Op je kop op een balustrade staan. gewoon, omdat het kan.

Young and reckless: waar jongeren werkelijk superieur in zijn

Waarom staan er vaak jongeren aan het hoofd van techbedrijven, en technische doorbraken in het algemeen, terwijl ouderen over veel meer ervaring en kennis beschikken?  Antwoord: af en toe moet je gewoon je ogen dichtdoen en er helemaal voor gaan. Jongeren doen dat vaker. Hoe kunnen we de grijze generaties laten leren van de rauwe energie en het lef van jongeren?

Redenen om risico’s te nemen
We leven als Nederlandstaligen in twee welvarende landen, België en Nederland, waar niemand van de honger omkomt. Nieuwe technieken bieden ongekende mogelijkheden. Wie de internetrevolutie mee heeft gemaakt weet waar ik over spreek, maar er komen nu nog veel meer technieken aan die elk op zich een aardverschuiving beloven. 3D printen. Nanotechnologie. Genetica: zet bijvoorbeeld je eigen lichtgevende visje in elkaar. Kunstmatige intelligentie. Virtual reality. Robotica. Elk van deze technieken biedt een enorme hoeveelheid nieuwe mogelijkheden aan creatieve mensen met lef en ondernemingsgeest. Zelfs als je mislukt, heb je een unieke ervaring achter de rug: je hebt aan je eigen droom gewerkt, in plaats van de verlepte visie van een ander.

Op je kop op een balustrade staan. gewoon, omdat het kan.
Op je kop op een balustrade staan. Gewoon, omdat het kan.

Hoe neem je de gok?
Het is het verstandigste om te beginnen als hobbyist, en vervolgens je idee verder uit te werken. Als je een technische achtergrond hebt, heb je een duidelijke pré, beschik je hier niet over, maar heb je wel een leuk idee, vraag dan een sympathieke techneut  in je kennissenkring je idee verder uit te werken. Of stuur een mail aan auteur dezes, germen@visionair punt nl, ik help de mensen van de Visionair gemeenschap graag verder. Bouw een werkend prototype, vraag wat vertrouwde mensen om het af te schieten, blijf doorknutselen tot je een redelijk goed product hebt en begin een Kickstarter of Indiegogo project.  Hier begint de meer bedrijfskundige fase. Hier kan bijvoorbeeld Nick van Breda van Can Do Productions je mee helpen.

Hoe kweek je risicobereidheid aan?
Een bekende spreuk, volgens sommigen zelfs het officieuze motto,  in Silicon Valley is: fail early, fail often, fail forward (misluk vroeg, misluk vaak, misluk vooruit). Mislukkingen zijn als het ware de n-trapsraketten van je succes. Het is niet erg als iets mislukt. Integendeel, het is leergeld dat je betaalt. Zorg alleen dat de gevolgen van mislukken beperkt blijven en dat elke mislukking je verder brengt, bijvoorbeeld omdat je er van leert. Technologische evolutie is net als de evolutie in de natuur, genadeloos. Van als die glanzende kastanjes, vertederende kikkervisjes en miljarden schimmelsporen groeit er gemiddeld maar één uit tot volwassen organisme. Leef alsof elke dag je laatste kan zijn. Geef alles wat je in je heb, maar zet wel een vangnet klaar. Als je jezelf aanwent om weloverwogen risico’s te blijven nemen, houd je je risicospier in goede conditie.

3 gedachten over “Young and reckless: waar jongeren werkelijk superieur in zijn”

Laat een reactie achter