Video: zullen machines ooit intelligent worden?

Van de Amerikaanse Open University, te vergelijken met de Nederlandse OU, deze video van ongeveer een minuut. Hierin wordt de vraag behandeld of het ooit denkbaar is dat machines even intelligent of zelfs intelligenter zullen worden dan de mens. Het antwoord is voor hen die geloven dat de mens voor altijd superieur zal blijven aan de machine, onthutsend.

De vraag is uiteraard: zijn we er klaar voor dat we over hooguit enkele tientallen jaren in een wereld zullen leven waarin onze huiscomputer waarschijnlijk slimmer is dan wijzelf?

6 gedachten over “Video: zullen machines ooit intelligent worden?”

 1. wat is intelligentie?
  bewustzijn van jezelf denk ik
  anders is het kunstmatige intelligentie
  ik denk zolang ze niet kunnen filosoferen zoals wij hier nu doen.
  zullen ze nooit zo slim zijn

  1. Filosoferen kan een computer op zich wel. Een computer leent zich goed om vele afwegingen te maken. Echter de beperkende factor is fantasie. Een computer kan alleen dingen doen waarvan het kennis heeft.

 2. Een goede weerlegging van Searle’s Chinese Kamer staat in het boek Consciousness Explained van Daniel Dennett. Hij laat zien dat je helemaal niet kunt concluderen dat computerintelligentie onmogelijk is op basis van Searle’s gedachte-experiment: niet onmogelijk, alleen maar heel moeilijk. Bovendien is de persoon in de Chinese Kamer natuurlijk een homunculus: in computers en hersenen zitten geen kleine mannetjes in de ‘control room’ (want hoe werken dan de hersenen van die kleine mannetjes dan, daar zitten nog meer mannetjes in? Etc. etc. Onzin natuurlijk.).

  Dennett kan heel mooi uitleggen hoe cognitie kan ontstaan zonder dat er op de laagste niveaus homunculi aan de knoppen draaien. In het kort: die Chinese Kamer hoeft helemaal niet te ‘begrijpen’ wat hij doet, net zomin dat ‘jij’ begrijpt hoe je hersenen geluidsgolven omzetten in zinnen die een abstracte relatie met de buitenwereld vertegenwoordigen.

 3. Het filmpje vind ik niet overtuigend (eigenlijk ook een beetje oude koek). De conclusie dat binnen 50 jaar machines intelligenter zijn dan mensen wel.
  Intelligentie is iets dat simpelweg ontstaat als een systeem (computer of organisme) ingewikkelder wordt en ingewikkelder dingen moet doen.
  Er is niets magisch aan.

Laat een reactie achter