Er is geen oorlog of natuurramp nodig om de Nederlandse bibliotheken te vernietigen.

Bibliotheken maken Nederland steeds dommer

Ooit, in lang vervlogen tijden, waren bibliotheken centra voor kennis. Helaas moeten we nu constateren dat anno 2013 bibliotheken mensen alleen maar dommer maken. Hoe keren we deze fatale ontwikkeling?

IJdele hoop van de PVV
De Partij voor de Vrijheid wil op alle kunst- en cultuuruitingen bezuinigen, behalve op bibliotheken. Waarschijnlijk dit met de achtergrondgedachte, dat bibliotheken kennisinstellingen zijn, die de Nederlandse burgers in staat stellen zich voor weinig geld kosteloos bij te scholen en hun horizon te verbreden. Hierbij hebben Geert Wilders en zijn kornuiten echter buiten de nivelleringsdrang van bibliotheekmanagers gerekend, die alle kennis die prikkelend werkt op de geest en buiten hun uiterst beperkte denkraam ligt, als bedreigend zien.

Er is geen oorlog of natuurramp nodig om de Nederlandse bibliotheken te vernietigen.
Er is geen oorlog of natuurramp nodig om de Nederlandse bibliotheken te vernietigen.

Eten en bijgeloof
Sinds lange tijd kwam ik half februari, vergezeld door medevisionair Berny, weer in de Enschedese bibliotheek. Een bibliotheek is een rustige plaats waar veel inspirerende boeken liggen, alsmede de nodige wetenschappelijke en technische tijdschriften die een nieuwsgierig mens, zoals wij allebei zijn, van de nodige leesstof voorzien. De openbare bibliotheek Enschede is, zoals zoveel bibliotheken, geteisterd door de zoveelste vernieuwing. Als gevolg hiervan is het aantal boeken meer dan gehalveerd en is besloten zwaartepunten in de collectie aan te brengen.

De zwaartepunten in de collectie van de bibliotheek Enschede, voor zover je daar nog van spreken kan, liggen duidelijk op het gebied van bijgeloof en fysieke basisbehoeften. Drie volle rekken zijn uitgeruimd voor boeken die met koken en eten te maken hebben, terwijl ook de spirituele onderwerpen rijkelijk vertegenwoordigd zijn met een al even indrukwekkende collectie boeken.

Bibliotheek maakt steeds dommer
Aan de collectie is duidelijk te merken dat er zorgvuldig voor is gezorgd de kans weg te nemen, dat bibliotheekbezoekers met geestelijk prikkelende en uitdagende onderwerpen worden geconfronteerd. Een bibliothecaris die we spraken ging het ook aan het hart dat de ooit uitgebreide collectie historische boeken verdwenen was. Het papieren geheugen van de Nederlanders is zo aan het verdwijnen, en wordt vervangen door boeken die ze in gehoorzaam, dom consumptievee veranderen. Diepgang is volgens de commissie die de samenstelling van de assortimenten bepaalt, duidelijk een vies woord.

Hoe kunnen we deze ontwikkeling keren?
Helaas zijn mensen die hun hersens gebruiken en door blijven gaan met denken, uitermate zeldzaam. Vandaar dat het vernietigen van de geestelijke zuurstof in de bibliotheken zonder al te veel protesten plaatsvindt. Geef het volk brood en spelen, en het houdt zich wel rustig. Dat betekent dat er in feite maar een plek over is waar mensen aan de noodzakelijke kennis kunnen komen om zich verder te ontwikkelen: internet. Want op internet is er nog informatie genoeg te vinden voor nieuwsgierige zielen, weliswaar voornamelijk in het Engels, wat veel oudere mensen niet goed beheersen.
Wat we hieraan doen? Ik weet het niet, maar ben hier behoorlijk somber over. We moeten denk ik met de mensen die wel graag hun hersens gebruiken, gaan samenwerken en privebibliotheken aanleggen. Van de overheid is niets te verwachten.

16 gedachten over “Bibliotheken maken Nederland steeds dommer”

  1. Het geval wat ik heb waargenomen is het feit dat er vroeger niet zoveel boeken werden geschreven en hedendaagse bibliotheken zijn gebouwd voor die capaciteit. Nu er zoveel boeken schrijvers en vertalingen zijn bijgekomen is de capaciteit van de bibliotheken vele keren onvoldoende en hebben de wijze boeken vanuit het verleden plaats moeten maken voor flut geschriften zonder humor en gedegen kennis.
     
    Zoekt U een oud boek of een boek vol humor zijn de kansen klein voor een vondst. Geweld, intriges en horror zijn er in overvloed en andersoortig geschiedenis materiaal ook nog wel wat (zolang het de gemeente bestuurders uitkomt). 
     
    Mijn idee is het bouwen van een bibliotheek interessanter dan in Alexandria uit de oudheid. Gebouwd voor de toekomst zodat komend materiaal er bij past. De ruimte zal immens moeten worden en liefst goed beschermd grotendeels onder de grond. Uiteraard voor heel Europa op kosten en baten van de ECB.
     
    Door het grotendeels bouwen ondergronds kan men weer de oude Nederlandse bescheidenheid tonen die men vroeger had en waarmee men mocht aanmeren bij vele vreemde volkeren. Een verloren kans na de navolgende brute bezetting van het inhalige volk bij VOC en WIC. Ben er niet zo trots op en toch gaat de tijd verder. Daar wat het oog niet ziet ook geen aanleiding kan zijn ter vernietiging door enviërenden.
     
    De antieke boeken kunnen dan op een speciale afdeling worden gesorteerd op jaartal, onderwerp ook al ontbreekt deze altijd in oude boeken.
     
    Waarom? Men maakt vaak tegenwoordig veel materiaal, wat telkens is overgenomen van mindere werken waarbij cliche’s en citaten de boventoon voeren. Niet zo erg maar de kern van een verhaal zit ‘m niet in een citaat of cliche, en wel in de meesterwerken.
     
    Zie ook een plekje voor tijdschriften, spellen en computers voor film ed… En nog steeds een kelder zo groot als een ruime ondergrondse parkeerplaats.
     
    Wie weet tevens nog een schuilkelder bestand tegen een grote onvoorziene brand of overstroming bovengronds! Lokatie ex. A4 Wildpark? De Nederlandse berg met boeken..
     
     

  2. Blub (the parttime grammarnazi)

    Allereerst wil ik de redactie even verzoeken om dit bericht na te lezen op stijl- en spelfouten. Dit kan gewoon echt niet. Een enkele zin met een veelvoud aan typ- en stijlfouten schetst nou eenmaal geen goede indruk.
    Dat terzijde, begrijp ik verder de strekking van het artikel ook niet helemaal. Er verdwijnen boeken uit de bibliotheken, hier kan ik inkomen. Natuurlijk, dit is een doodzonde, bibliotheken zouden het juist moeten waarborgen. Maar voor zover ik ervan op de hoogte ben, wordt dat ook gedaan. In universiteitsbibliotheken is een ontzettend breed scala aan diepgaande en wetenschappelijke werken te vinden, die heus niet alleen onderwerpen als religieuze en culinaire bezigheden aansnijden. 
    Sinds ik daadwerkelijk in bibliotheken kom (en dit is pas sinds korte tijd) verbijster ik mij voornamelijk over de dekking van de boeken. Over ieder onderwerp wat ik kan bedenken is literatuur te vinden! Mocht het zo zijn dat je het niet kan vinden, dan zijn de computersystemen geavanceerd genoeg om te vertellen in welke bibliotheek je dan wel moet zijn! Geniaal toch? Komt op mij in ieder geval niet over als een middel om ‘Nederland dom te houden’…
    Maar wat mij het meest dwars zit, is de hoeveelheid aan conclusies die ik in dit artikel terugzie, die voor mijn gevoel gebaseerd zijn op de subjectieve frustraties van een site-administrator. 
    Als bibliotheekmangers boeken als een bedreiging zouden zien, ben ik bang dat ze beter een andere baan kunnen zoeken. Dit is toch gewoon een simpele kwestie van supply & demand? De boeken die het meest uitgeleend worden, zijn het meest aanwezig. Zo vreemd klinkt dat toch niet? Ik zie deze voorselectie dan ook niet als een poging om uitdagende onderwerpen te mijden, maar als een poging om het gepeupel toch nog geïnteresseerd te houden. De personen die specifieke literatuur zoeken, zullen echt wel verder kijken. En is dat niet precies waar dit systeem van uit gaat?
    Verder moet ik toegeven dat ik absoluut voorstander ben van deze tijd van digitalisering. Als we dan toch iets niet kunnen vinden in de bibliotheek, is er altijd het internet nog! Dat de artikelen daar veelal in het Engels zijn, zou toch niet zo’n probleem moeten zijn. De meeste boeken die ik uit de bibliotheek leen zijn namelijk ook gewoon in het Engels geschreven. Als men dan toch al zo ‘diepgaand’ aan het zoeken is, is de kans groot dat de teksten in andere talen dan ons Nederlands zijn.
     
    Dus de vraag voor mij blijft: Waarom maken bibliotheken Nederland dommer?
     
    Mvg

  3. Je hebt wel initiatieven waar mensen hun eigen boeken ter beschikking stellen voor anderen van een netwerk in ruil voor toegang tot dat netwerk. En dan worden onderling de boeken verstuurd. Op de google kan dit zo even vinden. 

    http://www.wisselboek.be/ 

    Mijn schoonmoeder doet dit ook maar dan bij een Engelse groep en die verstuurd en ontvangt boeken van over de hele wereld. 

  4. Ja, ik moest ook het eerst denken aan de universiteitsbibliotheek. Voor zover ik weet wordt daar niet gekort op kennis; daar is een enorm depot aanwezig. En als daar al boeken zouden verdwijnen, gaat het om boeken die al tientallen jaren niet meer zijn uitgeleend en dus Nederland niet dommer maken. Ik kan me voorstellen dat een openbare bibliotheek in een universiteitsstad zoals Enschede, op kennis niveau moeilijk kan concurreren met de UB. Desalniettemin is het natuurlijk erg jammer dat er op die kennis bezuinigd moet worden. Laten we hopen dat de boeken die zijn weggedaan, een goed onderkomen hebben gekregen.

     

    Verder zijn er op internet best een aantal (illegale) manieren te vinden waarop je een heel aantal interessante boeken kunt downloaden. Niet alleen het Engels, ook het Nederlands. Ik denk dat als je geld, tijd en opslagruimte genoeg hebt, je met een aantal weken op de thuiscomputer een bibliotheek kunt bouwen groter dan menig openbare bieb.

  5. Gelukkig kun je inderdaad ook veel informatie vinden via andere bronnen en dan vooral het internet. Je zou daarmee ook kunnen stellen dat een bibliotheek ook misschien niet meer de meest primaire bron van kennis is. Doordat er meerdere informatiekanalen beschikbaar zijn geworden om je te kunnen laten informeren. Alleen is het de vraag of de kwaliteit van die informatie wel goed is. Je mag veronderstellen dat een boek uit een bibliotheek wel gemiddeld genomen van hogere kwaliteit zijn dan informatie van een vrije informatiebron als het internet. Het komt dan veel meer aan de vaardigheden van de persoon zelf om te beoordelen of de verstrekte informatie wel van goede kwaliteit is.

    Ik denk dus dat door de opkomst van de IT de rol van de bibliotheek ook sterk is veranderd.  

    Misschien dat het onderwijssysteem er wellicht er ook mee te maken heeft. Exacte vakken bijvoorbeeld worden volgens mij ook minder gekozen en dan wordt er ook minder interesse gekweekt in dit soort onderwerpen. Dan is het ook logisch da er minder vraag is naar dit soort boeken.   

  6. Tsja, de kringloopwinkels zijn nu de bibliotheken van toen geworden. Ik herken de nostalgische behoefte die Germen beschreef wel. Heel vaak zijn de voorraden boeken en tijdschriften van overleden mensen daar te vinden voor een prikkie. Ook een leeshoek, geheel in stijl gebracht met afgedankt, maar zit en ligbaar meubilair kun je daar vaak vinden. Ik bleef lid van de bibliotheek tot ik mijn burnout opliep, toen had het geen zin meer om lid te blijven, omdat ik niets meer op kon nemen. Nu dat weer gaat, heb ik echter internet ontdekt. Vrij laat trouwens, in december 2008 kreeg ik pas voor het eerst internet. Handig, want specifieke informatie over onderwerpen, kan gericht opgezocht worden met één klik van de muis thuis. Ik hoef niet meer op pad voor kennis. Ik denk dat we op den duur nog slechts boekenmusea over zullen houden, al hoop ik dat niet. Tot die tijd ga ik lekker onderuitgezakt in de meest luie herenstoel van de kringloop zitten, genietend van de geur van intellectueel bijna vergeten, stoffige oude erfstukken. ;)

  7. Kom eens langs in de bieb van Almere. Zeer modern, zeer goed bezig met het ‘verheffen van het volk’. Het is inderdaad een tegenvaller dat een universiteitsstad als Enschede zo’n slechte bibliotheek heeft. Genoeg kansen voor je om er wat aan te doen. Praat met de mensen daar over hoe het beter kan en moet.  Er is een burgerbelangen in de gemeenteraad, ga daar mee praten. Misschien mag je wel boeken lenen op de TU?
     

    1. Als je geregistreerd lid was een bibliotheek, kon je in mijn tijd ook als niet student, boeken uit de universiteits bibliotheek lenen, vaak genoeg gedaan. Overigens weet ik niet of jouw opmerking mij gold, maar ik woon in Drenthe, Germen in Twente, Enschede. 

  8. Als de auteur van dit artikel geen enkel boek over astronomie, wiskunde, natuurkunde of scheikunde kan vinden in de OB Enschede, dan is er maar 1 conclusie mogelijk:
    Meneer maakt geen gebruik van de catalogus en even vragen aan het personeel komt blijkbaar ook niet in zijn hoofd op.
    Het is niet de bibliotheek die Nederland steeds dommer maakt, maar het internet waar dit soort dwaze stukjes zomaar gepubliceerd worden: Er zijn namelijk altijd mensen die denken dat wat ze lezen waar is.
     
     
    dom artikel dus.

    1. Zolang ze de ogen van een lezer heel houden en men geen leesbril nodig heeft door wetenschappelijke misstanden. Lezen, welke waarde hecht U aan Dominium. Beetje kort door de Bochten. Geletterdheid in symbolen kan de werkelijkheid niet vervangen…. Geen tittel en yota zal vergaan!

  9. Ik heb even gekeken op de website van de biblitheek Enschede,ik ken alleen de slegte in Enschede waar ik een klassiek werk over stirling motoren tegen kwam voor Fl25.-terwijl de winkelprijs Hl 275,was, maar dit geheel terzijde.
    In getikt zoeken “wiskunde” en de aquabrowser antwoorde met,
    Resultaten 1 – 20 van 8.032 voor wiskunde

    , gesorteerd op: 
    Dat zegt geoeg denk ik allicht hebben ze ook boeken over sai baba en homeopatie
    maar ookeen paar over wiskunde, dus om de vorige schrijver te verbeteren
    heel dom artikel dus.
    Berend
     

    1. Wat is jullie korte dom ik ga verder zonder en vind alles op mijn tastzin, dom reist mee voor de dommen. Jullie hebben de kopnote niet begrepen. Het zijn de inhoudelijle stukken die men mee kan nemen voor een verdere ontwikkeling dan dom. Dominus in exelsis deo….  :) Gek-leurt…

  10. Wat ik erger (of raar) vind, is dat ik met mijn bibliotheekpasje geen boeken kan huren uit de bibliotheek van een andere stad.  Dan moet je ze namelijk via je “eigen” bibliotheek laten invliegen.  Het doorspitten van de schappen in een grote stadsbibliotheek en gelijk lenen kan dus niet.

  11. Ga nog steeds iedere twee weken naar de bieb. Hebben veel en als ze het niet hebben, kan je het aangeven. Komt het boek ooit vanzelf in de bieb. Er is zoveel kennis in de bieb dat ik die nooit of te nimmer uitgelezen krijg denk ik:)

Laat een reactie achter