‘Toekomstige drugs elektronisch’

Share Button

Techneuten worden de volgende generatie drugsdealers, die verdovende middelen toedienen door hersenstimulatie, aldus futuroloog Rohit Talwar, oprichter van Fast Future Research, op de Intelligence Squared’s If conferentie. De overheid kreeg waar voor haar geld. Talwar kwam met een aantal visionaire voorspellingen.

De drugsdealers van de toekomst
Talwar kreeg de opdracht van de Amerikaanse overheid om te onderzoeken hoe de drugsmarkt zich zou ontwikkelen in de komende twintig jaar. Talwar verkende visionaire scenario’s die veel verder gingen dan het traditionele model van bendes die drugs produceren en over de hele wereld verzenden.

Kunstmatige breinstimulatie met magneetvelden: de nieuwe drug? Bron: Case Western Univ.

Kunstmatige breinstimulatie met magneetvelden: de nieuwe drug? Bron: Case Western Univ.

Drugs op maat
Volgens hem zal in de toekomst bij vrijwel iedereen het genoom bekend zijn. Hieruit kan je voorspellen hoe het lichaam van iemand op bepaalde chemicaliën reageert – en kunnen dus drugs ontworpen worden die speciaal bij die persoon een uitgekiend effect bereiken. Immers, de principes die voor medicijnen gebruikt worden, kunnen ook voor drugs gebruikt worden.  In de toekomst zal een drugsgebruiker dus zijn genoom uploaden – of laten scannen door een app van een drugsdealer – en zo de ideale drugscocktail vinden.

High worden door elektronica
Neurologen van de University of California, Berkeley bleken al in staat de beelden in de geest van mensen te ‘lezen’, door de patronen in de hersengolven te matchen met eerder bekende patronen. Bijvoorbeeld het zien van een huis wekt een bepaald hersengolfpatroon op. Leest een hersengolfscanner precies hetzelfde patroon, dan ziet de persoon waarschijnlijk een huis voor zich.

Talwar denkt dat het omgekeerde effect ook mogelijk is. Met transcranial magnetic stimulation, waarbij magneetvelden door de schedel heendringen, kunnen nu al bepaalde hersenfuncties als spraak of geheugen worden belemmerd. Je zou zo ook de genotscentra kunstmatig kunnen prikkelen – en zo een kunstmatige high opwekken.

Drugs bij een techno-concert
Nog spectaculairder is het samenvloeien van informatica, elektronica en neurologie. Een LSD-trip tot in de puntjes regisseren zal in de toekomst een peulenschil zijn. Zo denkt Talwar aan bio-actieve eiwitten, samengesteld door complexe informatieverwerking, die de hersenen voorbereiden op een elektromagnetische stimulatie. In dit scenario laat de DJ in een club een wolk nanodeeltjes vrijkomen die de bezoekers inademen. Hierdoor kunnen de bezoekers op een bepaald moment in de gewenste gemoedstoestand komen, als ze via een elektrische headset een signaal krijgen toegediend. Hoe meer we van de hersenen begrijpen, hoe meer effecten we kunnen bereiken.

Drugsdealers vervangen door farmaceuten
Talwar denkt dat er zoveel kennis nodig is om deze drugsvan de toekomst te produceren, dat verbieden helemaal niet meer interessant is. De aandacht van opsporingsdiensten zal verschuiven naar kwaliteitscontrole – voorkomen dat een elektronische drug gebruikers in een katatonische toestand of psychose achterlaat bijvoorbeeld. Hierdoor zouden de schietgrage drugskartels verdwijnen die nu dood en verderf zaaien in Mexico en de Amerikaanse binnensteden. Ze zouden vervangen worden door een ander soort maffia: farmaceutische megaconcerns.

Bron
Wired

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

8 reacties

 1. Mark schreef:

  Zo iets kan ook alleen maar bedacht worden door iemand die nog nooit drugs van dichtbij heeft gezien……..

 2. Frank Brabant schreef:

  Je hebt nu al reeds de zogenaamde i-dose.  Psycho-aktieve geluiden die je met een hoofdtelefoon op moet ondergaan.
  Op youtube zie je vele gebruikerservaringen, die varieren van uiterst sceptisch tot volkomen hysterisch opgaan in de beleving.
  Ikzelf weet niet wat ik ervan moet denken.
  Ga er in ieder geval niet mee beginnen.

 3. Gerrit schreef:

  Er zijn tegenwoordig al meer mensen verslaafd aan medicijnen dan drugs. Ook gaan er al meer mensen dood aan medicijnen dan aan drugs. Door cannabis gebruik is overigens nog nooit iemand overleden.

 4. Koen schreef:

  Bij deze een link over de I-doser en wat het moet bereiken.

  http://www.skepsis.nl/binaurale-beats.html 

  [Volgens Monroe en zijn navolgers zijn de Hemi-Sync geluiden bevorderlijk voor de synchronisatie van de linker- en rechterhersenhelft. Monroe was ervan overtuigd dat gesynchroniseerde hemisferen tot een veranderde staat van bewustzijn leiden en het geestelijk welzijn verbeteren…Synchronisatie van beide hersenhemisferen lijkt geen wenselijk doel, behalve wanneer je ernaar streeft iemand een epileptische ‘grand mal’ aanval te bezorgen. ]
   

 5. Tim schreef:

  eeeh, medicijnen zijn gewoon drugs, het gaat er alleen om welk juridisch naambordje erom heen hangt en de manier waarop het gebruikt wordt. Ik bedoel morfine kunnen ze alleen produceren van papaver waar ook heroine van gemaakt wordt. De term ‘drugs’ is sowieso irrelevant omdat dat een strikte scheiding van allerlei andere middelen zou impliceren.

 6. Marc Boom . Com schreef:

  Ik moet hierbij sterk denken aan de film Strange Days (Kathryn Bigelow, 1995): Welk gaat over mensen die via door een apparaat op hun hoofd te zetten de dromen, belevenissen van anderen kunnen beleven: Seks, misdaad, ik meen zelfs een zelfmoord waarbij iemand van ’n wolkenkrabber springt. Het is me altijd als een heftige (en goede) film bij gebleven.

 7. Frank Brabant schreef:

  @ Marc Boom,

  Ik heb deze film ook een paar keer gezien.
  Fascinerend thema !
  Wie weet gaat deze techniek er binnenkort komen.
  Een ding weet ik wel: degene die er mee komt zal Bill Gates in rijkdom gaan evenaren !

 8. Richard schreef:

  gecontroleerd dope gebruiken.
  Is dat leuk?
  De spanning gaat er wel een beetje af zo.
  Ik laat mij liever verrassen.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger