Computers en robots nemen steeds meer taken over die ooit aan mensen voorbehouden waren.Welke vijf ‘soft skills’ zijn een absolute vereiste om in de toekomst te slagen?
Rekenen, taal en andere vaardigheden waar leerlingen veel tijd mee doorbrengen om ze onder de knie te krijgen, zijn tegenwoordig steeds meer ingebouwd in software. Programmeren, vaak voorgesteld als de vaardigheid van de toekomst, kan ook al steeds beter door computers worden gedaan. Wat moet je dan wel leren? De volgende vijf vaardigheden werden genoemd door ruimtevaartpionier Neil Diamandis. Hij richtte deze lijst op opvoeders, maar ik denk dat ze voor jonge volwassenen en mensen van middelbare leeftijd minstens zo nuttig zijn. Wat zijn volgens jullie essentiële vaardigheden in de toekomst?
Passie.
Je komt pas vooruit als je een doel hebt in het leven, en je gepassioneerd streeft naar dat doel. Pas als je iets vurig verlangt, iets meer wilt dan wat dan ook, ben je gemotiveerd genoeg om alles te geven wat je in je hebt en het doel realiteit te maken.
Nieuwsgierigheid.
Kinderen zijn meestal erg nieuwsgierig. Volwassenen verliezen deze nieuwsgierigheid vaak, waardoor ze niet meer groeien en ontwikkelen. De komende twintig jaar zal verandering allesbepalend zijn. Nieuwsgierigheid is daarmee voor de toekomst even onontbeerlijk als de ademreflex voor landdieren. Heel belangrijk is ‘wat, als’ vragen blijven stellen. Nieuwe alternatieven en mogelijkheden blijven verkennen. Experimenteren moet onderdeel van je leven worden. Experimenten zullen vaak mis gaan, maar af en toe slagen. Een geslaagd experiment maakt de missers meer dan goed.
Fantasie en verbeeldingskracht.
Alles, letterlijk alles wat je om je heen ziet en door mensenhanden is gemaakt, begon als een idee, een visie. Visionaire ontwerpers als wijlen Steve Jobs van Apple zien de producten die ze willen scheppen, tot in detail voor zich. Kinderen staan bekend om hun levendige fantasie, maar ook hier stompt de wereld van de volwassenen ze af. Dat is jammer. Fantasie is namelijk HET ontbrekende ingrediënt, dat de atomen en vrije energie om ons heen in unieke nieuwe dingen verandert.
Kritisch denken.
In een wereld waarin we vaak tegengestelde meningen horen, is kritisch denken van enorm groot belang. Waarom, bijvoorbeeld, is de Griekse staatsschuld nu veel lager dan een paar jaar geleden, terwijl we voor het bereiken van de schulddeal te horen kregen dat de Griekse staatsschuld enorm was gestegen en onhoudbaar was?
Lastige, oncomfortabele vragen kunnen stellen, is essentieel om de toekomst te overleven. Vooral de “waarom”-vraag. Deze wijst je vaak de weg naar verbeteringen of zelfs iets radicaal nieuws. Waarom doen we dingen op een absurde, omslachtiger manier terwijl het veel slimmer kan?
Doorzettingsvermogen.
De aanhouder wint, zegt het spreekwoord niet voor niets. Heb je eenmaal een droom, dan kan je deze alleen in vervulling laten gaan als je jarenlang koppig doorgaat met deze droom na te jagen. Uiteraard moet je niet steeds hetzelfde proberen te doen: als er een onneembare barrière op je pad komt, moet je er een weg omheen zoeken of misschien je plannen wat bijstellen. Falen bestaat niet. Een bekend spreekwoord in Silicon Valley is: Fail early. Fail often. Fail forward. Als je op de grenzen van de menselijke kennis opereert, en dat doe je als je pioniert, is het onvermijdelijk dat je geregeld een zeperd maakt. Houd dan de gevolgen beperkt, leer van je fouten en pak het de volgende keer slimmer aan.
Aanpassingsvermogen is ook belangrijk, maar staat wat haaks op de genoemde in het artikel.
Tja daar moet je niet te ver in gaan.