Je kan zelf de zon in je leven laten schijnen als je wilt, is één van de tien wijze lessen.

De tien beste wijze lessen van ouderen

Bang je leven te verpesten? Uit het boek 30 Lessons for Living: Tried and True Advice from the Wisest Americans, deze tien kernachtige adviezen om een gelukkig leven te leiden, afkomstig uit de collectieve levenservaring van 1500 zestigplussers.

Je kan zelf de zon in je leven laten schijnen als je wilt, is één van de tien wijze lessen.
Je kan zelf de zon in je leven laten schijnen als je wilt, is één van de tien wijze lessen.

1. Kies je carrière niet op basis van geld, maar omdat je het werk leuk vindt. 
Het gevoel van voldoening dat leuk werk oplevert, levert meer geluk op dan je kan kopen met een hoger inkomen.

2. Leef alsof je je lichaam honderd jaar nodig hebt.
Slechte leefgewoontes als roken, te veel en ongezond eten en te weinig beweging verkorten weliswaar je leven, maar wat erger is: bezorgen je tientallen ellendige jaren waarin je aan chronische ziekten lijdt. Ouderen kunnen uit eigen ervaring meepraten hoeveel ellende dat oplevert. Dus gooi je tabaksvoorraad in de vuilnisbak en zorg dat je van die overtollige kilo’s afkomt.

3. Zeg Ja! tegen een kans.
Als je een nieuwe mogelijkheid of uitdaging krijgt aangeboden, krijg je vaker spijt achteraf als je nee zei, dan als je ja zei, blijkt uit hun levenservaring.  Ze raden aan het risico toch te nemen en een sprong in het diepe te nemen als de mogelijkheid zich aandient.

4. Kies je partner extreem zorgvuldig.
Neem geen overhaaste beslissingen, maar neem alle tijd die nodig is om de mogelijke partner te leren kennen en vast te stellen hoe goed jullie bij elkaar passen. Over het algemeen is een partner die qua karakter erg op je lijkt, de beste keus.

5. Reis meer.
Reis zolang je dat nog lichamelijk kan, offer andere dingen op als dat noodzakelijk is. De meeste mensen zien hun reisavonturen als hoogtepunten van hun leven en hebben er spijt van dat ze niet meer hebben gereisd. In de woorden van een oudere respondent: “Als je moet kiezen tussen een nieuwe keuken of een reis – ik zou zeggen, boek dan de reis!”

6. Zeg het nu.
Oudere mensen weten uit eigen ervaring dat voor je het weet, de dood toeslaat. De wilde claims van mediums ten spijt, is de enige mogelijkheid om je diepste gevoelens te delen met anderen als die ander nog leeft. Volgens een oudere respondent: “Als je wrok koestert tegen iemand, waarom maak je het dan niet nu goed? Maak het nu goed, omdat niemand weet of dit niet de laatste mogelijkheid is. Doe wat je kan, nu.”

7. Doe het nu; tijd is essentieel.
Leef alsof elke dag je laatste kan zijn – omdat  het zo is. Het punt is niet moedeloos te worden van deze kennis, maar op basis hiervan te handelen. Doe belangrijke dingen nu. Hoe ouder de respondent, hoe groter de kans dat hij of zij zei dat het leven verbazingwekkend snel gaat. In de woorden van een oudere: “Had ik dat maar geleerd als dertiger in plaats van nu, als zestiger!”

8. Geluk is een keuze, geen noodlot.
Je bent niet alleen gelukkig als de omstandigheden volmaakt zijn of bijna volmaakt. Vroeg of laat moet je er voor kiezen gelukkig te worden, ondanks uitdagingen en moeilijkheden. Een oudere vrouw verwoordde het zo: “Mijn beste wijze raad is: neem verantwoordelijkheid voor je eigen geluk in je leven.”

9. Je zorgen maken is zonde van je tijd.
Stob met tobben, althans: perk het in. Piekeren is een kolossale verspilling van je kostbare tijd van leven. Neem maatregelen om de ergste mogelijke gevolgen te verzachten en stop dan met je zorgen te maken. Een van de dingen waarvan ouderen het meeste spijt hebben is de tijd die ze besteedden aan piekeren over dingen die nooit gebeurden.

10. Denk klein.
Leer genieten van de kleine pleziertjes van het leven: een lekkere kop thee, een wandeling, een knuffel of kus van je geliefde. Of van een artikel op Visionair :)

Bron:
Legacy project

19 gedachten over “De tien beste wijze lessen van ouderen”

  1. Nieuwe keuken of een reis. Kom op zeg. Dus elke keer dat je een nieuwe keuken wilt moet je dan maar een reisboeken en thuis nooit normaal je vreten kunnen koken. Beetje onzin. Punt 8 vind ik de beste van allen. Punt 9 is weer onzin. Ik pieker altijd, ik weet dat het verspilling is maar dat zit nu eenmaal in de persoon. Ik kan er niks aan doen. Gelukkig pieker ik snachts in bed dus dan hoef ik het overdag niet te doen.

    1. Sommige mensen hebben zelfs een hekel aan reizen!  Dan mocht je toch wel gek zijn om op reis te gaan.  De oudere die dit schreef moet toch nog wat ouder worden denk ik;-)

        1. Ik bedoel dat het leuk is om dit of dat een keertje gedaan of gezien te hebben, zonder dat je het gaat missen.

        2. Als jongere vind je bungeejumpen, mountainbiken en diepzeeduiken wel leuk, oudere mensen hebben dan behoefte aan meer comfort denk ik, zoals een keuken met alle gemakken, dat is logisch.
          Verder vraag ik mij af of deze tips ook voor hun vroeger gewerkt hebben :). Het is immers hun levenservaring. Dus daarom is wijze raad duur; hun inzicht is verkregen door ervaring van (kostbare) fouten.
          Toch vind ik dat wijze raad vrijblijvend moet blijven, en ieder zijn eigen leven moet lijden. Dat kan voor opvoeders heel moeilijk zijn.

  2. Het gaat er om dat je, je geld uit durft te geven.
    Sparen is goed, maar spaar niet al je geld op voor een toekomst die misschien nooit komt, want dan zul je altijd spijt hebben.   

  3. Zo te zien heb ik alles verkeerd gedaan.
    Mijn advies is (ben 50 jaar)
    1)maak school af, want leven als arbeider is ondankbaar en armoedig
    2)maak van je hobby je werk
    3)koop geen huis
    4)maak geen schulden, i.pv. rente treken, betaal je rente
    5)eerst experimenteren, daarna pas settelen, dus niet gezin, koophuis als je 20 bent
    6)leer altijd bij. Op school had ik wiskunde, scheikunde, frans. Nooit nodig gehad, maar juist boekhouden, economie weten hoe je een huis koopt, pensioenen is wel belangrijk.
    7)grijp je kans als je jong bent. Als je oud bent is alles te laat.

  4. alweer een leuk topic om aan mee te doen als 70+er en er op in te gaan:
     
    ad. punt 1: helemaal mee eens!! (ik heb het 45 jaar leuk gehad, mijn vader ook)
    Houdt er wel rekening mee dat je met een ‘feestpakketten-diploma’ moeilijk een goeie baan vindt.
     
    ad. punt 2: ook wijze praat van de ouwetjes; doen!!
    “wie z’n lijf bewaart, bewaart geen rotte appel”, zei m’n vader zaliger en werd 92 jaar. Vlak voor z’n dood [als je lang genoeg leeft, krijg je allemáál kanker] klaagde hij er over dat hij ooit was gestopt met elke dag een rauw half kropje sla te eten. “dan had je 100 geworden”, zei de dokter lachend en gaf hem te vroeg een kwaaie zetpil.
     
    ad. punt 3: niet zo’n heel sterke stelling natuurlijk.
    Niet alle kansen zijn immers goede kansen.
    Vergeet niet dat je jezelf (met jouw beperkingen en eigenaardigheden) ook mee neemt en laat een ‘kans’ niet een vlucht voor jezelf zijn.
    Durf wel wat aan te pakken, maar weet ook dat alles wel z’n prijs heeft.
    Een beetje realiteitszin is niet slecht, ook al ben je een ervaring altijd rijker, nooit armer. Maar een illusie ben je meestal armer. (wel leerzaam overigens)
     
    ad. punt 4: weet ik niet hoor. klinkt goed, maar je hebt ook nog eens een boel wilde gevoelens welke een start forceren, die zijn wel natuurlijk! Mag dat ook nog? En er komen luchtjes, van die feromonen en zo bij kijken en ik heb altijd geleerd dat gelijke polen elkaar afstoten en ongelijke polen elkaar aantrekken, met van de cupidopijltjes en zo. Dúrf ook een beetje kansje te wagen!
    Wat ik wel zou willen roepen is: ga niet achter iemand aan rennen welke jou maar half wil, dat gaat je te veel kosten, maar accepteer iemand die lekker gek op jou is en beloon dat! Met een goede partner zijn, scoor je m.i. hoger dan met een goede partner zoeken.
     
    ad punt 5: ja, als je geen rust in je kont hebt, moet je dat zeker doen, lijkt mij.
    Ik zou kunnen sterven op het dorp waar ik geboren ben, zonder de andere kant van de wereld voor veel geld gezien te hebben en daar last van te hebben.
    Overigens geniet ik van de prachtige reizen met ‘rail away’ en zo, met ‘Nederland van boven’ en films uit en over het verre oosten met de cultuur daar; razend leerzaam en interessant, zonder lekke banden, lawines, sneeuwstormen, gekke tropische ziekten, lastige crashes en al die andere ellende meer, wat we dan onder fijne avonturen samenvatten.    (voor de TV en de DVD’s, maar dat snapte u al)
     
    ad punt 6: wrok moet je (gisteren) goed maken, als je jezelf schuldig weet; maar niet als je slechts slachtoffer was. Rot ervaringen met mensen zal je moeten slikken, incasseren, verwerken en dan afstand van nemen. Haat sloopt jou, niet de ander!! Leef lekker eerlijk!!
     
    ad punt 7: “Had ik dat maar geleerd als dertiger in plaats van nu, als zestiger!”
    dat vind ik geen eerlijke opmerking. Je lichaam gaat steeds achteruit, maar je geest groeit steeds in ervaring, kennis en gemak om met de dingen om te gaan. Dat is zo mooi geregeld dat een beetje geslaagde mensen in het leven niet terug zouden willen naar hun jongere leven. Accepteer dat!!
     
    Dat voor mij een week nog maar anderhalve dag duurt voor m’n gevoel, dat had toch met de stofwisseling of zo te maken? Voor een muis en een olifant duurt het leven even lang leerde ik ooit. Allebei evenveel hartslagen. Voor een ééndagsvlieg duurt het leven een eeuwigheid denk ik.
    Tijd als functie van snelheid, weten we nog? Wordt er niet te zenuwachtig van hoor
     
    Overigens leef ik alsof ik het eeuwige leven heb, ……… omdat uh … dat zo is.      Wel prettig zo!
     
    ad punt 8: boven de deur van de tekenkamer waar ik als broekie werkte, hing een tekst, vermeldende:
    “het geluk zit niet in hetgeen we bezitten, maar in hetgeen we zijn.”
    Dat was een wijs woord, wat ik niet vergeten ben.

    Naast ons huisde de afdeling verkoop, waarvan een der werknemers toen reeds een tweeverdiener was, (jaren ’50) voor de centen en geen kinderen had, voor de centen.
    Niemand van ons heeft behoeven te raden wie er eens het woordje ‘zijn’ van de tekst had doorgekrast en er ‘hebben’ boven had geschreven.
     
    ad punt 9: ach ja, we kennen allemaal de oude tegeltjesspreuk:
    “De mens die lijdt het meest, door ’t lijden dat hij vreest, maar dat nooit op komt dagen.
    Zo heeft hij meer te dragen, dan God te dragen geeft.”
     
    Het is waar: de pessimist heeft weinig voorsprong op de optimist.
    Je kunt op een koud hoekje uit de zon en in de wind gaan staan. Dat is een keuze.
    Je kunt ook lekker in de luwte en in de zon gaan zitten, zonder dat je minder gelijk hebt.
    Ook ik heb wel geleden onder m’n depressiviteit, vanwege dingen waar ik toch niks aan kon doen.
     
    ad punt 10: ach ja, we kennen wellicht allemaal nog het oude liedje:
    “het zijn de kleine dingen die het doen, die het doen. ’t Zijn de kleine dingen die het doen.”
    Wat wij daar ook wel onder rekenen is een boswandeling (15%) J

  5. Ben man van 53, woon alleen in eenvoudige huurflat in het Gooi  (geen villa met rieten dak) . heb geen auto (wel autorijbewijs) full time baan 10 km verderop waar ik elke dag heen fiets. vind het prima zo, ga volgend jaar lekker met mijn vriendin 4 weken  op vakantie naar Suriname en leef er echt naar toe. Het jaar erop gaan we lekker naar New York…ondanks de crisis…Ken veel dertigers met tophypotheken (aflossingsvrij!) en koters die dit wel kunnen vergeten…zgn droomhuis
    ik zeg altijd: het huis is er voor mij en ik ben er niet voor het huis…. 

  6. 11. Weer niets. Ontwikkelingen van de traditionele Architectuur….. En het opknappen van een uitgeleefd landgoed met kaveltjes….. ratje toe…. eet smakelijk…

  7. StilstandIsAchteruitgang

    En toch heb ik liever die reis dan die stomme keuken waar ik nog nooit iets lekkers heb kunnen maken. Je leest het goed, ik kan niet koken en heb er een broertje dood aan. Uren staan in een keuken met een temperatuur waar je niet lekker van word. En dan dat eten waar je een half uur tot een uur over hebt gedaan in vijf minuten naar binnen werken. Ik vind het zonde van me tijd. Ik word ook niet vrolijk van mijn eigen gemaakte eten, eerder depressief. Als anderen eten maken is het wel fijn. Liefst kook ik helemaal niet.
    Mijn zelfgemaakte eten smaakt niet, binnen no-time heb ik diarree en ik word er depressief van. Hygiëne is goed. Aan olie ligt het ook niet. Heb al kookcursus gevolgd, maar ik denk toch dat koken net als wiskunde is. Je moet er aanleg voor hebben. En ik heb het niet.

    O ja, en die stomme auto en die stomme vriendin en dat eigen huis tezamen met schulden en die kutkinderen die ik niet wil kun je voor mij ook weer uitstellen tot ik gecremeerd word. Kan ze me fijn opzoeken en lekker sneren en snauwen als Oost Duitser over me. Doen vrouwen zo graag. Van uitstel komt afstel. Ik ben het bewijs. Ik sta al heel lang stil. Langer dan je denkt. En ik wil je niet.

    1. O je lijkt mij wel, ik koop en eet altijd kant en klare maaltijden.
      Effe 5 minuten in de magnetron en ping, aan tafel.
      En ik wil alleen nog maar gamen en nieuws op internet kijken.

Laat een reactie achter