze uitgestorven.
Veel bedrijven moeten hun bedrijf langer openhouden dan op de officiële werktijden van negen tot vijf. Dat betekent een pittige overwerktoeslag of onregelmatigheidstoeslag. Werken op zondag levert vaak zelfs het dubbele loon op.
Andersom is het juist in bijvoorbeeld pretparken. Door de week zijn ze uitgestorven, behalve in de vakanties, en in de weekenden kan je over de hoofden lopen. Voor bezoekers is dit vervelend, maar voor bijvoorbeeld ondernemers in de recreatiesector nog meer. Het grootste deel van de tijd staan hun gebouwen leeg, terwijl ze in het weekend uitpuilen.
Kortom: we pakken het allemaal niet zo slim aan. We persen mensen op een kluitje, waar dat eigenlijk helemaal niet nodig is.
Wat staat er in de Arbeidstijdenwet?
In de Arbeidstijdenwet staan slechts vier regels over de maximum arbeidstijd. Zo schrijft de nieuwe wet een maximum arbeidstijd voor van 12 uur per dienst en 60 uur per week. In een periode van 4 weken mag een werknemer gemiddeld maximaal 55 uur per week werken en per 16 weken gemiddeld 48 uur.
Op zich is dus een werkdag van maximaal 12 uur toegestaan en hoeft de wet niet aangepast te worden om dit systeem in te voeren.
Hoe zou het leven er uit zien met een drie-en-een-half daagse werkweek?
Als er een drie-en-een-half daagse werkweek wordt ingevoerd, zou dit (op basis van een 35-urige werkweek) neerkomen op drie werkdagen van 10 uur en een halve werkdag van vijf uur. Tien uur is lang, maar niet ondoenlijk. Zeker, omdat na drie dagen een lang weekend wacht. Voor echte diehards is ook een werkweek van drie dagen van 12 uur denkbaar. Christenen die religieuze bezwaren hebben tegen het werken op zondag, of joden m.b.t. de sabbat, kunnen kiezen voor de weekhelft waarin de zondag niet valt.
Pretparken, vakantiehuisjes en dergelijke zijn altijd optimaal bezet. Het fileleed dat we nu kennen behoort tot het verleden, omdat werknemers nog maar drie a vier keer per week heen en weer hoeven te rijden in plaats van vijf keer en ook op verschillende dagen rijden.
Bedrijven zoals fabrieken, winkels en kanturen kunnen langere openingstijden bieden, waardoor ze beter bereikbaar zijn. Je kan dan tien uur of langer per dag naar de winkel, of bijvoorbeeld verzekeringen afsluiten. Dit zou voor kleine landen als Nederland en België ook goed uitpakken. Door de langere openingstijden worden Nederlandse en Belgische bedrijven erg aantrekkelijk om zaken mee te doen, wat een enorm concurrentievoordeel op zou leveren en de economie goed zou doen.
Een week vakantie opnemen levert maar liefst 10,5 vakantiedag op. Nu is dat negen vakantiedagen. Kortom: laten we snel opschieten met het invoeren van die 3,5-dagige werkweek.
Ik vind het een mooi plan. Zelf zit ik in de WIA en kan best werken.
Er zijn zoveel mensen die thuis zitten en willen werk en hierdoor hoop en niet onbelangrijk, iets te besteden krijgen. Ik ben alleen bang dat de hebzucht maakt dat mensen niet minder willen werken. Een groot voordeel is ook een minder zware last op de sociale zekerheid en minder kosten nodig in de zorg door aan de ene kant overwerkte mensen en aan de andere kant hopeloze mensen. Welke partij zou hier iets in zien? SP, pvda????