Kepler ontdekte duizenden exoplaneten door sterbedekkingen. Bron: NASA

Hoe verstoppen we onze planeet voor agressieve aliens?

Onze mooie groen-blauwe derde rots van de zon is erg interessant voor hoogontwikkelde buitenaardse levensvormen. Ze kunnen natuurlijk eerzame bedoelingen hebben, maar als we kijken naar onze eigen geschiedenis, liepen ontdekkingsreizen doorgaans uitermate vervelend af voor de ontdekte inheemse volkeren. Vraag de Tasmaniërs maar, althans het handjevol dat er nog over is. Moeten we ons verstoppen voor buitenaardse ogen? Voor het eerst is er nu een (relatief) praktische methode bedacht.

Sterbedekkingen
De gespecialiseerde satelliet Kepler wist het aantal ontdekte exoplaneten spectaculair toe te laten nemen. Het principe van wat Kepler doet is in feite eenvoudig: honderdduizenden sterren in een segment van de hemel voortdurend observeren. Schuift er een object ter grootte van een planeet tussen de ster en de satelliet, dan betekent dit een periodieke, lichte afzwakking van de lichtintensiteit van de ster. De kans dat de baan van een planeet precies tussen de satelliet en de sterrenschijf beweegt is klein – denk aan een op honderd of minder. Kepler houdt echter honderdduizenden sterren in de gaten, zodat er per saldo toch veel planeten worden ontdekt.

We kunnen niet uitsluiten dat er buitenaardse soorten met slechte bedoelingen zijn, zoals de sprinkhanenplaag-soort van Independence Day.
We kunnen niet uitsluiten dat er buitenaardse soorten met slechte bedoelingen zijn, zoals de sprinkhanenplaag-soort van Independence Day.

Wat als buitenaardse wezens ons ontdekken?
Technieken die wij gebruiken om interessante exoplaneten op te sporen, kunnen ook door buitenaardse wezens worden gebruikt om ons te vinden. Als de aarde precies tussen de zon en een buitenaardse waarnemer beweegt, wordt het licht van de zon ook afgezwakt en weet ET dat er een planeet in de leefbare zone rond Sol is. En kunnen we dus uiteindelijk bezoek verwachten, stellen David M. Kipping en Alex Teachey van de Ivy League universiteit Columbia University.

Hoe verstoppen we de aarde?
Een planeet zo groot als de aarde verbergen is op het eerste gezicht verre van eenvoudig. De zonne-energie die de aarde afdekt staat gelijk aan de zonneconstante, vermenigvuldigd met de doorsnede van de schaduw van de aarde. We praten dan over duizenden malen het tegenwoordige energieverbruik. Kipping en Teachey stellen nu voor om een reusachtige array ruimtelasers te installeren met een vermogen van een grote elektriciteitscentrale: 250 MW. Als we alleen de afwijkende straling maskeren die aantoont dat er op aarde leven is, is veel minder vermogen  nodig: romd de 160 kilowatt, het vermogen van een zware elektrische auto. Dit gedurende tien uur per jaar.

Kepler ontdekte duizenden exoplaneten door sterbedekkingen. Bron: NASA
Kepler ontdekte duizenden exoplaneten door sterbedekkingen. Bron: NASA

Is het wel slim?
De aarde maakt al meer dan vier miljard jaar rondjes rond de zon. Tot nu toe was de aarde voor een buitenaardse waarnemer een weinig opvallende planeet rond een weinig opvallende ster. Een vergevorderde buitenaardse beschaving zal vermoedelijk de nabije kosmische omgeving uiterst nauwlettend in de gaten houden, om voor de hand liggende redenen. Kortom: aliens kennen de aarde vermoedelijk al en vinden onze teerbeminde knikker niet interessant genoeg voor een bezoek. Of ze hebben ons al bezocht in Von Däniken-stijl, maar dan is deze discussie zinloos.

Vermoedelijk zal het plotseling veranderen van het gedrag van de aarde door een dergelijke cloak bij onze verre ruimtebroeders alle tentakels in fascinerende spasmen doen kronkelen. Denk bijvoorbeeld wat de effecten op aarde van het bizarre gedrag van dit sterretje waren. Ze zullen dan weten dat er hier op aarde een technologisch geavanceerde soort aanwezig is, die in staat is om een complete planeet te vermommen. Zijn de aliens kwaadwillend, of paranoïde, dan is de kans groot dat ze een uitermate onaangename verrassing voor deze vervelende nieuwkomers bereiden. Daarom is het vermoedelijk slimmer, om de stralingssignatuur van onze planeet terug te brengen naar een voor-industriële toestand.

Bronnen
1. David M. Kipping en Alex Teachey, A Cloaking Device for Transiting Planets, MNRAS 2016

10 gedachten over “Hoe verstoppen we onze planeet voor agressieve aliens?”

 1. Gelukkig dat de data van de aarde met de lichtsnelheid rijst. De industrieële revolutie was ongeveer 200 jaar geleden dus is deze tot op 200 lichtjaar waar te nemen. De waarnemer zou dan een toename van CO2 in onze atmosfeer kunnen waarnemen tijdens een eclips. Een gebied met een straal van 200 lichtjaar lijkt voor onze maatstaven verschrikkelijk groot. Maar in verhouding met ons melkwegstelsel, deze heeft een straal van ca 25.000 lichtjaar, is dit een heel klein gebied. Het grootste deel van het stelsel ziet de aarde als duizenden jaren in het verleden voordat er uberhaubt technologie was. Onze radio signalen zijn tot op ongeveer 70 a 90 lichtjaar waar te nemen. Toch zou het misschien wel eens goed zijn voor de mensheid als deze de aanval overleeft als er een buitenaardse invasie komt. Het is nu een rotzooi op onze planeet. Kijk maar naar ISIS, de illuminatie, milieuvervuiling, stammen in Afrika die elkaar afslachten enz. Dit is allemaal aan de orde van de dag omdat de mens niet als een soort kan denken. Zouden aliëns ons aanvallen dat moeten al deze groepen of ze nu willen of niet moeten samenwerken omdat anders de gehele mensheid wordt weggevaagt. Nu dreigt de mens steeds verder uit elkaar te groeien. Als ET langs zou komen komt iedereen weer bij elkaar.

  1. Volgens mij is die straal 2 keer zo lang, en het bijelkaar komen zal na een tijdje wel weer verwateren door versnippering van eigenwijze chauvinisten/egoknuffelaars/betweters.
   Net zoals in de religies en ideologiën.
   Maar de islam is ook aan het afbrokkelen geloof ik (ik wil niet alleen maar negatief reageren).

 2. Is de aarde wel zo interessant voor aliens? Waarschijnlijk zijn er tientallen zoniet honderden (of nog veel en veel meer) planeten of andere ruimte-objecten veel interessanter voor aliens mbt de aanwezigheid van kostbare grondstoffen.

 3. Volgens mij lopen die agressieve “aliens” al hier rond. Experimenteren, manipuleren enz. erop los. De mensheid/al het levende wordt ernstig bedreigd. Waar komen in godsnaam die hoogpriesters vandaan?
  Het huidige financieel systeem zorgt ervoor dat er geen goede dingen meer blijvend kunnen gedaan worden. In de jaren 80 was het systeem al failliet. In plaats van opnieuw beginnen, zoals bij een spelletje dat eindigt is men gewoon doorgegaan. Het gevolg hiervan is dat de basisrechten van een mens zwaar onder druk is komen te staan. Je kunt mensen niet eens meer opvangen in je eigen huis zonder ervoor afgestraft te worden. Je kind moet met 18 de deur uit, want ook dat is niet meer financieel haalbaar. Zo zit het beleid in elkaar. Zware onderdrukking, omdat het systeem zichzelf alleen nog dient. Dat “Alien” gedoe komt niet bij mij op de eerste plaats. Wij leven nu en hebben recht om ons leven op een natuurlijke manier in te kunnen vullen. Het systeem moet zich gaan aanpassen, want geborgenheid komt op de eerste plaats. Je pikt toch ook geen eieren uit een vogelnestje? Zijn we met teveel mensen? Nee. Als het je consumeren systeem opzegt, dan blijft er genoeg over. De natuurlijke dood/ziektes zorgen voor balans. Die peak komt vanzelf. Er zijn veel leugens verspreid. Veel huidige technologie is overbodig. In huis in ieder geval al zeker wel. Het kan anders en het moet anders.
  In dit leven moet je jezelf de vraag stellen: Leeft al het levende op kunstlicht of op zonlicht? Waarom smaakt een aardbei zuur?

 4. Het zou heel goed kunnen dat aliëns hier misschien zijn geweest circa 5000 jaar geleden. Zij wilden de aarde onderzoeken en hebben met hun aanwezigheid de evolutie op onze planeet verstoort. Zij realiseerden zich dit en hebben het koloniseren van sol 3 afgeblazen en zijn weer vertrokken naar een ander regio van ons melkwegstelsel. Dat zou heel goed het huidige anti natuurlijke leefsysteem kunnen verklaren. Vergeet niet dat de meeste van onze onlusten worden veroorzaakt doordat we tegen de natuur wetten in zijn gaan leven. Cultuur en natuur staan haaks tegen over elkaar en werken elkaar tegen. Het feit dat alle religies naar de hemel verwijzen zou met de paleocontacthypothese heel goed zijn te verklaren. Met wetenschap en techniek gaat het vaak fout omdat de mens hier waarschijnlijk nog niet klaar voor is. Kijk maar naar zaken rondom genetisch gemanipuleerd voedsel, sociaal darwinisme waarbij de rijksten evolutionair superieur zouden zijn, nucleaire wapens en de ramp van Tjernobiel. Veel ziekten, zowel lichamelijk als psychologisch worden veroorzaakt omdat we duizenden jaren als jager-verzamelaars hebben geleefd en nu in een keer in een soort eeuwige zomer leven terwijl ons lichaam is gebouwd op cyclussen van overvloed en schaarste en veel beweging. Je kunt je afvragen hoe heeft het in godsnaam zo verkeerd kunnen lopen. Ik zeg niet dat zo is gegaan want ik ben er niet bij geweest maar dat buitenaardsen onze geschiedenis hebben beïnvloed lijkt me niet heel erg onwaarschijnlijk.

 5. Haha, niet toevallig zo rond 1 april.
  Het slaat dan ook nergens op.
  Als je de schaduw van de aarde op de zon wilt compenseren voor een verre beschouwer moet je de zon dus imiteren. Met de 63,2 MW per vierkante meter (!) die de zon uitstraalt, en niet met de zonneconstante van 1368 W/m².
  Daarbij moet je redelijk nauwkeurig weten waar die beschouwer zich bevindt in verband met het juiste tijdstip van aan- en uitzetten.
  Met een laser zou het in theorie kunnen omdat die (bijna) niet divergeert, maar dan moet je de positie van de beschouwer wel heel erg exact weten. En dat is nou juist het probleem, we kennen hem niet..

 6. Ik zal niet weten waarom we de aarde zouden moeten camoufleren, we kunnen niet eens van de aarde af komen. Aliens zijn verzinsels van Hollywood films, die bestaan enkel op het witte doek.

Laat een reactie achter