Sté N. Been (Artikel 1): 'Rassendiscriminatie op datingsites schering en inslag'

1 april: Stichting Artikel1 werkt aan politiek correcte datingsite

Er zijn strenge antidiscriminatiewetten van toepassing in Nederland, maar één terrein is tot nu toe gevrijwaard van regelgeving: dating. Dit terwijl racisme en discriminatie op sekse schering en inslag zijn op datingsites. Stichting Artikel1 zint, zo blijkt uit een exclusief interview met Visionair.nl, nu op maatregelen.

Voortrekken van jonge blondjes
Medewerker Beleid Stefanie (“noem me maar Sté”) N. Been van Stichting Artikel 1, de opvolger van de meldpunten discriminatie, is het zat. “Al jaren voeren we actie tegen het discrimineren op sekse, huidskleur en religieuze geaardheid, maar toch zien we op datingsites nog steeds stuitend racisme en seksisme.”

Sté N. Been (Artikel 1): 'Rassendiscriminatie op datingsites schering en inslag'
Sté N. Been (Artikel 1): ‘Rassendiscriminatie op datingsites schering en inslag’

Als voorbeelden noemt Sté de profielen, waar mensen die op zoek zijn naar ware liefde lichamelijke partnervoorkeuren kunnen opgeven. “Veel mannen zijn bijvoorbeeld op zoek naar een jonge, blonde vrouw van begin twintig. Stuitend racisme natuurlijk en ook weinig maatschappelijk betrokken. Zo is er een overschot aan vrouwen boven de 65.”

Sté noemt als voorbeeld haar alleenstaande moeder. “Die moet nu van haar schamele AOW af en toe op vakantie naar Egypte, naar een hotelletje bij het Tahrirplein.”

Meer dating met homo’s
Een ander probleem is discriminatie op geslacht en geaardheid. “Vooral heteroseksuelen staan er op datingsites vaak op, met iemand van de andere sekse in contact te komen, terwijl het op dit moment juist heel trendy en taboedoorbrekend is om met iemand van de eigen sekse intimiteit te beleven. We denken dat als meer hetero’s ook hun homo-kant leren ontdekken, de discriminatie van homo’s en lesbiënnes sterk zal afnemen.”

Fotoracisme
Een  bedenkelijke trend noemt mevrouw Been verder de oprukkende gerichtheid op uiterlijk, zoals bij fotodating. “Veel mensen hebben een duidelijke voorkeur voor een bepaald uiterlijk. Ons uiterlijk wordt grotendeels genetisch bepaald. Ook zijn de maatschappelijk overheersende normen over wat mooi is, bepaald door de autochtone meerderheid. Hiermee worden dus mensen van allochtone afkomst gestigmatiseerd. Ordinair racisme natuurlijk.”

Etnische segregatie
Ook maakt Artikel 1 zich de nodige zorgen over de toenemende etnische segregatie op de datingmarkt. “Sociale groepen leven steeds meer langs elkaar heen. Zo is er nu een datingsite voor hindoestanen, moslims, christenen, ouderen, dikke mensen en jongeren. De sociale cohesie gaat zo steeds meer verloren. De overheid zou hier met gepaste regelgeving moeten ingrijpen, het liefst op Europees niveau.”

MTV
Er zijn ook lichtpuntjes. “Gelukkig doen muziekstations als MTV, waar veel zwarte rappers op zijn te zien,  goed werk, aldus Been. “Alleen de exposure van andere groepen,zoals mensen van Chinese en Indiase afkomst mag wel wat meer. Ook werken die voortdurende gangsta raps stigmatiserend, omdat ze zwarten als criminelen neerzetten.”

Subsidie voor ideale datingsite
“Hoe ziet u dan de ideale datingsite voor u?”, was uiteraard de vraag van Visionair.nl. Hierop had Been een opvallend antwoord.
“De vrije  markt, die in liberale kringen zo opgehemeld wordt is duidelijk niet in staat een discriminatievrije datingsite in het leven te roepen. Gelukkig ziet de politiek wel het belang in van het bestrijden van discriminatie in de persoonlijke levenssfeer. In ruil voor de zware bezuinigingen heeft de PvdA bedongen dat er vanaf Tweede Paasdag een openbare aanbesteding komt voor de ontwikkeling van een discriminatievrije datingsite. Hierop zullen bijvoorbeeld geen profielfoto’s te zien zijn. Deze zijn trouwens ook aanstootgevend voor onze salafistische medelanders. Ook zal het niet meer mogelijk zijn te zoeken op leeftijd of uiterlijke kenmerken. Wie uitsluitend geïnteresseerd is in het andere geslacht, krijgt ook een selectie van partners van het eigen geslacht te zien.”

Been glimlacht trots. “Uit Zweden is er al grote interesse getoond voor ons initiatief. Eindelijk zijn we na een decennium Fortuyn-revolte weer vooruitstrevend. “

17 gedachten over “1 april: Stichting Artikel1 werkt aan politiek correcte datingsite”

 1. Dacht eerst dat dit een 1 april grap was, maar deze stichting bestaat echt. Net als ieder ander heb ik voorkeuren en smaken. Smaken verschillen en mevrouw been valt bij mij echt niet in de gunst. Discrimineer ik nou, of kom ik eerlijk voor mijn oordeel uit? 

  1. Misschien is ze bisexueel en extreem ruimdenkend en vind ze dat iedereen dat zou kunnen/moeten zijn.
   Ik ben hetero en ik heb volgens mij absoluut geen homo kant, ik heb geen hekel aan homo’s maar ik kan ze echt niet aantrekkelijk vinden, en misschien kan zij zich eigen dat niet voorstellen.

  2. In ruil voor de zware bezuinigingen heeft de PvdA bedongen dat er vanaf Tweede Paasdag een openbare aanbesteding komt voor de ontwikkeling van een discriminatievrije datingsite.

   tweede paasdag is ?

   Juistem, inderdaad 1 april.

   Nog weinig andere grappen tegengekomen, meestal doen google en tweakers e.d. wel iets leuks.

   Hulde voor visionair door grappig mee te doen, en zo niet, dan toch.

 2. Als ik dat koppie van die vrouw zo bekijk en ik zou een vrije man zijn, is er geen haar op mijn hoofd die er aan zou denken om wat voor verbintenis dan aan te gaan met haar, zelfs in het donker niet. Quasimodo(klokkenluider van de Notre Dame) is hierbij vergeleken nog heilig.   :-(   wat een nachtmerrie.
  “Op elk potje past een dekseltje”, luid het spreekwoord. Soms kan het lang duren voordat de een de ander vind enof omgekeerd en soms nooit. Moet je daarvoor een datingsbureau voor inschakelen ? Dat is een ieder zijn vrije keus. Maar vergeet nooit het is een big bisnis, in de loop van de 70er jaren vlogen die bureau’s als paddestoelen uit de grond, dat spreekt al voor zich zelf. Dan het woord discriminatie wat ze gebruikt, vind ik ook niet terecht. Door de evolutionaire weg die we bewandelen, wordt heden ten dage de lust mede opgewekt door het uiterlijk. Je zou kunnen stellen, kleding bepalen de mens, want het kleed bedekt het leed, maar naakt zou je als nog een afknapper kunnen krijgen. En zo kan ik nog wel een halfuurtje doorschrijven. Tot slot dat de geaardheid divers is, dat weten we en ook hierin vind een ieder zijn weg en of nooit. Eigenlijk to the point, hebben ze meer problemen opgeleverd dan daadwerkelijk dat gene bereikt wat de doelstelling moet zijn, maar de doelstelling van datingsites is m.i. toch  de $ tekens in hun ogen. Zo dat was het dan voor de paasmorgen. Mvg Paul.
   

 3. Heb het stukje nog even verder gelezen. Maar der moeder gaat naar egypte om van bil te gaan?!
   
  #Hierop zullen bijvoorbeeld geen profielfoto’s te zien zijn. Deze zijn trouwens ook aanstootgevend voor onze salafistische medelanders.#
  Mevrouw is volgens mij gewoon een verkapte moslim waar ze niet eerlijk voor uit durft te komen.
  Als je naar een kroeg gaat of iets dergelijks dan maak je ook de keuze door naar het uiterlijk van een jongedame te kijken. DIt is iets puur natuurlijks, wat deze dame totaal wereldvreemd is.

  1.  Pietje puk, ook hier is de mens niets vreemd. In het midden oosten, waar het moslim gebeuren hoog goed is, gaat men vreemd. Alleen doen ze dat niet veel verschillend als in het westen. In vele steden en dorpen heb je in het centrum vaak een oude schaapskooi zonder dak. Hier werken Egyptische prostituees, de hele avond drinken en dansen. Op het eind, dus voor middernacht ga je met de bewuste vrouw in een taxi, ergens buiten de stad, vaak plm 1/2 uur rijden. En kom je meestal in een wijk terecht waar de huizen nog afgebouwd moeten worden. Hier maak je je doppie, afvegen en weer terug naar de stad/dorp. Let op dit zijn allemaal Egyptische vrouwen. Dus die tillen niet zo zwaar aan het geloof en de desbetreffende Arabier dus ook niet. Mvg Paul.

 4. sorry hoor maar met sex wil ik gewoon verstand op nul. ik heb maar 1 criterium.. het moet hitsig zijn… en ja ik ben seksueel racistisch…. ik geef het eerlijk toe…

 5. Ik denk dat de dating website Paiq toch wel het meest in de buurt komt van de ideale dating website. Op Paiq wordt je gekoppeld en begin je met een blind date. Beetje bij beetje wordt de foto beter zichtbaar.
  Maar goed, ik discrimineer ook keihard op leeftijd, herkomst en uiterlijk op een dating website. Want, zoals gesteld wordt in dit artikel, wat moet een 20-jarige met een 65-jarige? Niets toch? Valide discriminatie is het dus, maar goed. De moraal ridder mogen weer hun gang gaan hoor. Waarschijnlijk hebben ze zelf nog nooit zo`n dating website bezocht of zijn ze zeer impopulair op een dating website. De frustratie moet ergens vandaan komen.

 6. Dat wat Germen fotoracisme noemt, is eigenlijk logisch uit te leggen zonder dat het woord ‘racisme’ gebruikt hoeft te worden. 
  Allereerst verschillende de normen over wat mooi en niet mooi is per cultuur. Wat men tegenwoordig als mooi ziet, wordt grotendeels bepaald door een land als de VS en dan met name door trends uit de mode, film en muziekwereld. 
  Het is niet meer dan logisch dat een gewone Nederlandse jonge een vrouw met een hoofddoek vaak niet aantrekkelijk vindt, of dat de meeste blanken geen relatie willen met een negroïde persoon. Het is immers natuurlijk om jouw eigen soort op te zoeken, dat doen we allemaal. Dat is geen racisme. Natuurlijk zijn er wel gemengde relaties, maar die komen niet massaal voor omdat de meeste mensen zich vooral tot hun eigen groep wenden. 
  Echter is het wel doodzonde dat vrouwen uit bijvoorbeeld Korea een ooglidcorrectie ondergaan omdat ze er uit willen zien volgens de westerse idealen van wat mooi is. Onlangs was er blijkbaar een wedstrijd in Zuid-Korea waarbij de mooiste vrouw werd verkozen, maar men kon moeilijk kiezen omdat alle dames op elkaar leken. Dat kwam doordat ze allemaal de zelfde operatis hebben gehad om een westers uiterlijk te krijgen. Zo hebben ze vooral hun ogen, mond, neus en wenkbrouwen laten opereren. Doodzonde. 
  Link naar artikel: http://www.nu.nl/lifestyle/3409137/miss-korea-finalisten-bijna-identiek.html

Laat een reactie achter