De Nederlanders laten zich er graag op voorstaan dat ze in een land zitten waarin iedereen gelijk is. Uiteraard zijn er in Nederland net als in India de nodige kasten. Een eerste kennismaking met de Hoogopgeleiden.
Hoe treed je toe tot de Hoogopgeleiden?
Voor hoogwaardig en goedbetaald werk, tenzij je bijvoorbeeld politicus bent, is een studie onontbeerlijk. Veel studies vormen een manier om kennis en inzicht op te doen en zo latere werkgevers . Belangrijker is dat je met een HBO- of universitair diploma toetreedt tot de kaste der Hoogopgeleiden. Voor Hoogopgeleiden zijn er speciale ziektekostenverzekeringen, datingsites, autoverzekeringen en andere voorzieningen die doen vermoeden dat hoogopgeleiden een soort Nederlandse brahmanen zijn. Kortom: als aspirant elitair is een Hoge Opleiding onmisbaar. Ben je niet al te slim, en vind je wel dat je recht hebt op een vet inkomen, dan kan je rechten studeren in Leiden met de hulp van een (prijzige) repetitor. Als je rijke ouders hebt dan. Opstelten heeft naar verluidt zo ook zijn diploma, pardon, bul, rechten gehaald.
Een ander alternatief is dat je een makkelijke studie kiest. Bètastudies zijn zwaar en moeilijk, ook worden bèta’s na hun studie luizig betaald. Daarom is er ook weinig werkloosheid onder bèta’s. Andere Hoogopgeleiden vinden bèta’s weliswaar nuttig, als fietsenmaker die hun probleempjes even oplost dan, maar wel een beetje eng en niet echt Ons Soort Mensen. Sterk aanbevolen zijn daarom naast rechten, studies als communicatiewetenschappen, Europese wetenschappen of bestuurskunde. Het geheim is dat je veel woordjes leert, maar zo min mogelijk nuttige kennis vergaart. Zo vorm je geen bedreiging voor de gevestigde orde. Wil je weg uit Nederland, of iets zinnigs leren in plaats van alleen jargon, dan kan je beter wel een bètavak kiezen.
Samengevat: rijke ouders zijn beslist een pre, maar kan je gemiddeld of meer leren en vooral: ben je bereid je flink in de schulden te steken, dan is op zich een Hogere Opleiding ook voor jou weggelegd en kan je lekker je neus ophalen voor die Wilders en SP stemmende laagopgeleide tokkies.
Corpsbal
Minstens zo belangrijk als je studie zijn je lidmaatschappen van studieverenigingen, zoals het studentencorps of schuttersgilde. Kies een studievereniging met veel succesvolle ex-leden. Hier smeed je “vriendschappen” voor het leven.
Hoe treed je toe tot de echte elite?
Het belangrijkste is niet wat je weet, maar wie je kent. Zoek even in de biografie van leden van het koninklijk tehuis of niet al te intellectueel gezegende, maar wel succesvolle politici, denk aan Franssen, Timmermans of Deetman, naar welke universiteit ze gingen, vooral: van welke studentenverenigingen en disputen ze lid waren. Kies voor Links of Rechts. Later bekeren mag, als het maar “integer” en “verantwoord” gebeurt. Zuig als een spons hun maniertjes en woordgebruik op. Word lid van de VVD of PvdA. Het CDA is out; D66 is een veilige keus als je nog niet weet wat je wilt. Je kan dan altijd overstappen naar een van de ander twee. Houd je op de vlakte en herhaal bekende gemeenplaatsen; lees de boeken Hoe word ik een rat en De 48 Wetten van Macht voor meer tips. Haal je een concurrent onderuit, doe het dan op een onopvallende, nonchalante manier.
Een groot deel van de gevestigde orde wordt gevormd door het patriciaat. Behoor je daar niet toe, dan zal je het nodige moeten investeren in netwerken. Als parvenu zal je nooit echt worden geaccepteerd, maar als je als gehoorzame en bruikbare waterdrager wordt gezien, kan je langzaam je machtsbasis verbreden.
Ik heb op de LTS gezeten, en alleen als je C niveau had kon je doorleren op de MTS en daarna HTS.
En als je B niveau had alleen met Bemetel of Som.
Maar ik had A niveau, en dan kon je helemaal nergens meer mee doorleren.
Je kan staatsexamens doen. In principe geeft een havodiploma met wiskunde, natuurkunde en scheikunde je toegang tot HBO-studies, een VWO diploma ook tot universitaire studies. Check bijvoorbeeld http://www.roc.nl/ voor de mogelijkheden.
Meritocratie gaat over de hoogopgeleiden. Patriciers zijn de hooggeborenen. En dan samengebundeld. Hoogopgeleide hooggeborenen….klinkt alsof je diep kan vallen. Germen was dit verhaal bedoeld als tip, als waarschuwing of verveelde jij je gewoon? Niks nieuws onder de zon toch..
Dat je het als diploma-loze school-dropout enorm ver kunt schoppen bewijst deze lijst;
https://www.buzzfeed.com/ashleyperez/23-famous-dropouts-who-turned-out-just-fine?utm_term=.ycW0VY5epR#.exLe7GL90X
Warren Buffet werd niet eens toegelaten tot ’n universitaire studie economie wegens geen enkele vooropleiding .. ..dat geeft toch te denken …
Ik ken vele (vooral dames )met alfa studies die zeer goed ( uit het hoofd) kunnen leren maar helemaal niet begrijpen wat ze leren en ze komen er nog ’n heel eind mee weg ook waarschijnlijk geholpen door hun comunitatieve vaardigheden op de mondelinge examens… ..
Was het niet Boyan Slat die zei dat je alleen vanuit de situatie van ’n op te lossen praktijkprobleem pas echt iets waardevols leerde waar je de rest van je leven profijt van hebt…??
Om tot het oplossen van ’n praktische probleem te komen zul je eerst die( theoretische ) kennis moeten vergaren die tot de oplossing van dat probleem kunnen bijdragen , dat kan kennis zijn over van alles en nog wat.. …Die vergaring van kennis komt vanuit de directe ( operante ) nood om het praktisch probleem waar je voor staat op te lossen…Die geleerde kennis blijft daarom ’n leven lang verankerd in het brein omdat de motivatie ten tijde van het leren hoog was…..
Vraag aan studenten wat ze ’n maand geleden hebben geleerd en ze zijn al meer dan de helft van de stof kwijt … want de motivatie om al het geleerde vast te houden ontbrak volledig…het geleerde sprak niet tot de verbeelding , was te abstract , had geen enkel raakvlak met hun belevingswereld etc. etc.
Kortom ; universitair leren en universitair papiertje wordt enorm overschat om bovengenoemde reden..maatschappelijk kan er wel veel voordeel uit worden gehaald omdat er nog steeds tegen de universitair geschoolde wordt opgekeken…
Yep ondervinding is de beste leermeester, Richard Branson heeft ook geen enkel papiertje van een school.
Hoi Bemoeie ;
ik heb LTS bouwkunde c gedaan.. erg veel geleerd daar…en alle geleerde kennis en vaardigheden van de LTS zitten nog steeds in m’n kop verankerd..
Later MTS bouwkunde en weg- en waterbouw gedaan…80 % v.h. daar geleerde is verdwenen…het was teveel niks zeggende theorie afkomstig vanuit ’n toen nog onbekende praktijk …