Slecht, en goed nieuws. - Wikipedia

De toekomst van de economie

De toekomst van onze economie is de toekomst van het kapitalisme. Hoe rooskleurig is deze toekomst?

Economisch gezien heeft kapitalisme meerdere functies. Niet alleen vergroten kapitalisten hun kapitaal. En produceren ze producten die andere bezitters van kapitaal kunnen kopen. Dit zorgt ook voor enige herverdeling. Immers, de werkgevers betalen loon aan hun werknemers.

Juist het betalen van loon dreigt te verdwijnen. Want steeds meer werk wat ooit door mensen werd gedaan, wordt nu overgenomen door robots. Robots zijn, economisch gezien, slaven. Ze krijgen geen loon. Alles wat ze aan waarde produceren, belandt bij hun eigenaar. Zonder loon, geen herverdeling van geld. En met minder herverdeling, komt er meer ongelijkheid.

Als we dit proces zijn gang laten gaan, dan zal het dus ontsporen. De toekomst van de economie ziet er dan somber uit. We moeten daarom ingrijpen. Zo voorkomen we dat de verschillen tussen de haves and have-nots te groot worden. De logische oplossing is om een basisinkomen in te voeren. Maar ook dit inkomen is niet alles. Dat verandert alle niet-werkenden, uiteindelijk de meerderheid, namelijk in bedelaars. In kostenposten, dus. Het kapitalisme streeft voortdurend naar efficiëntie. Aan het einde van kostenposten. Als die kostenposten uit ons mensen bestaan, betekent dat dus slechts nieuws voor ons. In het beste geval worden we bedelaars. In het ergste geval, komt er een einde aan ons als soort. Althans, aan de meeste mensen.

Toekomst van de economie
De toekomst van de economie kan net als dit plaatje zowel een zonsopkomst of een zonsondergang zijn. Bron: Jessah01/Wikimedia Commons

Dat betekent dus een sombere toekomst voor de meeste mensen. Tenzij we overgaan op een ander systeem dan het kapitalisme. We kunnen nu kiezen. Nu is het nog niet te laat. In 2029 kunnen computers van duizend euro meer informatie verwerken dan een menselijk brein. Daarna zal massale werkloosheid optreden. Tenzij we ons economische systeem voor die tijd veranderen. Met andere woorden: zelf de toekomst van de economie bepalen.

1 gedachte over “De toekomst van de economie”

Laat een reactie achter