Groene ideeën komen wél binnen bereik als vele kleine investeerders hun centje bij kunnen dragen.

Crowdfunding helpt innovatieve startups

Waar banken vaak niet bereid zijn om een startende ondernemer met een innovatief product de helpende hand toe te steken, zijn er vaak wel particulieren die in het idee geloven. Tot nu toe hielden wetten uit de jaren dertig in de VS crowdfunding tegen, maar als deze wet binnenkort van tafel gaat, verwachten waarnemers een sterke stijging aan nieuwe innovatieve startups. Geen gek idee om ook in Nederland te stimuleren.

Stakeholders
Stel, je hoort of leest iets interessants over een nieuwe uitvinding of product. Je gelooft dat de uitvinding wel eens een doorslaand succes kan zijn, maar je hebt geen ton durfkapitaal op de plank liggen. Een oplossing is dan om met heel veel andere enthousiastelingen met een klein bedrag de uitvinder van een startkapitaal te voorzien. Voor liefdadigheidprojecten bestaat dit systeem al langer, het zogeheten crowdfunding. Bij opstartende bedrijven is dit echter ook een heel interessante mogelijkheid.

Groene ideeën komen wél binnen bereik als vele kleine investeerders hun centje bij kunnen dragen.
Groene ideeën komen wél binnen bereik als vele kleine investeerders hun centje bij kunnen dragen.

Veel kleine aandeelhouders hebben, heeft namelijk meerdere voordelen. Zo is het bedrijf niet afhankelijk van één of een klein aantal investeerders en wordt zo veel stabieler. Je vergroot zo ook het aantal ‘stakeholders’ bij het opgestarte bedrijf enorm, waardoor dit in staat is om veel meer impact in de markt te hebben. Immers, de aandeelhouders kennen het bedrijf en kunnen dus vrienden en familie er over vertellen. Het bedrijf krijgt er als het ware duizenden advocaten bij die graag vertellen over de voordelen van het nieuwe product of dienst. Gratis publiciteit en verkoopkanalen dus, wat van onschatbare waarde is voor een starter, waarschijnlijk nog wel meer dan alleen het nieuwe product.

NV oprichten
Van de beschikbare rechtsvormen is de naamloze vennootschap (NV) de geschiktste voor dit concept, mogelijk met de coöperatie. De aandelen van een NV zijn namelijk in principe overdraagbaar van de ene persoon naar de andere. Dit gebeurt met grote bedrijven op de effectenbeurs. Overigens zijn dit in de praktijk houdercertificaten en zijn de aandelen in handen van een administratiekantoor. Als een beginnende NV bijvoorbeeld tienduizend aandelen uitgeeft van elk vijftig euro, dan krijgt de beginnende ondernemer een half miljoen in handen om haar eerste investeringen mee te doen. Dat is zelfs meer dan voldoende voor een kleine fabriek. Zo kan je een volledig uitgerust Fablab beginnen voor een tiende van dat bedrag. Heeft een bedrijf veel eigen vermogen (kapitaal van aandeelhouders telt als ‘eigen vermogen’ van een bedrijf, leningen zijn vreemd vermogen), dan zullen bankiers eerder geneigd zijn om geld uit te lenen, waardoor de startende ondernemer nog veel meer geld tot haar beschikking heeft.

Voorbestelling
Een andere oplossing is klanten vooruit te laten betalen. Met boeken werd dat veel gedaan in de tijd dat er nog geen print on demand bestond. Klanten kregen dan korting als ze vooruit betaalden. Met dat geld kon de schrijver of uitgever dan de drukker betalen. Dit kan natuurlijk ook met een handige uitvinding of product. Crowdfunding websites in de VS gebruikten tot nu toe deze strategie. Nu een nieuwe wet is aangenomen door het Amerikaanse Congres, waardoor ook particulieren maximaal vijf procent van hun inkomen mogen investeren in een startup, gaat dat veranderen. Waarnemers verwachten daarom een snelle toename van het aantal innovatieve startups. Het zal niet meer nodig zijn om bijvoorbeeld alle denkbare creditcards te nemen en daar de maximale limiet op op te nemen, zoals veel wanhopige Amerikaanse starters deden.

Platform voor crowdfunding
Ik denk dat we ook in Nederland een platform moeten krijgen voor crowdfunding, vergelijkbaar met websites zoals kickstarter.com en wefunder.com in de VS. Deze komen er nu ook steeds meer. De website share2start.com biedt iets wat hier op lijkt. Banken zijn, dat is zo langzamerhand wel duidelijk, weinig filantropische instellingen. Gelukkig is er goed nieuws. We hebben banken, in tegenstelling tot wat de gevestigde orde ons wijs probeert te maken, helemaal niet nodig, afgezien van het betaalverkeer waar ze door allerlei wetten een monopoliepositie op hebben. Met crowdsourcing kunnen we buiten deze instellingen  om toch weer de economie op gang helpen. Wel moet er uiteraard een waarborg zijn dat fraudeurs niet het geld van tienduizenden goedgelovige beleggers kunnen aftroggelen.

Bron:
Crowdfunding successes show value of small donations, New Scientist, 2012

5 gedachten over “Crowdfunding helpt innovatieve startups”

  1. Erg mooi idee wat tot (een) geweldige ontwikkeling kan leiden, maar ik vraag me alleen af hoe je idee dan veilig gesteld wordt? IK bedoel, als ik nu een geweldig idee heb en dat bij een ‘crowdfund’ plaats hoe weet ik dan dat iemand anders er niet met mijn idee vandoor gaat??

  2. Interessant, momenteel wordt dit ook gedaan met een boek wat vertaald wordt over permacultuur. Hoe handiger we om banken heen gaan kunnen hoe beter! En hoe meer slimme ondernemers gemakkelijk aan startkapitaal kunnen komen, dat is waarschijnlijk nog veel belangrijker :)

Laat een reactie achter