Ben ik een visionair?

Share Button

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er verschillen in denken en persoonlijkheid bestaan tussen neurotypische, ‘normale’ mensen en visionairen. Wat kenmerkt een visionair, en welke persoonlijkheidseigenschappen onderscheiden een visionair van ‘normale’ mensen?

Wat is een visionair?
De letterlijke vertaling van ‘visionair’ is ‘iemand die ziet’. In de praktijk wordt dit begrip overdrachtelijk bedoeld, m.a.w. dat een visionair dingen met zijn of haar geestesoog ziet die de meeste mensen niet kunnen zien. Een visionair is in staat aan de geestelijke grenzen te ontkomen die de meeste mensen beperken. Een visionair brengt een probleem terug tot de dingen die er werkelijk toe doen, en laat de rest los. Hierdoor opent zich een ‘blue ocean’ vol nieuwe mogelijkheden. Een visionair staat als het ware op een berg, waardoor hij in staat is een geheel nieuwe onbekende wereld te zien.
Een visionair denkt in beelden en heeft een zeer levendig ontwikkeld voorstellingsvermogen. Een visionair is in staat om, uitgaande van enkele expliciete aannames, een wereld voor zich te zien die daar logisch of intuïtief uit volgt en vaak zeer sterk afwijkt van het gebruikelijke. Het gemakkelijkste is uiteraard om een visionair achteraf te herkennen, voral een succesvolle visionair. Wijlen Steve Jobs, de geniale en eigengereide oprichter van Apple Inc., toonde inderdaad veel kenmerkende eigenschappen van een visionair. Hij zag heel duidelijk voor zich hoe zijn ideale product er uit kwam te zien, waardoor hij op innovatieve productconcepten kwam die Apple hebben gered van de ondergang en het bedrijf een van de allergrootste ter wereld hebben gemaakt.

Een visionaire blik, met het nodige zweet uiteraard, verandert een hoeveelheid rommel in een schitterend eco-huis.

Een visionaire blik, met het nodige zweet uiteraard, verandert een hoeveelheid rommel in een schitterend eco-huis.

Succes is geen maatstaf
Toch hoeft een visionair niet altijd succesvol te zijn. Nikola Tesla, de briljante natuurkundige en uitvinder die in feite verantwoordelijk was voor de elektrificatie van de twintigste eeuw, stierf arm als een kerkrat maar was wel degelijk een volbloed visionair. Dit geldt ook voor de talloze onbekende ‘mislukkelingen’ die hun tijd te ver vooruit waren, of waarvan de inzichten in een richting wezen die niet gevolgd werd door de rest van de techniek. Waarom maken we bijvoorbeeld voor vervoer voornamelijk gebruik van auto’s met verbrandingsmotoren en nauwelijks van kabelbanen, die veel energiezuiniger zijn en ook goedkoper aan te leggen dan wegen? Waarom kozen we in een ver verleden voor akkerbouw in plaats van voor agroforestry, zoals de Papoea’s in de hooglanden van Papoea Nieuw Guinea en de Corsicanen deden?

Kenmerkende persoonlijkheidstrekken van een visionair
Een visionair is haast per definitie een non-conformist. De aanwezigheid van zijn of haar bijzondere kijk op de wereld betekent dat hij of zij door heel andere dingen gedreven wordt dan de meeste andere mensen. Eigenschappen die bij visionairen over het algemeen zeer sterk ontwikkeld zijn, zijn:

 • egodrive
 • creativiteit
 • diepzinnigheid
 • weetgierigheid
 • initiatief
 • mentale gedrevenheid
 • risicobereidheid
 • behoefte aan zelfontwikkeling
 • oprechtheid.  

Alle zijn dit eigenschappen die een visionair buiten zijn eigen comfortzone laten treden en voortdurend laten ontdekken, groeien en laten bijdragen aan groei in de wereld waarin hij leeft. De visionair is de levende kern die de mensheid tot zelfverwerkelijking brengt.

Nieuwe werelden zien waar de meeste anderen die niet zien, is misschien wel het meest kenmerkende van een visionair. Klik op de afbeelding voor een website met visionaire kunst.

Nieuwe werelden zien waar de meeste anderen die niet zien, is misschien wel het meest kenmerkende van een visionair. Klik op de afbeelding voor een website met visionaire kunst.

Visionair zijn: zegen of vloek?
Een aantal mensen die zichzelf visionair wanen of noemen, zijn het niet. Anderen hebben deze kenmerkende eigenschappen juist wel, maar weten alleen dat ze ‘anders’ zijn dan de rest en zijn vaak te bescheiden om zichzelf visionair te noemen. De bijzondere combinaie van eigenschappen die je tot visionair maakt, is niet onverdeeld positief. Visionairen zijn vaak moeilijk in de omgang en omdat ze compromisloos en gedreven zijn, geneigd om door te zetten, ook als de onderneming zakelijk kansloos is, bijvoorbeeld omdat het project zijn tijd te ver vooruit is of er geen goed verdienmodel is. Een goed voorbeeld is weer Tesla, die al zijn geld kwijtraakte bij door hemzelf gefinancierd onderzoek. Het leven van Tesla is heel wat minder prettig geweest dan dat van een niet-visionaire man die onder dezelfde omstandigheden was opgegroeid. Het naäpen van een succesvol voorbeeld en dit zo bijschaven dat het zakelijk een nog groter succes is, is veel lucratiever dan, zoals een echte visionair een sprong in het diepe te nemen en te pionieren. Kortom: over veel visionaire eigenschappen beschikken, is doorgaans meer een vloek dan een zegen. Een van de doelen van visionair.nl is hier verandering in proberen te brengen en elke visionair de kans te geven om zijn volle potentieel waar te maken en hiermee zichzelf en de maatschappij te verrijken.

Onderzoek of je visionair bent
Er is nu ook een meer directe methode om voor jezelf vast te stellen of je visionair potentieel hebt. Onderzoeksbureau Personal Potential specialiseert zich in het op wetenschappelijke wijze in kaart brengen van het menselijk potentieel, toegespitst op de arbeidsmarkt en persoonlijke ontwikkeling. Personal Potential is mede-grondlegger van visionair.nl en de doelstellingen van Visionair liggen in het verlengde van Personal Potential: het menselijk potentieel ontplooien.

Personal Potential heeft in samenwerking met de vakgroep Psychologie en Communicatie van de Universiteit Twente de Personal Potential Analysis (PPA) ontwikkeld. Exclusief voor Visionair.nl heeft Personal Potential (op basis van het rapport PPA Personal Premium) het rapport PPA Personal Visionair samengesteld. Na het beantwoorden van plm. 160 persoonlijkheidsvragen geeft dit rapport een overzicht van hoe je scoort op de negen visionaire persoonseigenschappen.

De PPA is door prof. dr. E. R. Seydel van de vakgroep Psychologie en Communicatie goedgekeurd voor gebruik in loopbaanadviestrajecten en persoonlijke ontwikkeling. Wil je voor jezelf ontdekken over welke visionaire eigenschappen je beschikt, vraag dan nu het rapport PPA Personal Visionair aan.

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

11 reacties

 1. Douwe schreef:

  Interessant, ik heb gisteren toevallig ook een keer de Jung Typology Test gedaan. Ik moet zeggen dat ik verbaasd was hoe verschrikkelijk accuraat dat was. Op http://www.humanmetrics.com/cgi-win/jtypes2.asp kunnen mensen deze test doen. 

  Daar zitten ook persoonlijkheidstypen tussen die zeker richting het visionaire gaan. Volgens mij is dit een type http://typelogic.com/intj.html & http://www.personalitypage.com/INTJ.html wat sterk overeen kan komen met visionairs. En er zijn er vast meer persoonlijkheidstypen die een soort visionaire inslag hebben. :-)  

 2. Zebbie schreef:

  Blijkbaar ben ik een INTJ typetje toch wel interessant om vele gelijkenissen erin terug te vinden.

 3. Rednas schreef:

  Heel toevallig ben ik door Steve Jobs bij Visionair.nl terecht gekomen. Hij werd een visionair genoemd tijdens een aflevering van De Wereld Draait Door. Het begrip kende ik nog niet (echt), maar klonk wel logisch. Na een keer Googlen kwam ik bij deze website terecht, die een belangrijk deel van mijn kennisvergaring is geworden.
  Als ik het heb over mijzelf dan ben ik flink op zoek geweest naar wat ik nu eigenlijk ben. Hoogbegaafdheid en dergelijke zijn de revue al gepasseerd. Voor mij betekend het in ieder geval veel rust en toch ook het einde van een zoektocht; die al behoorlijk lang duurde.
  Succesvol zijn moet je ook zien uit te vinden, het wordt bepaald door een aantal factoren. In het geval van Steve Jobs moet je producten maken die door consumenten worden gekocht. Je kunt ook een studie gaan doen en aan een Universiteit verbonden blijven. Door te publiceren in de juiste (online) kranten kun je ook de nodige aandacht krijgen. Als visionair moet je zeker bezig zijn met de vraag hoe je er succesvol mee kunt worden. Kijk vooral om je heen en verzamel voorbeelden.
  Ikzelf ben trouwens niet beelddenkend :-)

 4. Maarten van Mook schreef:

  Douwe, gezien de artikelen die je plaatst had ik je eerder ingeschat als een INTP, dus een Einstein.

 5. Douwe schreef:

  zou het IN sprectrum dan vooral bij de visionairs passen?

 6. Niek schreef:

  Hmm bij mij klopt die hjt-test niet helemaal. Ik ben toch echt een denker ipv een gevoelsmens. Ik zal sommige uitspraken niet goed begrepen hebben :p.

   

  Ik neem aan dat de eerste I voor introvert staat? Ik ben duidelijk extravert volgens de test – wat ook klopt – en weet niet of een visionair duidelijk introvert moet zijn. Al denk ik dat dat meestal wel het geval is ja.

 7. piet schreef:

  beste germen,
  ik heb een vraag,
  als ik met iemand praat weet ik gewoon of hij/zij de waarheid zegt of niet
  als ik iemand deep aankijk zie ik zijn of haar geboorte.
  als ik iemand een handje geeft weet ik wat voor ziekte hij/zij heeft.
  als ik een plant aanraakt spreekt ie met mij,als ik een dier aanraak spreek ie met mij.als ik de aarde raak weet ik wat zal komen.als ik wil kan ik ook met de heer van de werelden spreken.
  enzovoort,enzovoort,ik weet ook waar iemand begraven ligt.
  ik zie dat dat jij visionair bent,daarom stel ik jou deze vraag.wie ben ik.

 8. Berny schreef:

  Interessante vraag: ben ik een visionair? Als je dus dingen ziet die anderen niet zien dan heb je een kenmerk te pakken van een visionair. Je hebt letterlijk een andere visie dan de overheersende visie. En vaak ben je ook nog een beelddenker. Ik herken me zelf hier wel redelijk in. Maar dan kan ook wensen denken zijn. :-)

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger