Dit soort plaatjes van op hol geslagen robots waren erg populair in de SF van de jaren vijftig.

Asimov’s Eerste Wet van de Robotica uitgetest

Welk mens moet een robot redden als twee mensen in gevaar zijn? Deze robot komt er niet uit…

Isaac Asimov’s Wetten van de Robotica
Science fiction liefhebbers kennen ongetwijfeld de onlangs overleden science fictionschrijver Isaac Asimov en zijn beroemde Drie Wetten van de Robotica, die door Asimov uitgesponnen werden in diverse puzzels in verhaalvorm. Deze wetten zijn:

Dit soort plaatjes van op hol geslagen robots waren erg populair in de SF van de jaren vijftig.
Dit soort plaatjes van op hol geslagen robots waren erg populair in de SF van de jaren vijftig. Bron: Wikimedia Commons

1. Een robot mag een menselijk wezen geen leed aandoen, en niet toelaten dat een mens leed overkomt.
2. Een robot moet een gegeven bevel gehoorzamen, behalve als dit in strijd is met de Eerste Wet.
3. Een robot moet streven naar zelfbehoud, tenzij dit in strijd is met de Eerste of de Tweede Wet.

Robotethicus Alan Winfield van Bristol Robotics Laboratory, UK, bouwde een dergelijk dilemma na en keek zijn ogen uit. In zijn proefopstelling moest een robot twee ‘mensen’ redden. Een vereenvoudigde vorm van de Eerste Wet dus. Waar een mens snel willekeurig één mens had gered en dan de andere, verlamde het ethische dilemma de robot. Ondanks enkele successen faalde de robot in bijna de helft van de gevallen dat het experiment werd uitgevoerd.

Anno 2014 worden drones steeds massaler ingezet op het slagveld. Waar drones nu nog grotendeels door menselijke operators worden bestuurd, is het een kwestie van tijd, weinig tijd, voor volledig automatische ’terminator’ drones worden gebouwd die zelfstandig besluiten om te doden. Deze kunnen immers veel sneller reageren en hoeven niet van vele kilometers afstand aangestuurd te worden. Het ontwikkelen van een vorm van ethiek voor deze gevechtsrobots, of ze geheel uitbannen door middel van een internationaal verdrag, is daarmee geen overbodige luxe.

Laat een reactie achter