In Japan staat introversie hoog in aanzien. Veel aandacht voor detail, zoals hier bij de theeceremonie dus.

Gaat introversie de wereld redden?

Brutalen hebben de halve wereld, zegt een bekend Nederlands spreekwoord. Hoewel lang niet alle extroverten brutaal zijn, bepalen ze wel voor een groot deel wat er in de wereld gebeurt. Is een meer introverte kijk op de wereld beter?

Introvert en extravert
Eén van de belangrijkste persoonlijke eigenschappen is de mate van extraversie (of introversie). Al de oude Grieken beschreven dit onderscheid in karakter.

Meer extraverte mensen zijn naar buiten gericht en halen hun energie vooral uit sociale activiteiten. Introverte mensen zijn naar binnen gericht en letten meer op details. Ze halen hun energie uit rustig, ongestoord bezig zijn.

In Japan staat introversie hoog in aanzien. Veel aandacht voor detail, zoals hier bij de theeceremonie dus.
In Japan staat introversie hoog in aanzien. Veel aandacht voor detail, zoals hier bij de theeceremonie dus.

Aangeboren verschillen
Recent neurologisch onderzoek, onder meer van de overleden psycholoog Eysenck, wijst uit dat de hersenen van extraverte en introverte mensen verschillen. Extraverte mensen zijn minder gevoelig voor prikkels en zoeken daarom extra prikkels. Het zenuwstelsel van introverte mensen zijn gevoeliger en vermijden daarom prikkels.

Introverten en extraverten denken ook anders. Introverten hebben meer de neiging zich op één ding toe te leggen, terwijl extraverten veelzijdiger zijn. Introversie cq. extraversie zijn in principe aangeboren, hoewel ingrijpende gebeurtenissen er toe kunnen leiden dat een extravert in een introvert verandert – of andersom. Zo was Franciscus van Assisi een feestnummer tot hij bij een gewapende schermutseling met een vijandige stad gevangen werd genomen en voor vele maanden in een kerker werd opgesloten. Hier veranderde hij in een religieus, eenzelvig man die de bekende kloosterorde van de Franciscanen stichtte.

Meer culturele waardering voor extravert gedrag
In Nederland en de Angelsaksische landen (in veel mindere mate in België en Centraal Europa) is er grote waardering voor mensen die stereotiep extravert of – vooral – middelmatig gedrag vertonen. De ondernemer en ondernemend denken en wereldreizigers worden door diverse media de hemel in geprezen. Typisch introverte bezigheden als verzamelen, uitblinken in een specialisme, honkvastheid of verlegenheid worden al gauw gezien als saai, burgerlijk, gestoord en een reden om er een etiket als ‘autist’, ’teruggetrokken’ of ‘gedragsgestoord’ op te plakken.

Much ado about nothing
Wie naar de nationale treurbuis kijkt ziet dat de oppervlakkigheid overheerst. De populairste programma’s zijn shows waarin amateurzangertjes hun kunsten vertonen, het liefst niet met teveel talent.
Ook schreeuwerige relnichten scoren goed. Inhoud is niet belangrijk, zolang er maar gelachen kan worden.

Ook het onderwijs, zoals de ooit hoog aangeschreven MBO en HBO technische opleidingen, is getroffen door een bijbelse plaag van verandermanagers die in het kader van het Nieuwe Leren extraverte vaardigheden (naast uiteraard de nodige vaardigheden in papierwerk en leuteren) pushen.

Leeghoofdigheid leidt tot peak fantasy en failliet
De gevolgen laten zich raden. Een land vol verkopers en praatjesmakers, maar niemand die iets uitvindt of ontwikkelt om te verkopen. Een land waarin de gemiddelde burger tot over zijn oren in de schulden zit, maar wereldkampioen in het geld heen en weer schuiven. Geen wonder dat de meesten zich bezig houden met elkaar aan het werk te houden of noodzakelijke technieken uit China te importeren. Op wereldschaal zien we dat hyperextraverten geld uit niets maken en het voortdurend rondpompen. Schijnwelvaart dus, gefinancierd door steeds hogere schulden. Schulden die een voorzichtige introvert niet snel zou maken.

Is introversie de redding?
Inderdaad zien we dat introverte oplossingen voor problemen steeds populairder worden, domweg omdat snelle, oppervlakkige remedies niet meer werken. Niet de volgende imagocampagne, maar inhoudelijke documentaires die echt tot de bodem van problemen gaan, zoals Zeitgeist. Geen megalomane globalisering, maar piepers uit eigen tuin.

Maar… deugt extraversie echt niet?
Integendeel. Inspirerende extraverten kunnen een revolutie in gang zetten. Als er tenminste een coherent gedachtengoed bestaat om die revolutie te dragen. Ook komen extraverte mensen door hun veelzijdigheid vaak op verrassende ideeën. Zolang ze maar niet oppervlakkig zijn.

14 gedachten over “Gaat introversie de wereld redden?”

  1. Helemaal mee eens. Punt is wel dat introverten een hele goede visie kunnen hebben, maar als ze echt introvert zijn dan kunnen ze die niet aan de man of vrouw brengen.
    Dus dan zitten ze met al hun wijsheden op een studeerkamertje……..
    Om dingen te kunnen ‘marketen’ moet je nu eenmaal extrovert zijn. Vandaar dat alles bol staat van oppervlakkigheden.
    Als je echt wil weten hoe het zit met de intelligentie van ‘het volk’ stel ik het volgende experiment voor.
    Zend op twee zenders die naast elkaar zitten op de gemiddelde afstandsbediening gelijktijdig the Voice en Zeitgeist uit. De kijkdichtheid van genoemde programma’s levert een betrouwbaar beeld op van de intelligentie van ‘het volk.’

  2. Hum, Zeitgeist gaat niet de diepte in – het is eerder een stukje agitprop. De toon is vreselijk complotterig en gebaseerd op halve waarheden. Een documentaire als “The Trap: What Happened to Our Dream of Freedom” of “The Century of the Self”, beide van Adam Curtis, geeft een veel geloofwaardiger beeld van hoe onze huidige maatschappij in elkaar zit.

  3. ik vind de Nederlandse buis met uitzondering van het nieuws en een paar programma’s niet echt heel intelligent nee en vooral niet avontuurlijk.
    Vaak zit je maar verplicht mee te kijken naar zoiets als thevoiceofholland of een voetbal wedstrijd omdat een ander dat zo nodig wil zien. Ik hou van films en tv-series die tot nadenken zetten, avontuurlijk of inspirerend zijn en je tot verbeelding kunnen zetten. de Nederlandse tv is voornamelijk glamour en glitter naar mijn mening.

  4. Er dient denk ik een gezonde balans te zijn. Introverte en extraverte mensen dienen elkaars kwaliteit te zien en te erkennen. Daar de hele samenleving het beste bij gebaat. We leven inderdaad momenteel in een samenleving waar het uiterlijk vertoon het belangrijkste is. De vorm is het belangrijkste en niet de inhoud. Dat is jammer, er maar zeker wel wat meer inhoud en weer diepgang komen in deze maatschappij. Tegelijkertijd zou het ook niet meer moeten doorslaan dat er teveel diepgang komt. Ik vind dat dit artikel dat ook wel goed weergeeft.

  5. Nog even een aanvulling. De opmerking over het verwerken van prikkels vond ik wel interessant. “Recent neurologisch onderzoek, onder meer van de overleden psycholoog Eysenck, wijst uit dat de hersenen van extraverte en introverte mensen verschillen. Extraverte mensen zijn minder gevoelig voor prikkels en zoeken daarom extra prikkels. Het zenuwstelsel van introverte mensen zijn gevoeliger en vermijden daarom prikkels.”
    Daardoor lijkt me het ook wel logisch dat mensen die extravert zijn ook minder snel diepgang hebben. Als je als introvert persoon gevoeliger bent voor prikkels, dan heb je ook meer tijd nodig om ze te verwerken. Daardoor krijg je ook meer de gelegenheid om er over na te denken en tot zinvollere oplossingen van problemen te komen in vergelijking tot een extravert persoon die meer bezig is om prikkels te halen uit sociale contacten. Die neemt ook minder tijd om over zaken na te denken is meer bezig met praten/socialiseren.

  6. Dit artikel sprak enorm aan. Bv. als introvert voel ik weerstand om iets in de politiek te doen, omdat wil je een effectief erin zijn, je het leuk moet vinden om met mensen om te gaan, en ik heb daar moeite mee. Ik heb het idee dat ESxx (MBTI) dominant is in deze wereld, en met die soort mensen kan ik als INxx moeilijk contact mee maken.

    Ik heb nog een leuke boekentip toegespeeld gekregen n.a.v. dit artikel; http://www.amazon.com/Quiet-Power-Introverts-World-Talking/dp/0307352145/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1347171986&sr=1-1&keywords=The+Power+of+Introverts+in+a+World+That+Can%27t+Stop+Talking
      

Laat een reactie achter