Gezonde verveling

Wie doet het nu nog? Het echte ouderwetse vervelen, er is immers altijd wel wat te doen.

Het echte nietsdoen, kennen kinderen dat nog? Een lange middag of een eindeloze dag: “Mam ik heb niets te doen, mag ik even op de iPad?” ¨Tuurlijk¨, is het dan al snel met een instemmende knik geoorloofd, anders blijven ze toch maar weer zeuren. Entertainment is er immers altijd en overal tegenwoordig, men loopt van de tv naar de pc terwijl men Facebook met een halfslachtige blik op de mobiel “bijwerkt”. Zijn we allemaal verandert in een soort van informatie-junkies die geen moment meer zonder entertainment kunnen?

Niets doen is de belangrijkste bron van creativiteit. Uit pure verveling ontstaan de mooiste dingen

De grote vraag is dan ook, wat levert het op als men het niet meer zou toestaan bij onze kroost? Je kind hangt dan ondersteboven op de bank, starend naar de klok om de haverklap zichzelf en mede-gezinsleden vragend wat hij zal gaan doen. Of hij al op de iPad mag, of 5 minuten achter de pc en daarmee jou bij al je voorgenomen dagactiviteiten uit je goeie humeur haalt. Je kan natuurlijk ook voorstellen even een boek te pakken of buiten tegen een steentje gaat trappen. Of misschien weer even gaan tekenen, zijn kamer veranderen of in een boom gaan klimmen. Verveling en ingetrokken iPad privileges hebben namelijk als bijkomend voordeel dat deze weer activiteit en creativiteit aansporen, maar daar moet je dan als kind wel de tijd voor krijgen.

moe-en-verveeld

Verveling als bron van inspiratie

Ditzelfde gegeven geldt uiteraard ook voor volwassenen. De momenten dat men niets heeft, enkel alleen maar je eigen gedachten, worden steeds schaarser. Zelfs de kleine minuutjes op de retirade worden gevuld met het bijwerken van de email of de steeds maar weer veranderende tijdlijn van de blauwe heroine. Dit continue proces van entertainment is funest voor de menselijke creativiteit, en na mate deze toestand van informatie opname als een “foie gras gans” voortduurt, hoe moeilijker het vaak wordt om weer tot je ware zelf terug te keren. Tot aan het moment men een chronische afhankelijkheid heeft gecreëerd en daarmee het laatste restje kinderlijke creativiteit, naïviteit en enthousiasme volledig heeft verloren.

Verveling, nuttig en vruchtbaar

Creativiteit is een sleutel tot oplossingsgericht denken en kan men het beste benaderen als een metaforische plant. Men moet deze koesteren en verzorgen vanaf het stekje tot een volwassen plant, omringen met liefde en aandacht zodat deze kan groeien tot haar volledige potentie. Een plant in een te kleine pot gaat namelijk na verloop van tijd ook dood door gebrek aan ruimte.

 

3 gedachten over “Gezonde verveling”

Laat een reactie achter